T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Ya Nostradamus haklıysa...

Siz bu yazıyı okuduğunuzda, BM silah denetçilerinin başkanı Hans Blix Güvenlik Konseyi'ne raporunu sunmuş olacak.

Bu rapora göre, savaş ya Mart ayı başında "kaçınılmaz" hale gelecek, ya da Avrupa'nın son anda yan çizmesi üzerine sıkıntılı günler yaşayan ABD iyice güç duruma düşecek.

Ama, Irak'ı vurma kararından vazgeçmeyecek. Mart başında olmasa da, ortalarında mutlaka...

Tarık Aziz'e göre bu savaşı bir "mucize" önleyebilir.

Hurafeci Hıristiyan çoğunluğa göre, o mucize, Vatikan'da gizli "üç sır"dan biri.

Tarık Aziz de zaten şu sıra Vatikan'da, Papa hazretlerine yüz sürüyor; "üçüncü dünya savaşının Irak'ta başlayacağına" işaret eden sırra muttali olup ülkesine dönecek ve savaşın önlenmesi için "azizlerin ruhunu" yardıma çağıracak.

Hayır, şaka değil.

Hâlâ buna inanan saf ahmaklar var Hıristiyan dünyasında.

Dört günlük resmî ziyaret için dün İtalya'ya uçan Irak Dışişleri Bakanı Tarık Aziz, önce Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 2. Jean Paul'le, ardından Vatikan Başbakanı Kardinal Angelo Sodano ve Dışişleri Bakanı Kardinal Jean Louis Tauran'la görüştü.

Ne mi görüştü?

Tabii ki, Yahudi lobilerince rehin alınmış ABD yönetimine karşı "Katolik dünyasını" yardıma çağırdı ve bu savaşın İsrail'in çıkarlarına hizmet ettiğini/edeceğini söyledi.

Tarık Aziz de bir Hıristiyan.

İyi bir Hıristiyan üstelik.

"ABD ve İsrail sadece petrol zenginliklerini kontrol etmeyi değil, aynı zamanda Irak, Suriye ve Suudi Arabistan'ı zayıf, kolay yönlendirilebilir ve bağımsızlıklarının devamını sağlamaya yetkin olmayan küçük ülkeler haline getirmeyi amaçlıyor" diyor.

"George Bush Amerikan halkını değil, silah sanayiinin yöneticilerini ve suç çetesini temsil ediyor" sözleri de pek isabetli üstelik.

Çünkü Amerikan halkı George Bush'a inanmıyor.

CBS-New York Times'ın ortak kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre, her 10 ABD'liden 6'sı "ekonominin kötü durumda olduğunu" düşünüyor, sadece yüzde 38'i Bush'un ülke ekonomisini idaresini tasvip ediyor.

Yüzde 53'ü ise karamsar.

Kamuoyu ülkenin gidişatından da memnun değil; yüzde 35'i ülkenin "doğru yolda ilerlediğini" belirtirken, yüzde 56'sı "yanlış yolda" olduğunu düşünüyor. Başkan Bush yönetimine kamuoyu desteği ise, yüzde 54 ile 11 Eylül 2001 tarihinden bu yana en düşük düzeyine inmiş durumda.

Gerçi, Yahudi lobisinin kontrolündeki medyanın ve Beyaz Saray çevrelerinin kamuoyunu "askeri operasyonun gereğine" inandırması, bu operasyona halk desteğini yüzde 66'ya çıkardı ama, Amerikan halkının çoğunluğu (yüzde 55) yine de "işlerin yolunda gittiğine" inanmıyor.

"Diplomatik çözümü" destekleyenlerin önemli bir yekun oluşturduğu kamuoyu yoklamasına göre, ABD halkının yüzde 59'u "Irak ile savaşın terörizm tehdidini azaltacağını değil, bilakis artıracağını" düşünüyor.

İşin bir de "yeni düşman" boyutu var elbette.

Belçika, Fransa ve Almanya'dan sonra, "sessiz müttefik" Avusturya da Amerikan politikalarına başkaldırdı.

Belçika Başbakanı Verhofstadt, "Belçika'nın NATO'daki muhalif tutumu yanlış anlaşıldı, NATO'da kriz yok" dese de, NATO'da kriz var.

Hem de, ciddi bir kriz.

Örneğin, Avusturya hükümeti, ABD'nin Körfez'e gönderilmek üzere Almanya'da konuşlandırılmış birliklerinin kendi toprakları üzerinden İtalya'ya kaydırılmasını engelliyor.

Amerikan uçakları, Avusturya hava sahasını da kullanamayacak.

Büyük bir "kapışma"nın öncü sarsıntıları bunlar.

Üçüncü dünya savaşının...

Belki de Nostradamus haklı. Belki de üçüncü dünya savaşı Irak'ta başlayacak. Belki de "İsatanımaz" stratejik bir hata yapacak. Belki de biyolojik silahlar New York'ta, Londra'da patlayacak. Belki de "denizler, nehirler, göller kaynayacak", önce açlık, sonra "çılgın yamyamlık" başlayacak...


15 Şubat 2003
Cumartesi
 
MEHMET E. YAVUZ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED