AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
'Gürüz koltuk sevdasında'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Türkiye'de din istismarı yapmak da çok iğrençtir, Atatürk'ü, Atatürkçülüğü, laikliği kendi şahsi menfaatleri uğruna kullanmak da iğrençtir"dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Türkiye'de din istismarı yapmak da çok iğrençtir, Atatürk'ü, Atatürkçülüğü, laikliği kendi şahsi menfaatleri uğruna kullanmak da iğrençtir" dedi. Bakan Çelik gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, hazırlanan YÖK Tasarısı'nın dün üniversite rektörlerine sunulduğunu kaydetti. Bunun dışında "elden ele dolaşan'' taslaklar varsa, bunun kendilerini ilgilendirmediğini dile getiren Çelik, üniversitelerden atılmanın büyük bir ceza olduğunu, bunun yasayla belirlenmesinin doğru olacağını, yaptıkları işin de bu yönde olduğunu kaydetti. Çelik, şunları söyledi:

"Eğitim meselesine pedagojik gözle bakmak zorundayız. Rektörlerimiz, üniversitelerimiz bizim. Amaç üzüm yemektir, bağcıyı dövmek değil. Varsa yoksa başörtüsü meselesi, imam-hatip meselesi, (Atatürkçülük, laiklik elden gidiyor) meselesi... Atatürkçülük de laiklik de hiçbir yere gitmiyor. Bunlar artık kabak tadı verdi. Birileri kendi makamını, koltuğunu korumak için bu değerleri istismar etmemeli. Türkiye'de din istismarı yapmak da çok iğrençtir, Atatürk'ü, Atatürkçülüğü, laikliği kendi şahsi menfaatleri uğruna kullanmak da iğrençtir. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum. Laiklik de Atatürkçülük de bu ülkenin temel değerleridir. Hükümetimizin bu temel değerlerle hiçbir problemi yoktur.''

'Laiklik kimsenin tekelinde değil'

Bazı gazetelerde hükümet tarafından YÖK üyeliğine atanan Ömer Faruk Batırel ile ilgili eleştiriler yapıldığına dikkat çeken Bakan Çelik, Batırel'in "gelmiş geçmiş rektörler içinde iz bırakan, işini iyi bilen, dürüst birisi" olduğunu dile getirdi. Laikliğin, kimsenin tekelinde olmadığının altını çizen Milli Eğitim Bakanı Çelik, şöyle devam etti: "Laiklik, Türkiye Cumhuriyeti devletinin özelliklerinden, Anayasa'da belirtilen vasıflarından biridir ve ortak faydalarımızdandır. Hiç kimse ortak faydalarımızı kendisine kalkan yaparak, keyfi idaresinde sürdürme hakkına sahip değildir. Sayın Gürüz laiklik konusunda hassastır da başka insanlar hassas değil mi? Hassasiyeti, duyarlılığı neyle ölçüyoruz? Duyarlılığı ölçen alet mi var bu ülkede? Bizim hazırladığımız taslakta Anayasa hükümlerini görmezden geldiğimiz şeklindeki eleştiriler doğru değildir.''

Danıştay'ın fakir öğrencilerin özel okullara alınmasıyla ilgili uygulamayı iptal etmesi hakkındaki soruları da cevaplandıran Bakan Çelik, hukuk sürecinin henüz bitmediğini, pazartesi günü İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na itiraz edeceklerini söyledi. Adli Tatil nedeniyle Nöbetçi Daire'nin bu işi sonuçlandırmasını talep edeceklerini kaydeden Bakan Çelik, "23 Ağustos'ta sınav yapmamız gerekiyor. Sonuca göre adım atacağız. Türkiye bir hukuk devletidir. Alınmış bir karar vardır. Biz açıkçası böyle bir sonuç beklemiyorduk. Türkiye'de eğitimde fırsat eşitliğini bir parça da olsa sağlamaya yönelik önemli bir adımdı. Davacı olan sendika bu konuda yetkili değildir. Karar beni memnun etmedi'' diye konuştu.

İnşaatı 1988 yılında başlayan Kuşadası Otelcilik, Turizm Meslek Yüksek Okulu inşaatını gezen Çelik, ihale bedeli 4 milyar lira olan ancak, 3.5 trilyon liraya bitirilebilecek inşaatın durumunu "ciddiyetsizlik" olarak yorumladı. Milli Eğitim Bakanı Çelik, "Türkiye'yi sıkıntıya sokan bu anlayıştır. Şu anda bitmeyi bekleyen 5 bin proje var. Bunları programa aldırmışız ve bir kısmı için yılda 1 milyar lira para ayırmışız. Birçok projeyi birden devreye sokacağımıza, yapabileceğimiz, kısa zamanda gerçekleştirebileceğimiz projelere yönlenmemiz gerekiyor'' dedi.

'Yürütmeyi durdurmaya itiraz edeceğiz'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Danıştay'ın fakir öğrencilerin özel okullara yerleştirilmesi ile ilgili uygulamaya yönelik yürütmeyi durdurma kararına itiraz edeceklerini söyledi. Bakan Çelik, hukuki bir engel olmadığı takdirde sınavın 23 Ağustos'ta yapılacağını da açıkladı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na 21 Temmuz Pazartesi günü itiraz başvurusunda bulunacaklarını belirten Çelik, davanın hemen görüşmesi halinde, konunun, özel okullara öğrenci yerleştirme sınavının yapılacağı tarihe kadar netlik kazanacağını ifade etti. Yüksek mahkemenin adli yılın açılmasını beklemesi halinde uygulamanın aksayacağına dikkat çeken Bakan Çelik, "Eğer nöbetçi daire bu işe bakmazsa, adli tatil 6 Eylül'de bitiyor, okullar da 15 Eylül'de açılıyor. Dolayısıyla burada bir sıkışıklık söz konusu olacak. Durum aciliyet teşkil ediyor. Bu süreç içinde bunun görüşülmesi için teşebbüste bulunacağız." diye konuştu.

Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınav hazırlıklarını sürdüreceğini de kaydeden Hüseyin Çelik, "Arkadaşlarımızla görüşeceğiz hukuki bir engel yoksa bu sınavı gerçekleştireceğiz, hazırlığımızı yapmış olacağız. Eğer nöbetçi daire bir an önce karar verirse zaten bir problem yok. Ama adli yılın açılmasını beklerse bu arada meselenin aciliyetinden dolayı biz hazırlıklarımızı sürdürürüz" dedi.

Eğitim-Sen: Gürüz üniversiteleri taşeron yapıyor

Eğitim-Sen, YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün başlattığı çift diploma uygulamasının, Türk üniversitelerini Amerikan üniversitelerinin taşeronu haline getireceğini savundu. YÖK'ün hazırladığı "Çift Diplomaya Yönelik Uluslararası Ortak Lisans Programları" uygulamasına 2003-2004 eğitim öğretim yılında geçiliyor. Uygulamaya göre Boğaziçi, ODTÜ ve İTÜ ile SUNY(New York Eyalet Üniversitesi) arasında yürütülecek bazı programlardan mezun olan öğrencilere çift diploma veriliyor. Sözkonusu programlara girmek isteyenlerin en az 210 ÖSS puanı ya da 250 ÖSS yabancı dil puanı alması gerekiyor. Ancak çift diploma programında okumak isteyen öğrencinin, Türkiye'de bulunduğu dönemde yıllık 8950 dolar, New York'ta bulunduğu sürede ise 9500 doları gözden çıkarması bekleniyor.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Gürüz'ün üniversiteleri paralı hale getirerek sadece zengin çocuklarının okuyabileceği elit bir sistem kurmak istediğini, bu amacın "öğrencilere çift diploma şansı" gibi aldatmacalar ile gizlendiğini kaydetti.

 
MÜTHİŞ TÜRK keşfe doymuyor
Daha önce sürtünme katsayısını sıfıra indiren buluşa imza atan Prof. Dr. Ali Erdemir, bu kez karbondan elmas üreterek, uygulamalı bilimin 'Nobel'i olarak kabul edilen R&D Ödülü'nü üçüncü kez kazandı.
Antalya'da 120 trilyonluk komedi
Antalya Uluslararası Havaalanı'nda 120 trilyona malolan ikinci pist, pist başındaki gecekondu yıkılamadığı için hizmete alınamıyor.
Bankacılıkta Sülün Osman modeli
Bankacılık yapma izni kaldırılan Uzan Grubu'na ait İmar Bankası'nda aynı bononun birden fazla kişiye satılmış olduğu belirlendi.
Hortuma yıllarca göz yumulmuş!
Uzan Grubu'na ait İmar Bankası'ndan, grup şirketlerine kaynak aktarılmasına yıllarca seyirci kalındığı ortaya çıktı.
Kazakistan Uzanlar'ın 'K-Mobil' hisselerine el koydu
Kum vurgununa mercek
TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, İstanbul'daki kum vurgunu ile ilgili çalışmalarını tamamladı.
Açıktan atamalar durduruldu
Erdoğan'ın emriyle zorunlu atamalar dışındaki tüm açıktan atamalar durduruldu.
'Özel'de SSK garantisi isteniyor
SSK'lı hastaların devlet hastanelerinde de muayene ve tedavi olmasını sağlayan anlaşma yürürlüğe girdi.
Kaçakçılıkla Mücadele Yasası yürürlüğe girdi
Yeni yasa ekonomik suça ekonomik ceza ilkesini getiriyor. Kaçakçılık suçunu yeniden tanımlayan yasa ağır para cezaları getiriyor.
İddiaların arkasından Çiller'in gülcüsü çıktı
Ulaştırma Bakanı Yıldırım'la ilgili iddiaların arkasındaki ismin, Çiller'in evine uçakla gül atarak ismini duyuran Kıvanç Özel olduğu bildirildi.
Yüzükler psikolojiyi ele veriyor
Yaşlılar fazla yüzük meraklısı değil. Gençler, kuru kafa, yılan figürlerinin olduğu yüzükleri alırken, orta yaşlı insanlar da daha zarif ve gösterişli yüzükleri tercih ediyor.
Sedat Peker ölümden döndü
Aralarında Sedat Peker'in de bulunduğu 7 kişiyi taşıyan deniz uçağı, Şile'de havalanmak isterken, dalgalar yüzünden denize çakıldı.
Kısa kısa..
Kredi ve yurt başvuruları yarın
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim, katkı kredisi almak ve kurum yurtlarında barınmak isteyen ara sınıf öğrencileri için başvurular, 21 Temmuz Pazartesi günü başlayacak. Başvurular, 1 Ağustos Cuma gününe kadar sürecek. Öğrenciler "Müracaat Kılavuzu"nu, kurumca tespit edilen genel müdürlük, bölge müdürlükleri ve yurt müdürlüklerindeki irtibat bürolarından alabilecekler. Müracaat Bilgi Formları, kılavuzda belirtilen kayıt bürolarına elden teslim edilecek. Yurtlar, 8 Eylül 2003 tarihinde hizmete açılırken, asıl listeden yurda girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıtları 8-19 Eylül günleri arasında yapılacak.
20 Temmuz 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED