AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Ya samba ya silah

Sambasıyla meşhur Brezilya'da, şiddetin belirleyici olduğu bir coğrafyada ayakta ve hayatta kalmaya çabalayan gençlerin hikâyesini anlatan 'Tanrı Kent' klip tadına ulaşan çarpıcı stiliyle dikkat çekici bir film.

22. İstanbul Film Festivali'nin en çok ilgi gören filmlerinden biri olan "Tanrı Kent / City of God" sinemalarda. Paulo Lins'in gerçek olaylara dayanan romanından sinemaya uyarlanan Tanrı Kent, Rio de Janerio'nun dış mahallelerinde gelişen organize suç şebekelerini anlatıyor. 110 çocuğun rol aldığı film mimar kökenli eski reklam yönetmeni Fernando Meirelles'ın imzasını taşıyor.

Meirelles bu ilk uzun metrajlı filminde, gettolardaki hayatın ritmini ve bu ritim içinde, kendine yol bulmaya çalışan gençlere keskin bir bakış atıyor.

Bir kentin hikayesi

Ana karakteri bir insan değil, bir yer olan Tanrı Kent, berbat bir yoksulluğun hüküm sürdüğü Rio de Janerio'nun 1960'larda suçun artışıyla ve çeteleşmeyle başlayıp 80'lerde dünyanın en tehlikeli şehirlerinden biri oluşunu hikaye ediyor. Şehrin hikayesini anlatabilmek için de şehirde yaşayan insanların hayatlarını gözler önüne seriyor. Fakat herşey perdeye zenci, fakir ve küçük bir çocuk olan BuscapÈ'nin gözünden aktarılıyor. Aslında BuscapÈ, ne filmin başrollerinden biri, ne de filmin hikayesini sürükleyen karakterlerden biri. Hatta filmin ana karakterlerinden birinin yaşadığı olayları etkileyecek kararlar veren bir karakter bile değil. Ama yine de onun hayata bakış açısı bize insanoğlunun dünyasının ne kadar sınırsız bir vahşetin kolları ile sarmalandığını anlatmaya yetiyor.

Suçtan kaçmak mümkün mü?

Korku içinde sağlıksız bir yaşam süren BuscapÈ (Rocket), hem Tanrı Kent'deki diğer çocuklar gibi suçlu olmaktan korkmakta hem de az maaşlı bir işle yetinemeyecek kadar da akıllı olduğunu bilmektedir. Oldukça vahşi bir ortamda yetişmiş ve asla talihi gülmemiştir. Fakat gerçekleri farklı bir gözle görebileceğinin farkına varır: Profesyonel bir fotoğrafçı olur, ki bu onun kurtuluşudur.

Çarpıcı bir anlatım

110 çocuğun rol aldığı Tanrı Kent'in yönetmeni ve yapımcısı çekimlere başlamadan önce, sekiz ay boyunca kentin dışındaki topluluklar ve çocuklar üzerine araştırmalar yapmış. Çocuklar kendi gerçeklerine yakın olan bu hikayeyi anlatmayı öylesine iyi başarmışlar ki film bazen bu küçük oyuncuların performansları sayesinde belgesel niteliğine ulaşıyor. Şiddetin kol gezdiği bir coğrafyada ayakta ve hayatta kalmaya çalışan gençlerin hikâyesini anlatan çarpıcı bir stilde anlatan yönetmen olayların sertliğini çekincesiz biçimde vurguluyor. Yüksek tempolu filmde paralel olayların ikiye bölünmüş tek karede verilmesi Tanrı Kent'i klip formatına yaklaştırıyor. Kameranın farklı farklı karakterler arasında dolaştığı film, 120 dakika sürüyor.

CITY OF GOD / TANRI KENT

Yönetmen: Fernando Meirelles Oyuncular: Alexandre Rodrigues, Matheus Nachtergaele, Jonathan Haegensen, Phelipe Bispo, Leandro Da Hora

 
KİTAPLIK
Meleğin Düşüşü'ne katkı
Avrupa Görsel-İşitsel Eserler Destek Fonu (Eurimages) Türk sinema sektörüne toplam 329 bin 400 Euro (yaklaşık 511 milyar lira) yardım yapılmasını kararlaştırdı. Letonya'nın başkenti Riga'da yapılan toplantıda Yunan ortak yapımı "Meleğin Düşüşü'' adlı film projesi için Semih Kaplanoğlu'na 275 bin Euro (yaklaşık 426 milyar lira) yardım yapılması kararı alındı.
Eurimages, Avrupa filmlerinin Türkiye'de dağıtımını sağlamak amacıyla 9 Türk dağıtım şirketine de 54 bin 400 Euro destek verilmesini kararlaştırdı. Bu şirketler arasında, Lilya 4-Ever filmiyle Bir Film İthalat, Magdelena Sisters ve I Am Dina filmleriyle Özen Film, En La Ciudad Sin Limites ve La Caja 507 filmleriyle Pi Film, Angela ve Black Angel filmleriyle Spot Film, Bon Voyage ve Fanfan La Tulipe filmleriyle Umut Sanat Filmcilik bulunuyor. Son yapılan yardımlarla Eurimages'ın 2003 yılı başından beri Türk sinema sektörünün ortak yapım, dağıtım ve sinema salonları için verdiği destekler 1 milyon 74 bin Euro'ya ulaştı.
Eurimages bu yıl içinde 5 uzun metrajlı film projesine toplam 716 bin Euro, Türkiye'de dağıtım desteği alan 18 Avrupa filmine toplam 116 bin Euro yardım yaparken, 11 sinema salonunun onarımı ve bakımı için de 242 bin Euro destek vermişti. Öte yandan Türkiye bu yıl Eurimages'a 914 bin Euro katkı payı ödemişti.
20 Temmuz 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED