|
AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liselere Giriş Sınavı'nın zorunlu hale getirilmesi eğitimciler tarafından eleştiriliyor. Türk Eğitim-Sen zorunlu LGS'nin çoçukları daha küçük yaştan dersanelere yönlendireceğini belirterek uygulamaya tepki gösterdi.
Türk Eğitim-Sen, Liselere Giriş Sınavı'nın (LGS) gelecek yıldan itibaren zorunlu tutulmasının, "çocukları küçük yaşta dershanelere yönlendireceğini" belirtti. Sendikadan yapılan açıklamada, öngörülen uygulamanın, sınav merkezli eğitim sisteminin bu çehresini kalıcı hale getireceği ve çocukları daha küçük yaştan dershanelere yönlendireceği kaydedildi. "Sistem bundan böyle hem sadece öğretim temelinde işleyecek, hem de dolaylı olarak paralı hale gelecektir. Dershaneler, sınav kazanmaya güdülenmiş öğrenci yetiştirecektir" denilen açıklamada, maddi durumu iyi ailelerin çocuklarını dershaneye gönderebileceği, olmayanların da sürecin dışında kalacağı ifade edildi 'Faydasız bir sınav' Milli Eğitim Bakanlığı'nın, karar alırken bir metod takip etmesi ve sonraki aşamayı göz önünde bulundurması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Zorunlu LGS uygulaması ile getirilmek istenen; başarılı öğrencileri iyi okullara başarısız addedilen öğrencileri en az tercih edilen okullara yerleştiren 'ben yaptım oldu' tavrı, ne bakanlığın geleceği açısından ne de öğrencilerin uzun vadeli eğitim süreci açısından fayda sağlamayacaktır." Açıklamada eğitimin sancılı bir süreçten geçtiği, buna karşın bakanlığın "durumu tedavi etmek yerine kendince projeler üreterek, hayali tablolar çizdiği" ifade edildi. LGS, dershaneleri hareketlendirdi
Liselere Giriş Sınavı'nın (LGS) zorunlu hale getirilmesi durumunda, sınava girecek öğrenci sayısındaki artışın rekabeti ve buna bağlı olarak dershanelere olan ilgiyi artırması bekleniyor. Dershane yöneticileri, liselere puan ve tercih yoluyla girilmesini kapsayan projenin hayata geçmesi durumunda yoğun taleple karşılaşmayı beklediklerini ve dershanelerin öğretimin yanısıra meslek tercihinde de etkin olacağını kaydettiler. Projeye göre öğrencilerin LGS'de aldıkları puan ve tercihleri doğrultusunda liselere yerleştirileceğini ifade eden yetkililer, bu sistemin ülke ekonomisine her alanda kalifiye insan gücü yetiştirilmesine olanak sağlayacağını bildirdiler. Avrupa ülkeleri ve ABD'de benzeri uygulanan sistemin, dershaneleri yeni bir yapılanma içine sokacağının altını çizen yetkililer, şöyle konuştular: "Bu sistem dershaneye olan ilgili artıracaktır. Ancak dershanelerin de yeni bir vizyon kazanmasına ve hizmet yelpazesini geliştirmesine katkıda bulunacaktır. Yalnızca eğitim veren değil, aynı zamanda meslek seçiminde etkin danışmanlık yapan bir yapı içine girilmesi zorunluluğu doğacaktır. Tüm öğrencilerin gireceği bir sınav daha çok bilgiyi kullanmaya ve yorumlamaya dayalı olacaktır. Dershaneye giden öğrenci, sınav mantığını daha iyi kavrayacak, bol egzersiz yapacaktır, bu özelliğini geliştirecektir."
|
|
|
|
|
|
|