AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Bush, 'sözde soykırım' oylamasına el koydu

ABD Senatosu'nda bugün oylanması beklenen "Sözde Ermeni Soykırımı" tasarısına ABD Başkanı George Bush el koydu. Başbakan Erdoğan'ın, Cheney ile görüşmesi ve TBMM Türk-ABD Dostluk Grubu'nun çalışmaları olumlu sonuç verdi.

  • KAAN İPEKÇİOĞLU
    ABD Senatosu'nda bugün oylanması beklenen "Sözde Ermeni Soykırımı" tasarısının reddedileceğine ilişkin olumlu sinyaller alınmaya başladı. ABD Başkanı George Bush'un olaya el koyduğu ve yardımcısı Dick Cheney'yi, tasarının reddedilmesi için çalışmakla görevlendirildiği öğrenildi.

    Kuzey Irak'taki Türk askerlerinin gözaltına alınmasıyla gerilen Türk-Amerikan ilişkilerini tamamen kopartma noktasına getirecek oylamaya Başkan George Bush ve yardımcısı Dick Cheney'nin el koyduğu bildirildi. Oylama öncesi lobi faaliyetleri yürütmek için Washington'a giden TBMM Türk-ABD Dostluk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış'tan edinilen bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dick Cheney ile yaptığı telefon görüşmesi,gelişmelerin seyrini olumlu yönde değiştirdi.

    'Baskın' oylamayı etkileyecek

    AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış, Kuzey Irak'ta Türk askerlerine yapılan çirkin saldırının da kararda etkili olacağını belirtti. Görüştükleri tüm Amerikalılar'ın Türk askerlerine yönelik "davranış biçimi"nden rahatsızlık duyduğunu söyleyen Bağış, "Her iki olay birbirinden farklı olsa da askerlerimize yapılan çirkin davranışın yönteminden duyulan rahatsızlık, tasarının oylamasında etkisini lehimizde gösterecektir." dedi. Bir gece öncesine kadar, Türkiye'nin aleyhine bir karar çıkmasından endişe duyduğunu gizlemeyen Bağış, Erdoğan'ın telefonundan sonra ortaya çıkan durumun son derece ümit verici olduğunu vurgulayarak, "Bir aksilik olmazsa oylamanın red ile sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.

    Cheney'den bire bir markaj

    Erdoğan ile görüştükten sonra Başkan Bush ile konuyu tartışan Chenney'in, senatörleri tek tek arayarak, Başkan Bush'un tasarının kabulüne karşı olduğunu söylediği öğrenildi. Dick Chenney'in senatörlere oylama sırasında kendisinin de red oyu kullanacağını ilettiği kaydedildi. ABD Anayasası'na göre Senato'nun başkanı olan Cheney'nin "red" oyu vermesi büyük önem taşıyor. Anayasa'ya göre eşitlik durumunda başkanın oyu belirleyici oluyor.

    "Türk - ABD ilişkileri gözaltında

    Irak'taki Amerikan birliklerinin Türk askerlerini gözaltına aldığı olayı değerlendiren Avusturya'nın Salzburger Nachrichten gazetesi, "Çarpışma rotasındaki iki müttefik'' ifadesini kullandı. Gazetede Helmut L. Müller, Türkiye-ABD ilişkilerini irdelediği yazısında, "Irak savaşının Ortadoğu'daki ilişkileri tamamen değiştirdiği görüşünü güçlendirmek için bir kanıta ihtiyaç duyulsaydı, kuşkusuz bunu Ankara ile Washington arasında kullanılan sert ifadeler kanıtlayabilirdi'' diye yazdı.

  •  
    Bush'tan Blair'e 'DOST KAZIĞI'
    Independent gazetesi, Beyaz Saray Sözcüsü,"Bush'un Ulusa Sesleniş konuşmasında, Saddam'ın Nijer'den uranyum satın aldığı iddiasının İngiliz istihbaratına dayanan yanlış bir bilgi olduğunu söyledi" ifadelerine yer verdi.
    Kürt liderlerden 'ABD'ye destek'
    New York Times'da ortak bir makale yayımlayan Talabani ve Barzani, "Irak'ta federalizm ve demokrasinin ilk temel parçası Kuzey Irak'ta yatıyor" diyerek ABD'nin Irak'ta işgalci olmadığını söylediler.
    Baradey: 'İran şeffaf olmalı'
    Kısa kısa..
    Bush, Güney Afrika'da
    Afrika turunun ikinci durağında Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gelen ABD Devlet Başkanı George W. Bush, Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki'yle bir görüşme yaptı. 5 Afrika ülkesini kapsayan turunun ilk durağı olan Senegal'den dün geç vakitlerde Güney Afrika'ya gelen Bush'un ziyaretinde, 2 ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, terörizme karşı ortak yaklaşımlar ve Afrika meselelerinin ele alınacağı kaydedildi. Bush'un Mbeki ile birebir görüşmesinden sonra 2 ülke heyetleri arasında yapılacak toplantıya geçilecek. Amerikalı lider, Güney Afrika'dan sonra Botsvana, Uganda ve Nijerya'yı da ziyaret edecek.
    10 Temmuz 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED