T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
'Adalet'in önce fiziği düzelecek

"Kahveden bozma yerlerde, duruşmalar yapılıyor" diyen Adalet Bakanı Cemil Çiçek , "Evvela yapmamız gereken fizikî mekanların iyileştirilmesi. İstanbul'un durumu hepsinden fecaat" dedi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bakanlığının bütçesinin arttırılması konusunda bu dönem küçük de olsa bir adım atılacağını belirterek, "Evvela yapmamız gereken fiziki mekanların iyileştirilmesi. Yeni kurulan ilçelerde kahveden bozma yerlerde, duruşmalar yapılıyor. Maalesef İstanbul'un durumu hepsinden fecaat" dedi.

Cemil Çiçek, bütçe olanaklarının kısıtlı olmasından duyduğu sıkıntıyı dile getirdi, hakim ve savcılar kadar adaletin önemli unsurlarından olan katip ve mübaşirler ile infaz memurlarının da özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. "Bu noktalarda iyileştirme yapmayı tabiatıyla arzu ediyoruz" diyen Çiçek, ancak ülkenin içinde bulunduğu koşulların bunu zorlaştırdığını anlattı.

Bakanlık bütçesinin bir ölçüde iyileştirileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Çiçek, "Bazı iyileştirmeler olabilir diye düşünüyoruz. Bu noktada çabalar var. Yüksek yargı organların başkanları da Başbakan ile görüşmelerinde bu konudaki beklentilerini dile getirdiler. Küçük de olsa bir adım bu sene atılabilir" diye konuştu.

Mekanlar iyileştirilecek

Adalet Bakanı Çiçek, öncelikle fiziki mekanların iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. "Herkes Ankara'ya bakarak hüküm verirse çok yanlış bir kanaate varır" diyen Çiçek, "Anadolu'nun birçok yerinde hakim ve savcıların, adalet personelinin çalışma şartları, fevkalade iptidaidir. En izbe yer onlara tahsis edilmiştir. Ya da en bakımsız olanları oralardır. Bunun da sebebi, bütçe imkanlarının yetersiz olmasıdır.

Özellikle yeni kurulan ilçelerde kahveden bozma yerlerde duruşmaların yapıldığını, adalet hizmetlerinin verildiğini herkes biliyor. Yeni kurulan ilçelerin durumu bu bakımdan fecaat" dedi.

İstanbul'un durumu kötü

İstanbul'un durumunun hepsinden daha feci olduğunu kaydeden Bakan Çiçek, şöyle dedi:

"Maalesef İstanbul aldı başını gidiyor. Bugün doğru dürüst ne adliye binası yapacağınız ne de cezaevi yapabileceğiniz arsa kalmıştır. Her taraf kapatılmıştır. Korkarım ki, 5-10 sene sonra 150-200 kilometreden mahkemelere tutuklu ve hükümlü taşımak gibi Türkiye çok büyük bir külfetle karşı karşıya kalabilir. Halen bugün bile çok uzak mesafelerden Kastamonu'dan, Bolu'dan, başka yerlerden tutuklu götürülmektedir İstanbul'a. Onun için esas problem İstanbuldadır."

Enerji dosyaları soruşturuluyor

Adalet Bakanı Cemil çiçek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Antalya'da, AK Parti İl Teşkilatı'nın bayramlaşma törenine katıldı. Güler, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Bakan Güler, olası bir Irak operasyonu sırasında, Türkiye'nin gerek petrol, gerek doğalgaz, gerekse elektrik konusunda herhangi bir sıkıntı çekmeyeceğini bildirdi. Güler, "Enerji konusunda problem olmayacak. Türkiye, gerek petrol, gerek doğalgaz, gerekse elektrik konusunda herhangi bir sıkıntı çekmeyecek" dedi. Enerji soruşturma dosyaları konusunda çalışmaların devam ettiğini de vurgulayan Güler, bu ay sonuna doğru bazı konuların daha netlik kazanacağını ve o zaman açıklama yapılacağını belirtti.



15 Şubat 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED