T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Ünlü spekülatör Soros Türk turizmini keşfetti

Borsa spekülatörü Soros'un sahibi olduğu Quantum Fonu'nun da aralarında bulunduğu yatırım fonları Türkiye'de turizm alanına yatırım yapmak istiyor.

Dünyada, 1990'ların sonunda doruk noktasına ulaştıktan sonra 2002 yılından itibaren hız kesen turizm sektöründeki şirket birleşmeleri Türkiye'de ise hareketleniyor. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği'nin (ATOB) yayın organı "Resort Dergisi"nin Mart ayında yayınlanacak sayısı için Turizm Yayıncısı Ekin Yazım Merkezi Araştırma Birimi'nce yapılan araştırmada, Türk turizmde şirket birleşmelerinin önümüzdeki dönemde hızlanacağı belirlendi. Araştırmada sektör yetkililerinin, Türkiye'nin turizmde artık bir marka haline geldiğini ve önünün açık olduğunu, buradan hareketle de önümüzdeki 2-3 yıl içinde turizm sektörde yabancı yatırımcıların yoğun olarak görüleceğini ifade ettikleri bildiriliyor.

Quantum Fonu fırsat gözlüyor

Sektördeki danışmanlık şirketlerinin yöneticileri, turizmde şirket birleşmeleri ve satın almalarının daha çok konaklama tesisleri alanında yaşanacağına dikkat çekerek, dünyaca tanınmış borsa spekülatörü George Soros'un Türkiye'de turizm sektörüne yatırım yapmak isteğine ilişkin girişimlerini hatırlatıyorlar. Soros'un, sahibi olduğu Quantum Fonu için Türkiye'de otel taşınmazı satın almak istediği ve bu amaçla 100 milyon dolarlık bir kaynak ayırdığı kaydedilirken, Soros'un, geçen yıl eylül ayında satışa çıkarılan Taksim Otelcilik bünyesindeki tesislere talip olduğuna da işaret edildi. Danışmanlık firmaların yöneticileri, yalnız Soros'un değil, başka yatırım fonlarının da girmek istediğini belirttiler.

Yatırımlar hızlı değerleniyor

Danışmanlık şirketleri, yabancıların Türkiye'de turizmde şirket satın alma, özellikle de varlık yatırımı (asset) alanında yatırım yapma isteklerinin, Türkiye'nin turizmde yakaladığı yeniden yükseliş trendiyle ilişkili olduğunu söylüyor. Araştırmada, yabancı firmaların Türkiye'de turizm alanında yatırım yapma isteğini artıran bir etkenin de HVS International adlı kuruluşun yaptığı araştırmadan kaynaklandığı vurgulandı. HVS'nin araştırmasında, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesindeki otellerin değerlerinin Avrupa ülkelerine göre daha hızlı yükseldiği belirtiliyor. Araştırmaya göre değer artışında 1999 yılında 28'nci sıradan 2001 yılında 9'ncu sıraya yükselen İstanbul'daki 5 yıldızlı otellerin değer artışı yüzde 11 iken, Avrupa'da bu oranın yüzde 7.6 olduğu belirtiliyor.

 
'Ekonomi kontrol altında'
Savaş gibi olağanüstü olaylar karşısında önemli olanın ekonominin alacağı seyri iyi okumak olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Şener, hükümetin ortaya çıkabilecek her duruma göre alternatif senaryolarının bulunduğunu söyledi.
Gül: Harcama reformu yapılacak
Bush kamuoyu desteğini kaybetti
Sosyal güvenlik açığı büyüyor
Sınırda sınırsız ticaret
Suudlar'a 100 bin çift ayakkabı
Oytek hedef büyüttü
İlsan İltaş İngiltere ve Fransa'ya ilaç satacak
Petlas'tan ucuz lastik
Aycan çocuklarla buluştu
Aygaz, Dikkatli Çocuk Kazalara Karşı Bilinçlendirme Kampanyası ile istanbul'un önde gelen alışveriş merkezlerinde çocuklarla buluşarak, onları yangın, deprem, trafik, ev ve okul kazaları konusunda bilgilendirdi. Aygaz Dikkatli Çocuk ekibinin verdiği eğitimler sonrasında çocuklar, kampanyanın maskotu Aycan'la monopol oynadılar.
15 Şubat 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED