T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
'Ekonomi kontrol altında'

Savaş gibi olağanüstü olaylar karşısında önemli olanın ekonominin alacağı seyri iyi okumak olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Şener, hükümetin ortaya çıkabilecek her duruma göre alternatif senaryolarının bulunduğunu söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, savaşların bazı sektörlerde daralma, bazı sektörlerde genişleme meydana getirebileceğini belirtti. Şener, "Önemli olan yanıbaşımızdaki olaylar karşısında ekonominin alacağı seyri iyi okumaktır. Önceden bu gelişmelere yönelik politikaları devreye sokabilmektir. Ortaya çıkabilecek her duruma göre alternatif senaryolarımız mevcuttur" dedi.

Şener, Başbakanlık Merkez Binası'ndaki basın bürosuna gelerek, Başbakanlık muhabirleriyle bayramlaştı. Gazetecilere çikolata ikram eden Şener, gündeme ilişkin bazı soruları da yanıtladı. Şener, bugün Başbakanlık'ta yapacakları toplantıda bütçeye son şeklini vermeye çalışacaklarını ve bayram ertesinde TBMM'ye sunacaklarını kaydetti.

'Vergi oranları yüksek'

"IMF ile ilgili gelişmeler gündeme gelecek mi?" sorusuna da Şener, "Olabilir tabii" yanıtını verdi. Başbakan Yardımcısı Şener, "KDV indirimleri konusunda IMF ile bir kriz yaşanıyor herhalde. Ne diyeceksiniz?" sorusunu yanıtlarken de "Bunları farklı yorumlamamak lazım. Ülkenin ihtiyaçlarının ne olduğunu en iyi biz biliyoruz. Türkiye'nin ihtiyacı neyse bunu politik çerçevede uygulamaya çalışıyoruz. Türkiye'de vergi oranları yüksek. Vergi yükünün nasıl düşürüleceği tartışılmalıdır" diye konuştu.

Şener, vergi iadesinin kaldırılmasıyla ilgili başka bir soru üzerine şunları söyledi: "Bir sistem sürekli olarak başka sistemle telaffuz edildiği takdirde değişikliğe maruz kalır. Dolayısıyla bir şeyi kaldırma ya da koyma şeklinde yorumlamak zaman zaman eksik olur. KDV'nin amacı belge düzenini sağlamak, vergi kayıp kaçaklarını kayıt altına almak idi. Bu konuda iyi bir yol bulduğumuz takdirde geçmişte uygulanan bazı mekanizmaların yerini yenilerine bırakması elbette her zaman mümkündür. Maliye Bakanlığı bütçesinde bu konuda çalışmalar var. Bu konuda henüz kararımızı vermedik."

Abdüllatif Şener, "ekonomi takımını" nasıl bulduğunun sorulması üzerine, ekonominin iyi gittiğine inandığını ve ekonomik gelişmelerin hükümetin kontrolünde olduğunu söyledi. Şener, "Öngörülemeyen bir durum yoktur. Süreç ilerledikçe ekonomik göstergelerin çok daha iyi olacağına inanıyorum" dedi. Başka bir soru üzerine, TÜFE'ye göre yüzde 26 çıkan yıllık enflasyonun son 20 yılın en düşük rakamı olduğunu ifade eden Şener, "Hükümetin açıkladığı hedeflerde sapma yok. Biz tek rakamlara inmiş enflasyon ortamında, Türkiye'nin sağlıklı kararlar alınabilen ülke olmasını sağlayacağız" dedi.

Alternatif senaryolar hazır

Şener, "Irak konusu ekonomimizi, hedeflerimizi etkilemeyecek demiştiniz. Hâlâ aynı noktada mısınız?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Savaşlar sektörlerde daralma veya bazen de genişleme meydana getirebilir. Önemli olan yanıbaşımızdaki olaylar karşısında ekonominin alacağı seyri iyi okumaktır. Olaylar hükümetimizin kontrolündedir. Ortaya çıkabilecek her duruma göre alternatif senaryolarımız mevcuttur."

Yürümek angarya spor futboldur

Gazeteciler, Abdüllatif Şener'e bayramda yürüyüş yapıp yapmadığını da sordular. Şener de, "Spor maksadıyla yürüyüşü pek tercih etmem. Daha çok futbol, voleybol oynayabilirsem, onu biraz spor yapmış olarak sayarım. Yürümeyi angarya olarak görüyorum" dedi.

Şener bununla birlikte yaşı müsait olmadığı için Meclisspor'a katılmayı düşünmedini de belirtti. Şener, "Sevgililer Günü'nü kutlayacak mısınız?" sorusu üzerine, gülerek, "Eşim duymadan önce televizyonlar verirse çok mahcup olurum" dedi.



15 Şubat 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED