T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Belge olmadan asla'

AK Parti lideri Erdoğan, ABD ile yazılı anlaşma olmadan yetki tezkeresinin TBMM'ye gönderilmeyeceğini kesin bir dille ifade etti. Erdoğan, "Ne zaman anlaşma olur, o zaman tezkere Meclis'e gönderilir" dedi.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile müzakerelerin sürdürüldüğünü belirterek, yazılı anlaşma olmadan yetki tezkeresinin TBMM'ye gönderilmeyeceğini kesin bir dille ifade etti. Tezkerenin çıkarılması için kafalarında bir takvim olmadığını belirten Erdoğan, "Kafamızda bir takvim yok. Ne zaman anlaşma olur. Ancak o zaman tezkere Meclise gönderilir" dedi.

Erdoğan, Yeni Şafak Gazetesi yönetici ve yazarlarını AK Parti Genel Merkezi'nde kabul ederek, yaklaşık 2 saat süren bir görüşme yaptı. ABD ile yapılacak anlaşmaların yazılı belge haline getirilmesi konusunda kararlı olduklarını belirten AK Parti lideri,Türkiye'nin bu savaş'ta bir bedel ödemesinin söz konusu olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin daha az bir bedel ödemesi için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

Grup kararı almayacağız

Erdoğan, tezkerenin TBMM'ye gönderilmesi halinde AK Parti'nin grup kararı almayacağını açıkladı.

Türkiye'nin bu sürecin dışında kalmasının ne getireceğinin iyi hesap edilmesi gerektiğini hatırlatan Erdoğan, "Türkiye 'bu işin içinde yokuz' dese bile komşu binada bu yangın var. Bu yangın bize sıçrama durumunda" dedi.

Erdoğan'ın, Yeni Şafak'ın gündeme ilişkin sorularına verdiği cevaplar özetle şöyle;

Türkiye diğerleri kadar rahat değil

"Irak'la ilgili değerlendirmeleri yaparken bizim bakış açımızı üç nokta belirliyor; siyasi, ekonomik ve askeri. Bunların dışında kalarak bir değerlendirme yapmamız mümkün değil. Baştan beri Irak konusunda 'savaşın içinde olmak' diye bir amacımız, hedefimiz asla olmadı. Bugün de yok. Bütün gayretlerimiz savaş olmadan bu işin çözülebilmesi istikametinde. Nitekim AB üyeliği sürecinde yaptığımız özel görüşmelerde bu konuyu hep görüştük. Görüştüğümüz AB üyesi ülkelerin liderleri Irak'ta savaşa karşı olduklarını söylediler. Rusya, Çin seyahatlerinde onlar da bu şekilde telaffuz ettiler. Türkiye'nin hassasiyeti; bulunduğu coğrafi konum itibarıyla farklı. Avrupa ülkelerinin karar vermesi çok kolay. Hatta Rusya'nınki daha kolay. Ama Türkiye'nin durumu öyle değil. Böyle bir şey patlak verirse ilk sıçrayacağı yer Türkiye. Hiçbir şey sıçramasa en azından göç olayıyla karşı karşıya kalınacak. Biz bu konuda daha dertli, sıkıntılı durumdayız."

Dolar pazarlığı yapmıyoruz

"Aldığımız tedbirler içinde diyoruz ki; bir sıkıntı doğacak olursa Türkiye burada karar sürecinin dışında yer almamalı. Bizim bu sözümüzü istismar edenler oluyor. Yarın alınacak siyasi bir kararın, çıkacak bir tablonun belirlenmesinde Türkiye şimdiden rezervlerini koymalı ki, farklı şeyler oluşmasın. Devamlı, 'toprak bütünlüğüne saygılıyız, yapılanmalara saygılıyız' bunlar kullanıyor. Acaba uygulamaya girildiğinde buna ne derece saygı duyulacak. Bunlar önem arz ediyor. Türkiye olarak bu konuda hassasiyetimizi ortaya koyduk. 'Dolar pazarlığı' filan bunlar çok saçma şeyler. Olay dolar pazarlığı, ekonomik değil. Olayın siyasi, askeri boyutu çok daha fazla önem arzediyor. Ekonomik boyut bundan sonra gelen bir boyuttur. Kaldı ki farklı bir hassasiyet ortaya konulduğundandır ki, bugünlere uzadı. ABD'ye göre, Kasım ayında başlayıp Aralık ayında bitecek olan bir süreçti. 3 günde bir haftada bitecek gibi laflar kullanıldı. Ne zaman bitip bitmeyeceği askerin bileceği, teknik bir konu. Biz 3 gün bir haftaya göre değerlendiremeyiz."

'Yokuz' demek dışarıda tutmaz

"Gördüğümüz şu ki; ABD, özellikle siyasi ve askeri konularda anlaşır gibi. Ekonomik konularda devamlı Kongre konusunu gündeme taşıyor. 'Kongre'de ne kadar zamanda böyle bir kararı çıkartırsınız' dendiğinde 2 aya kadar giden bir süreçten bahsediliyor. Öbür taraftan 2-3 haftada biz bu işi bitiririz havaları var. 2 ayın sonunda ne olacağı belli değil. Kongre'den olumlu-olumsuz her şey çıkabilir. Bütün bunlar düşünce dünyamızda yer alırken acaba Türkiye olarak bütün bunları düşünmesek! Hayır, yokuz demek acaba Türkiye'yi bu işin dışında tutuyor mu? Türkiye bu işin içinde yokuz dese bile komşu binada bu yangın var. Bu yangın bize sıçrama durumunda olacak. Güney'den Kuzeye doğru yapılacak bir kara harekatı ister istemez Kuzeyi sıkıştıracaktır. Yine bu Türkiye'yi rahatsız edecektir. Gerek askeri ve siyasi noktada gerekse ekonomik noktada, Türkiye bir bedel ödemekle karşı karşıyadır. Karar sürecine girmemiş olacak. Bu defa ABD istediği kararı istediği şekilde verme şansını yakalayacaktır. Olay bu noktadadır."

Olmazsa olmaz şartlarımız var

"Tercihi nasıl yaparız dendiğinde, duygusallıktan öte birincisinin burada olabileceğini düşünüyoruz. Burada bölge az bir bedel ödemekle karşı karşıya kalır. En azından yazılı belgeye dayandırılığında, Amerika orada kalmayacağını tahahhüt edecektir. En azından bölgede devletlerin oluşumuna müsaade edilmeyeceğini yazılı belgeye dökmek süretiyle, oradaki yeraltı zenginlikleri tüm Irak halkının olduğu kayıt altına alınacak. Türkiye olarak ekonomik noktada en az zarara katlanmış olacağız. Irak konusu ne kadar konuşulursa ekonomi o kadar etkileşim alanı içine giriyor."

CHP'LİLER İKİLİ DAVRANIYOR

"Şimdi CHP muhalefet yapıyor. Ama ikili görüşmelerde 'biz de sizin yerinizde olsak aynı şeyi söylerdik' diyorlar. Olay çok farklı. Biz CHP'nin yerinde olsak aynı şekilde davranmayız. Biz bunu Afganistan örneğinde yaptık. Afganistan'da muharip güç gönderilmesine karşı olduğumuzu söyledik. Şimdi de aynı şeyi söylüyoruz."

BAYRAM'DA BANA İŞSİZLİK SORULDU

"Kurban Bayramı'nda Rize'deydim. Sağolsun hemşehriler yalnız bırakmadılar. Bayramlaşmalara katıldık. Bayram boyunca sözlü ve yazılı bana getirilen tek şey; işsizlik. Kimse bana Irak'ı sormadı. Geliyor; çocuğum, kocam işsiz. Doğu Karadeniz'de fabrikalar 4 ay çalıştığı için geçici işçi olarak çalışan fazla."

73.5 MİLYAR DOLAR ÖDENECEK

"Gündemimiz ne kadar Irak olsa da, karşı karşıya kaldığımız sorun ekonomi. Bu yıl içinde iç ve dış borç yaklaşık 73-74 milyar dolarlık bir ödeme sözkonusu. Bu rakamlar elde hazır değil. Borçlanıyoruz. Faizde bir iyileşme vardı. Fakat sonra yükseldi. Borsa iyi bir noktaya çıkmıştı yine bir düşüş gösterdi."

ABD ve Avrupa arasında çıkar mücadelesi var

"AB'nin tutumu net değil. Almanya-Fransa ve Belçika'nın bile belli bir noktadan sonra hat değiştirebileceği kanatlerini öğrenmiş durumdayız. Colin Powell'in 1 Mart'la ilgili açıklaması, 14 Mart olayının Fransa tarafından açıklanması, aslında ne kadar ötelenebilirse bu zaman kazanma bu işi belki soğutabilir diye bir umudumuz var. Gemilerin Basra veya bize kaydırılması konusunda bizden karar bekliyorlar. Tezkere gelecek ve TBMM'de kararı alacak. Onlar düne (18 Şubat) kesin olarak bakıyorlardı. Tabii dün tezkere gelmeyince orada da dengelerin kendilerine göre bozulduğunu söylüyorlar. Biz, bu noktada işlerin sözle olacağı noktasında değiliz. Bütün olay, bu işin bedeli ne olacak? Türkiye olarak bu durum mevcut imkanlarımız içinde nasıl öderiz, en az zayiatla nasıl çıkarız. Bütün hesabı buna göre yapıyoruz. Bu işin tamamen dışında kalmak bizi gelecek açısından rahatlatmıyor."

"Öncelikle şunu tesbit etmemiz lazım. Dünya, savaş karşıtı mitingler neticesinde meydana gelen değişim diye görüyorlar. (Bu mitingleri sağlıklı bulmuyorum) Gelinen neticede sadece çıkarlar mücadelesi var. ABD, buradaki mücadelesini kendi çıkarları üzerine oturtmuş durumda. AB de alsında aynı şeyi yapıyor. Bunu biz Kopenhag Zirvesi öncesi ve esnasında da gördük. Orada bize müzakere tarihini vermeyenler şimdi daha farklı düşünür duruma geliyorlar. Şimdi tarih verilmeliydi diyenler var. Bu bir gerçeği gösteriyor; Türkiye bölgede önemli. Şu an bizim ABD veya AB'nin yanında olduğumuz kararını vermemiz bir defa yanlış olur. Durumumuzu, sadece bulunduğumuz coğrafi konumla veya siyasi bir düşünce zemini ile izah edemeyiz."

Saddam'ı davet etmedim

AK Parti lideri Erdoğan, Yeni Şafak Gazetesi yöneticileri ve yazarlarıyla yaptığı sohbette önemli açıklamalar yaptı. Sıcak bir atmosferde geçen görüşmede Erdoğan, Irak operasyonuna AK Parti'nin bakışı, 2. tezkere ve ABD'yle yürütülen temaslar hakkında önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, Türk medyasında özellikle Irak operasyonu konusunda çıkan yalan haberlerden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık Aziz'le yaptığı görüşmenin basında yanlış değerlendirildiğini anlatan Erdoğan, "Saddam Hüseyin'i Türkiye'ye davet ettiğim gibi bir haber yer aldı. Sanki bunu yazan gazeteci Tarık Aziz ve Başbakan Yardımcımız Mehmet Ali Şahin dışında kendisi varmış gibi yazıyor. Böyle bir şey yok. Sonrada Başbakan, Saddam Hüseyin'i davet etti diye yazdılar" dedi.

AK Parti MYK salonunda sohbet

Yaklaşık 2 saat süren görüşme AK Parti'nin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını yapıldığı ve Erdoğan'ın makam odasının yanında bulunan salonda gerçekleşti. Erdoğan'la görüşmeye Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selahattin Sadıkoğlu, Ankara Temsilcimiz Fehmi Koru, başyazarımız Ahmet

Taşgetiren ve yazarlarımız Ali Bayramoğlu, Kürşat Bumin, Mustafa Karaalioğlu, Mehmet Şeker, Ankara Haber Müdürümüz Abdülkadir Selvi ve AK Parti muhabiri Veli Toprak katıldı. Görüşmede AK Parti Medya ve Tanıtım Başkanı Murat Mercan ve Genel Başkan Yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat ve Reha Denemeç de hazır bulundu.

'Off the record' dakikalar

2.5 saatlik görüşme boyunca açık olan ses kayıt cihazları zaman zaman kapatıldı. Erdoğan, gazetecilerin "yazılmamak kaydıyla" anlamında kullandığı "off the record" deyimini hatırlatarak, özel bazı şeyler söylemek istediğini söyledi ve teyplerin kapatılmasını rica etti. AK Parti liderinin isteği üzerine, 2 defa teypler kapatıldı ve konuşmasının yaklaşık 45 dakikalık bölümü, Yeni Şafak yönetici ve yazarlarına özel kaldı.

 
Mehmetciğin komutası Türk subayında olacak
ABD Büyükelçisi Pearson, Bush'un cevabını Gül'e iletti. Mutabakata varılacak maddeler yazılı olarak imza altına alınacak. ABD'nin cevabında, Erdoğan'ın önceki günkü sözlerinin etkili olduğu belirtildi.
'Zaman sıkıntımız yok'
ABD ile ekonomik, siyasî ve askerî konularda henüz tam mutabakat sağlanamadığını belirten Başbakan Yardımcısı Şener Türkiye'nin karar süreciyle ilgili "zaman sıkıntısı yaşanmadığını" vurguladı.
Gül: İstediğimiz rakam kaybımızdan daha az
Başbakan Gül, Amerikan NBC televizyonuna konuştu: ABD'den istediğimiz rakam, Türkiye'nin kaybından azdır.
ABD İskenderun'a yığınak yapıyor
Hatay'ın İskenderun Limanı'na gelen ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait "Tellus" adlı 47 bin grostonluk gemi, Türk subayların gözetiminde çok sayıda zırhlı ve paletli askeri araç ve mühimmat indirdi.
Pearson: Zaman önemli
Baykal: Sezer'le aynı düşünüyoruz
Diyarbakır'da göç toplantısı
ABD'nin Irak'a olası müdahalesi durumunda gelecek sığınmacılar için yapılan hazırlıklar, Diyarbakır'da yapılan toplantıda gözden geçirildi. Diyarbakır Valiliği Toplantı Salonu'nda "Koordinatör Vali" Nusret Miroğlu başkanlığında yapılan ve yaklaşık 4 saat süren toplantıya Şırnak, Batman, Hakkari, Mardin, Van valileri, Genelkurmay Başkanlığı'ndan birer heyet ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Diyarbakır Valisi Nusret Miroğlu, "Bölgede savaş falan yok. Olası bir Irak savaşından söz ediliyor. Bizim çalışmalarımız olası savaş nedeniyle yurtdışından gelecek olan yabancılarla ilgili insani yardım çalışmalarıdır. Kamplarda görevlendirilecek personel belirlendi. Gelişmelerle ilgili daha sonra bilgi vereceğiz" dedi.
'Para karşılığı savaş taşeronu olamayız'
BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, ABD'nin Irak'a olası müdahalesiyle ilgili olarak, "Türkiye, uluslararası meşruiyetten yoksun ve bu ahlaksız savaşın taşeronluğunu asla üstlenemez" dedi. Yazıcıoğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda yaptığı basın toplantısında, "Türkiye'nin, içine düşürüldüğü borçlardan kurtuluşun çaresini ABD'nin yedek tekeri olmaya bağlamış göründüğünü" öne sürdü. "Türkiye maddi karşılık bekleyerek savaş taşeronluğu yapamaz" diyen Yazıcıoğlu, "Türk topraklarında yabancı asker istemiyoruz. Türkiye uluslararası meşruiyetten yoksun ve bu ahlaksız savaşın taşeronluğunu asla üstlenemez." şeklinde konuştu.
ABD'den 2 heyet Ankara'ya geliyor
ABD'den iki ayrı heyet, temaslarda bulunmak üzere bugün Ankara'ya geliyor. Edinilen bilgiye göre, heyetler ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı John Warner ve eski Kongre üyesi Joel Hefley başkanlığında olacaklar. Heyetlerin Dışişleri ve Milli Savunma bakanlıklarında görüşmelerde bulunacakları belirtildi. Warner başkanlığındaki heyetin İncirlik'e de gitmesi bekleniyor.
Gül, Sezer'e bilgi verdi
Başbakan Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Sezer'i ziyaret ederek Irak konusunda bilgi verdi. Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile birlikte dün akşam saat 18.10'da Çankaya Köşkü'ne çıkarak, Irak konusundaki son durumu ve ABD ile müzakerelerin geldiği noktayı aktardı. Bu arada Gül, Köşk'e çıkmadan önce ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin Powell'in talebi üzerine gerçekleştiği bildirildi.
ABD, 'Kürt' sopasını gösterdi
ABD'nin savaş yanlısı politikalarına destek vermesiyle tanınan New York Times gazetesi, aba altından sopa gösterdi ve emekli bir büyükelçinin "Türkiye ABD'ye destek vermezse Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulabilir" sözlerini aktardı. Haberde, Irak operasyonunda yer almaması durumunda Türkiye'nin çeşitli olumsuzluklarla karşılaşabileceği öne sürülerek, haftasonuna kadar Türkiye'yle Irak operasyonuna destek konusunda bir uzlaşma sağlanamaması halinde Türkiye'siz bir askeri planın yürürlüğe girebileceği iddia edildi. Eski büyükelçilerden Peter Gelbrat, Türkiye'nin savaşa katılmaması durumunda Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulabileceğini iddia etti Ankara ile Washington arasındaki yardım paketi pazarlığına da yer veren gazete, Türk yetkililerin ABD'den 10 milyar doları hibe olmak üzere 32 milyar dolar talep ettiğini yazdı. 22 milyar doların düşük faizli kredi olmasının istendiğini belirten gazetenin baş makalesinde ise Washington'ın Türkiye'yi ikna etmek için bol sıfırlı çekler yazmak zorunda kaldığı ileri sürüldü.
20 Şubat 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED