T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
'Ayşe'lere elveda 'Elf'lere merhaba!

Kendine özgü ırkları, milletleri, hayvanları ile farklı dünyaların kapılarını açan, soluk kesen maceraların yaşandığı, yaratıkların, kahramanların, sihirlerin, büyülerin ve daha pekçok hayal ürünü unsurun yer aldığı fantastik edebiyat, Türkiye'de de filiz vermeye başladı.

J.R.R Tolkien'ın Yüzüklerin Efendisi, tüm dünyada fantastik ögelere olan merakı artırırken, Harry Potter'ın dünyada ve ülkemizde kazandığı başarılar da Türkiye'de "fantastik" potansiyelini harekete geçirdi. "Romanlarda Ayşe'lerin, Mehmet'lerin yerini çok geçmeden Elf'ler alacak" iddiasını dillendiren fantastik edebiyatın Türkiye'deki temsilcileri, bu tarzın geleceğinden ümitli. 'Korkak ve Canavar'ın yazarı Barış Müstecaplıoğlu, 'Hayalet Kitap'ın yazarı Doğu Yücel ve fantastik dünya edebiyatının pekçok örneğini Türkçe'ye kazandıran Ferhan Ertürk ile fantastik edebiyat üzerine konuştuk.

Fantastik edebiyata ilk adım

Barış Müstecaplıoğlu'nun Korkak ve Canavar adlı kitabı Türkiye'de fantastik edebiyatın ilk romanı olarak gösteriliyor. Dört kitaptan oluşacak 'Perg Efsaneleri'nin başlangıcı olan bu kitap, kimsenin mükemmel olmadığı teması üzerine kurgulanmış şaşırtıcı öyküsü ve aykırı kahramanlarıyla, başarılı bir örnek.

Türkiye'de fantastik kurgu üzerine kitabın olmadığını ama fantastik unsurlar taşıyan kitaplar bulunabileceğini belirten Müstecaplıoğlu, şunları söylüyor: "Dede Korkut öykülerinde bile vardır. Bizde fantastik kurgu ile yazılmış kitap sıkıntısı var. Türkiye'de bu yüzden Türk isimlere değil, çeviri kitaplara ilgi gösteriliyor. Yazarlar Türk olunca kitap sanki iyi olmayacakmış gibi bir kanı oluşmuş".

Doğu Yücel, hikayelerden oluşan ilk kitabı "Düşler, Kâbuslar ve Gelecek Masalları"nda korku ve fantastik türlere olan ilgisini göstermişti. İlk romanı "Hayalet Kitap"ta ise bütünüyle bu türün sınırları içinde kuruyor anlatısını. Yücel, "Yüzüklerin Efendisi'nden sonra sanki fantastik kitaplara bir eğilim oluştuğu kanısı oluştu. Aslında böyle bir kitle hep vardı. Binbir Gece Masalları'ndan tutun, kendi kültürümüzde fantastik unsurları çok fazla bulabiliriz. Yüzüklerin Efendisi ve Matrix'ten sonra okuyucunun eğilimi farkedildi. Yayınevleri de bu kamuoyuna ağırlık vermeye başladı. Bu, bir başlangıç dönemi ve devamı gelecek" diyor.

David Eddings'in Elmas Taht'ı ile Ateşten Kubbeler'i, Brian M. Stableford'un Merkezden Gelen İstilacılar'ı gibi dünyaca ünlü fantastik kitapları dilimize çeviren Artemis Yayınevi editörü Ferhan Ertürk, "Neden fantastik kitaplar çeviriyorsunuz?" sorumuza, "Eğer tercih elinizdeyse güzel olanı seçmez misiniz?" sorusuyla karşılık veriyor.

Kahramanlarımız değişiyor

"Fantastik eserler, diğer türleri çok zorlayacak derecede, geniş bir görüş yelpazesi sunabiliyor" diyen Ertürk, tercihinin gerekçesini şöyle anlatıyor: "Sokaktaki Ahmet'le Ayşe'nin hikayeleri cazibesini yitirmek üzere. Okuyucu yakında caddelerde Ayşe'lerin yerine Elf'leri görmek isteyecek. Günlük maço-sado-mazo duygular, aynı sonsuz aşk, klasik mutlak, iyi ve kötü anlayışı, vah zavallı tipler, tek doğru, günlük küfür mizahı gibi yaklaşımlar daha baştan kitapların kapağını kapatmama neden oluyor.

 
Tehlikeli Aklın İtirafları
George Clooney'nin ilk filmi Tehlikeli Aklın İtirafları, bir televizyon yapımcısının geçmişiyle birlikte beyaz camı sorguluyor.
İnsanın anlam arayışı
Din, tüm varoluşu ele alıp yorumlayan; varoluşun bilinmeyen pekçok yönünü, sunduğu tatminkâr cevaplarla açıklığa kavuşturup anlamlandıran eşsiz bir sistemdir. Anlamsızlıktan kurtulma ve böylece anlamlı bir hayata kavuşma sürecinde din ile anlam arayışı arasında önemli bir ilişki söz konusudur. Yrd. Doç. Dr. Abdülkerim Bahadır'ın İnsan Yayınları'nın "Psikoloji" dizisinden çıkan kitabı "İnsanın Anlam Arayışı ve Din" insanın anlam arayışında dinlerin rolünü konu alıyor. Kitap, hayatı ve dünyayı, insanın en temel güdüsü olarak anlam arayışını, bu süreçte etkin olan psiko-sosyal faktörleri ve anlam arayışında dinin sunduğu referansları konu edinen tecrübî bir çalışmanın ürünü. Bilgi tel: 0 212 642 74 84
Üstatlar Konuşuyor!
Türk Edebiyatı Vakfı, "Devler Konuşuyor" adlı kitabıyla başlattığı kitap dizisine "Üstatlar Konuşuyor"la devam ediyor. Tarihimize, günümüze ve geleceğimize bakış açıları kazandıran kitaplar millî ve manevî değerlerimizi uzmanların diliyle aktarıyor. Üstatlar Konuşuyor'da Prof. İskender Pala, Divan Edebiyatı'nın tadına doyum olmaz güzelliğini zevkle anlatıyor. Tarihçi-yazar Altan Deliorman tarihimizin efsane şahsiyetlerini tanıtıyor. Prof. Yılmaz Özakpınar'ın "İnsan Zihni ve Sanat" konusundaki değerlendirmesi ise hayranlık uyandırıyor. Kitapta ayrıca Prof. Kemal Eraslan edebiyatımızın gerçek övünç kaynağı Ali Şir Nevaî'yi, Prof. Turgut Cansever dünkü ve bugünkü mimarimizi, Prof. Turan Yazgan ise tarihten bugüne ekonomimizin seyrini özetliyor. Bilgi için tel: 0 212 526 16 15
15 Şubat 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED