AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
BU DA TÜRKÜSTAR

Pop Star arama maratonunun ardından şimdi de türkü söylemek isteyen sesler için "Anadolu Ateşi" adlı yarışma programı geliyor. Programın yapımcısı Özgenç Fidanoğlu yarışmanın daha önceki yarışmalardan çok farklı olduğunu belirterek, "Türkü söylemeyi ciddiye alanlar elemeden geçiyor" diyor.

  • SEVDA ALKAN / İSTANBUL
    Yeni yayın dönemine girmek için hazırlıklarda bulunan özel kanallar, seyircinin ilgisini çekmek için diziler ve yarışma programları için kolları sıvamaya başladı. Geçen sezonun hakkında en çok tartışılan yorumlar yapılan 'Pop Star' ve 'Akademi Türkiye' gibi ses yarışmalarına bir tanesi daha ekleniyor: Anadolu Ateşi. Yarışmanın ismi ise tahmin edildiği gibi Mustafa Erdoğan yönetimindeki dans grubundan esinlenerek verilmiş. Çünkü elemeler ardında finale kalan 16 yarışmacı türkülerini Anadolu Ateşi'nin gösterileri eşliğinde okuyacak. Elemelerine başlanan yarışmanın ilk ayağı İstanbul'da başladı. Yarışmanın jürisinde ise kimlerin olacağı henüz netlik kazanmadı. Arif Sağ'ın jüri üyelerinden olma ihtimalinin yüksek olduğu yarışmada, şimdilik sesleri bir ön eleme jürisi dinliyor. Jüri, Ankara, Diyarbakır, Erzurum gibi Anadolu'nun birçok ilinde yarışmaya katılmak isteyen sesleri dinleyecek.

    "Türkü"yü ciddiye alanların yarışması

    ATV ekranlarında eylül sonlarına doğru izleyeceğimiz programın yapımcısı Özgenç Fidanoğlu yarışmanın daha önceki yarışmalardan çok farklı olduğunu belirterek, "Türkü söylemeyi ciddiye alanlar elemeden geçiyor" diyor. Elemeden geçen adaylar, 14 haftalık bir maraton yaşayacağı yarışma sonucunda birinci gelene bir albüm çıkarılacak. Genellikle Kars, Erzurum, Tunceli gibi Doğu'dan İstanbul'a çalışmaya ya da okumaya gelenlerin katıldığı yarışmanın elemesinde bir türkü ve bir uzun hava okutularak seslerin niteliği anlaşılmaya çalışılıyor.

    Ön eleme jürisinde 9-10 kişilik bir kadro var. Bu kadro arasında yer alan ve aynı zamanda yarışma programının yapımcılığını üstlenen Özgenç Fidanoğlu, yarışmanın ticari kaygılardan çok uzak bir anlayışla yapıldığını belirterek, "Bu topraklarda yaşayan ve çok iyi türkü okuyanlar var. Neden onlar seslerini duyuramasınlar" şeklinde konuşuyor. Elemeleri yaparken adayların türküleri ve türkü okumayı ne kadar ciddiye aldıklarının kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Fidanoğlu, "Zaman zaman konservatuardan mezun olanlar geliyor. Bu işin eğitimini almış insanlar olmasına rağmen türkü okuduktan sonra uzun hava okur musun sorusuna 'Hazırlıklı değilim.Okumasam olmaz mı? gibi bir cevap veriyorlar. Bu onun türkü okumayı aslında o kadar da ciddiye almadığının en büyük göstergesi" diyor.

    Şöhret uzun ömürlü olmuyor

    Geçtiğimiz sezon ses yarışmaları için sıraya giren adayların oluşturdukları kuyruklar herkesi hayretlere düşürmüştü. Reyting rekorlarının kırıldığı programlar birçok yüzü yarışma süresince tanıdık hale getirdi. Beynimizin içine isimleri, sözleri kazına kazına yerleştirilen bu yarışmacıların ömrü de genelde hep programın yayın süresi kadar oldu.

  •  
    Güllüoğlu'ndan Harrods'a 'Turkish delight'
    Dünya sosyetesi ve zenginlerinin alışveriş merkezi olarak bilinen Londra'nın ünlü Harrods mağazası, artık lokum reyonunu Türkiye'nin seçkin markalarından biri olan Güllüoğlu lokumlarından oluşturuyor.
    Kısa kısa..
    Nurcan'ın köyünde bayram var
    Yunanistan'ın başkenti Atina'da devam eden Olimpiyat Oyunları'nda, bayanlar halterde 48 kiloda Olimpiyat şampiyonu olan Nurcan Taylan'ın memleketi Sivas'ın Hafik İlçesi'ne bağlı Alçıören Köyü'nde bayram yaşanıyor. Nurcan'ın babaannesi Hasgül Taylan, 7 yaşına kadar köyde büyüyen torununun başarısının, tüm köy halkını sevince boğduğunu söyledi. Torunuyla telefonda görüştüklerini anlatan Hasgül Taylan, Nurcan'ın en kısa zamanda köye geleceğini söylediğini belirtti. Nurcan'ın daha 5 yaşındayken haltere olan ilgisinden dolayı omuzlukla çeşmeden su taşıdığını ifade eden Taylan, "Nurcan küçükken, omuzluğu alır ve kovalarla (halterci olacağım) diye su taşırdı. Kendisine Naim Süleymanoğlu'nu örnek alırdı. Türkiyemize büyük bir gurur yaşattı. Onunla gurur duyuyoruz" dedi. Köy muhtarı İsmet Koçak ise İstiklal Marşı okunurken, Nurcan ile birlikte bütün köyün de ağladığını söyledi.
    17 Ağustos 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED