AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Üstad, şairleri buluşturdu

Eskihisar Kalesi'ndeki geleneksel etkinliğe Türk Dünyası'ndan şairler de katıldı

Gebze Belediyesi tarafından beşincisi düzenlenen Geleneksel Eskihisar Şiir Gecesi bu yıl Türk dünyasından şairlerin de katılımıyla uluslararası bir boyut kazandı. Necip Fazıl Kısakürek'in 100. doğum yılı nedeniyle şairin anısına yapılan şiir gecesine yurt içinden Sedat Ümran, İhsan Işık, Metin Önal Mengüşoğlu, Murat Kapkıner, Nurettin Durman, Nurullah Ulutaş, Mustafa Özçelik, Özcan Ünlü, Ferman Karaçam, Müştehir Karakaya, Hüseyin Akın, Leyla Engin, Nevzat Akyar, Melih Erzen, Mehmet Çelik, Aydın Işık, Ramazan Seydaoğlu, Gülistan Çoban; Azerbaycan'dan Tamilla Aliyeva, Mehman Musaoğlu, KKTC'den Harid Fedai, Kerkük'ten Şemsettin Kuzeci ve Bulgaristan kökenli Gebzeli şair Nazmi Adalı katıldı. Şiir Gecesi'nin sunuculuğunu ise Yusuf Özkan Özburun yaptı.

Şairler işgali protesto etti

Gecede şair Murat Kapkıner, şiirini okuduktan sonra izleyicilerin isteği üzerine sazıyla halk türküleri okudu. Şiir Gecesi'ne Azerbaycan'dan katılan Doç. Tamilla Aliyeva, şiir okumadan önce duygu yüklü bir konuşma yaptı. Aliyeva, "Gebze ile Karabağ birbirine çok benziyor. Ama bu tablo beni bugün ağlattı. Aynı Gebze gibi tepeler ve yeşillikler üzerine kurulu Karabağ bugün düşman işgali altında eziliyor" dedi. Şiir Gecesi'ne katılan bazı şairler, Irak ve dünyanın diğer yerlerinde yaşanan işgallere karşı duyarlılıklarını dile getirdiler. İzmit Körfezi kıyısındaki Eskihisar Kalesi Antik Tiyatro'da düzenlenen Geleneksel Şiir Gecesi'ne Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan ve ilçe protokolü ile Gebze ve İstanbul'dan şiir severler katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Eskihisar Şiir Gecesi'ne kutlama telgrafı gönderdi. Türk edebiyatının büyük ismi Necip Fazıl Kısakürek, Gebze Belediyesi Eğitim Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü'nün düzenlediği "Doğumunun 100. Yılında Necip Fazıl Kısakürek" konulu panelle anıldı. Gebze Belediyesi Kültür Salonu'ndaki panele konuşmacı olarak şair-yazar Metin Önal Mengüşoğlu, şair-yazar İhsan Işık, şair Nurettin Durman, şair ve aynı zamanda AK Parti Adana Milletvekili Recep Garip katıldı. Panelde 20.yy' da Türkiye'de yetişen en önemli şair, yazar ve fikir adamı olan Necip Fazıl Kısakürek'in hayatı, şiirleri ve fikir hayatı anlatıldı.

Panelin yöneticiliğini yapan Nurettin Durman konuşmasında Necip Fazıl'ın hayatı hakkında bilgi vererek Necip Fazıl'ın büyük bir şair, fikir ve aksiyon adamı olmasının yanında çok önemli bir tiyatro oyunu yazarı olduğunu söyledi. Durman, Necip Fazıl'ın yazdığı tiyatro oyunlarında üstün bir ahlak felsefesini büyük bir başarıyla ele aldığını kaydederek "Necip Fazıl'ın en önemli yönlerinden biri de çıkardığı dergilerle düşünce hayatına kattığı büyük harekettir" şeklinde konuştu. Necip Fazıl'ın özellikle poetikası ve şiirleri konusunda konuşan İhsan Işık, Necip Fazıl'ın şiirin özünü ve saf şiiri dile getirmedeki ustalığı ile büyük bir şair olduğunu söyledi.

"Doğu'dan çıkan hikmetin vatanına dönmesi için çalıştı"

Konuşmasında Necip Fazıl'la ilgili hatıralarını anlatan Metin Önal Mengüşoğlu, tarih boyunca unutulmayan sanatçıların dava adamı sanatçılar olduğunu ifade ederek, Necip Fazıl'ın ömrü boyunca dik durduğunu, hiçbir şeye karşı eğilmeden ve fikirlerinden taviz vermeden yaşadığını söyledi. Mengüşoğlu ayrıca, Necip Fazıl'ın Türk edebiyatının Müslüman damarından çıkarak, Batı ile dirsek teması kuran ilk şair olduğunu ifade ederek, "Üstad, Doğu'dan çıkıp Batı'ya geçen hikmetin asıl vatanına dönmesi için çalışmıştır" dedi. "Bu ülkede her düşünceden insana sahip çıkmak gerekli" diyen Recep Garip ise Necip Fazıl'ın karakteri hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında, Necip Fazıl'ın yaşadığı toplumun değerlerini savunmak için mücadele ettiğini belirtti.

Burada şair olmamak imkansız

Geceye Azerbaycan'dan katılan Doç. Tamilla Aliyeva, şiir okumadan önce duygu yüklü bir konuşma yaptı. Aliyeva, "Gebze ile Karabağ birbirine çok benziyor. Aynı Gebze gibi tepeler ve yeşillikler üzerine kurulu Karabağ bugün düşman işgali altında eziliyor" dedi. Eskihisar'daki geceyi büyülü bir atmosfer olarak nitelendiren Doç. Aliyeva, "Eskihisar'da tarih, deniz ve doğal güzelliklerin içinde yıldızların altında şair olmamak mümkün değil" diye konuştu.

 
Hoşgörünün başkentinde senfoni ile mehter bir arada
Dergiler
'Sokak'taki şenliğe buyrun
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın hazırladığı yaz etkinlikleri bu hafta da "sokakta", vapurda ve adalarda keyifli etkinliklerle sizlerle buluşuyor. Etkinlikler kapsamında Yarın The Committee Müzisyenleri saat:19.00'da Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde bir konser verecek. Klasik müzik sevenler için kaçırılmaması gereken bu konseri, 19 Ağustos'ta Lila Düşler Tiyatrosu ve İki Adam isimli oyunu takip edecek. Palyaçolar, illüzyon ve hokkabazlık eşliğinde Lila Düşler Tiyatrosu'nun ardından herkesin yaşamından izler taşıyan doğaçlamaya dayalı komedi İki Adam saat:19.00'da Bahariye Caddesi'nde izlenebilecek. 20 Ağusto'ta Heybeliada Su Sporları'nda Konser: Caşmir, 21 Ağustos'ta Barış Manço Vapuru'nda Mehtap Gezileri: Anadolu Gezisi, 22 Ağustos'ta Büyükada Turing Kültür Evi'nde Cenk Rofe ve Buket Bahar'ın seslendireceği eserlerle "Müzikaller Akşamı" ise bu hafta takip edilebilecek diğer etkinlikler.
Anadolu Sinema Günleri sürüyor
Türk sinemasının seçkin eserleri örnek bir projeyle Anadolu'ya ulaştırılıyor. Proje ile son dönem Türk sinemasından 22 film, Anadolu'nun sinema salonu bulunmayan 18 şehrinde izleyicilerle buluşacak. Kültürel ve sanatsal değerlerin toplumun tamamınca paylaşılabilmesini sağlamak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde başlatılan ve 2 Ağustos tarihinde başlayan "Anadolu Sinema Günleri", 5 Eylül 2004 tarihine kadar devam edecek. Festevalde 16-22 Ağustos tarihleri arasında Ardahan, Isparta, Yalvaç, Muş, Siirt'te, 23-29 Ağustos tarihleri arasında Ağrı Bingöl, Şırnak'ta ve 30 Ağustos- 5 Eylül tarihleri arasında Iğdır, Kilis, Tunceli'de film gösterimleri yapılacak. Korsan yazılımla mücadele amacıyla kurulan ve Türkiye'deki yazılım endüstrisinin yüzde 80'ini temsil eden BSA (Business Software Alliance) sponsorluğunda yapılan etkinlikle, Türk filmlerinin 500.000'in üzerinde izleyiciye ulaşması bekleniyor.
17 Ağustos 2004
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED