AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Faizcilere saatte 8,6 trilyon lira aktı

Yılın ilk altı ayında her gün ortalama 385 trilyon lira harcama yapan Hazine, bu miktarın 193,6 trilyonluk kısmını faiz giderlerine ayırdı. Faiz geliri elde edenlere her saat 8,6 trilyon, her dakika ise 134 milyar lira ödendi.

Devletin kasasından yılın 6 aylık döneminde, her gün ortalama 385.8 trilyon lira çıktı, Hazine'ye giren günlük para ise 248.2 trilyon lirada kaldı. Maliye Bakanlığı verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, Ocak-Haziran döneminde devlet bütçesindeki gider toplamı, 69 katrilyon 448.3 trilyon lira oldu. Böylece devlet, her gün 385 trilyon 824.3 milyar lira, her saat ise 16 trilyon 76 milyar lira harcamada bulundu. Altı ayda maaş dahil personel harcamaları 14.3 katrilyon lira, günlük bazda ise 79.6 trilyon lirayı buldu.

Hazine ilk yarıda faize çalıştı

2003'ün ilk yarısında da devlet, adeta faize çalıştı. İlk 6 aylık dönemde devletin günlük faiz ödemesi 193 trilyon 626.6 milyar lira olarak belirlendi. Bu şekilde devlete borç verenler, her saat başı Hazine'den 8 trilyon 67.7 milyar lira, her dakika da 134.4 milyar lira faiz geliri elde etti.

Buna karşılık Haziran sonunda 44 katrilyon 689.4 trilyon lira düzeyinde seyreden kamu gelirleri ile devletin kasasına giren günlük ortalama para, 248 trilyon 274.7 milyar lira olarak gerçekleşti. Söz konusu rakamlar çerçevesinde, yılın ilk yarısında Hazine'ye her saat 10 trilyon 344.7 trilyon lira, her dakika da 172.4 milyar lira gelir akışı oldu. Bunun da büyük bölümünü vergiler oluşturdu.

Günlük bütçe açığı 137 trilyon lira

Ek vergilerin de uygulamaya konulduğu bu dönemde vatandaşın ödediği günlük vergi tutarı 206 trilyon 169.6 milyar lirayı buldu. Böylece vatandaş, her saat devlete 8 trilyon 590.4 trilyon lira, her dakika ise 143.1 milyar lira vergi ödemek durumunda kaldı. Bir başka gelir kaynağı olan cezalardan ise bu dönem bütçeye 509 trilyon 812 milyar lira girdi. Bu ise vatandaşın her gün 2 trilyon 832.2 milyar lira, her saat 118 milyar lira, her dakika ise 1 milyar 966 milyon lira ceza ödemesi anlamına geldi. Yine bu dönemde Türkiye bütçesi her gün 137 trilyon 549.6 milyar lira açık verdi.

'Faiz lobisi halinden memnun'

Ekonomideki canlanmaya rağmen reel faizlerin yüksekliği iş dünyasını endişelendiriyor. Ekonomideki büyüme rakamları, enflasyon oranları ve talepteki artışın memnuniyet verici olduğunu ileri süren Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, hükümetin performansı ile ilgili bilgiler verirken, bütçede yatırımların kısılmasının tehlikesine dikkat çekti. Koca, genellikle finansal dengeleri açısından ekonominin iyi gittiğine dair, borçların çevrilebildiğine dair, enflasyon rakamlarının düştüğüne dair fikirler edinmenin mümkün olduğunu söyledi. Yazılı açıklama şöyle devam etti: "Şu andaki durum itibariyle TL üzerinden işlem yapan faiz lobisi ve devlet üzerinden çok yağlı olarak geçinen iç borç aktörleri, durumdan çok memnunlar. Belki de medyada fazla aleyhte ses çıkmamasının sebebi budur. İşin açığı ne reel sektör, ne ihracatçı bu yapıyla rekabet edecek durumda değil. Hükümetin zaman geçirmeden bu konularla ilgili daha derin çalışmalar yapması gereklidir. Aksi halde birikmiş sorunlarla uğraşmak ya da altında ezilmek zorunda kalacaktır." Yazılı açıklamasında yatırımların rakamları incelendiğinde, geçen yılın rakamlarından yüzde 41.6 daha az pay ayrılmasından endişe ettiklerini belirten Koca, "Yatırım olmayınca, üretim ve istihdamın kalıcı dayanakları inşa edilmiyor demektir" dedi.

 
2.5 katrilyon liralık paketi IMF beğendi
Hükümetin, 2.5 katrilyon liralık kaynak paketi IMF'yi yumuşattı.
TÜSİAD: Hükümete desteğimiz sürüyor
Reformlardan sapılmadığı sürece hükümete desteği sürdüreceklerini söyleyen Tuncay Özilhan, Kıbrıs sorununda baştaki çözüm arayan tavrın yeniden benimsenmesini istedi.
Sigortalılara son bir şans tanınacak
Prim borçlularına bir imkan tanınacağını söyleyen Bakan Murat Başesgioğlu, son kez yapılacak bu uygulama ile birikmiş borçların yeniden yapılandırılacağını söyledi.
Un karteli fiyatları yükseltiyor
Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Yusuf Ekşi, TMO'nun acilen buğday ithal etmemesi durumunda ekmek fiyatına zam yapacakları uyarısında bulundu.
IMF'yi ülkeden kovun
Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu, hükümete seslenerek "IMF'yi ülkeden kovun, gitsinler" dedi.
Alışverişler % 57 arttı
Piyasalardaki rahatlama esnafın da yüzünü güldürdü.
Kısa kısa
Meclis lojmanlarının satışına mahkeme freni
Anayasa Mahkemesi, 2003 yılı bütçe yasasında "TBMM lojmanlarının satışında Maliye Bakanlığı'nı yetkili kılan" düzenlemenin de aralarında bulunduğu bazı hükümlerin yürürlüğünü durdurdu. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın teknik olarak doğru bir karar olduğunu belirtti. Arınç, bazı konuların Bütçe Kanunu ile düzenlenmesinin mümkün olmadını söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Haluk İpek ise "Milletvekili lojmanlarının satışında kararlıyız.Yeni bir yasal düzenleme yapılacak" dedi.
  • BİLAL ÇETİN

  • 18 Temmuz 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED