AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Çirkin devin büyük aşkı

Çirkinlik ve güzellik kavramlarının yer değiştirdiği Shrek 2 Türk izleyicileriyle buluşuyor. Filmde çirkin dev Shrek, aşkı için büyük zorluklara katlanıyor.

  • SEVDA ALKAN
    2001 yılının Oscar ödüllü filmi "Shrek" in devamı üç yıl aradan sonra Türk izleyicileriyle buluşuyor. Aşkın romantizmini ve gücünü yansıtmaya çalışan çok sayıda filmi geride bırakan Shrek 2, çirkin bir devin aşkı uğruna yaşadığı acıları esprili bir dille ustaca işliyor. Türkiye sinemalarında bugün 30 ilde, 114 kopya ile 200 salonda vizyona girecek olan Shrek 2'de Prenses Fiona, Eşek ve Shrek bataklıklar dünyasından çıkıp bambaşka ülkelerde yeni maceralara yelken açıyorlar. Yönetmenliğini Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon'un yaptığı Shrek 2'nin öykü yazarlığını yine Andrew Adamson üstlenmiş.

    Dublajı yine muhteşem

    Shrek 2'nin seslendirme kadrosunda birbirinden ünlü isimler mikrofon arkasına geçmiş. Birinci filmde olduğu gibi Shrek'i Mike Myers, Eşek'i Eddie Murphy, Prenses Fiona'yı Cameron Diaz seslendiriyor. Shrek 2'nin Türkçe dublajınında ilk bölümde olduğu gibi Shrek'i Okan Bayülgen, Eşek karakterini ise Mehmet Ali Erbil seslendiriyor. Büyük bir ustalıkla yapılan dublajda bütün karakterler kendilerini tanımlayacak en iyi sesler ile özdeşleştirilmiş. Değişik birçok ülkede vizyona giren Shrek2'nin dublajını yapan en iyi ülke olarak Türkiye'nin seçilmesi de bunu kanıtlıyor. Erbil ve Bayülgen dışında filmde Fiona'yı Oya Presçiler, Kral Harold'u Osman Gidişoğlu, Kraliçe Lıllıan'ı Rüçhan Çalışkur, beyaz atlı yakışıklı prensi Volkan Severcan, kırmızı çizmeli kediyi Engin Alkan, Peri Anneyi Özlem Abacı seslendiriyor.

    Gerçek aşk engel tanımaz

    Birinci bölümde Prenses Fiona'yı kurtarmak için şeytan ruhlu Lord Farquaad ve ateş saçan ejderhaya karşı mücadele veren Shrek, finalde güzel prensesle evlenerek mutluluğa ulaşmıştı. Kahramanımız, Shrek 2'de de çok büyük bir engelle karşılaşıyor. Prenses Fiona'nın anne ve babasından gelen bir mektupla ülkesi Uzak Ülke'ye çağrılmasıyla başlayan filmde Shrek, hiç tanımadıkları damatlarını bekleyen kral ve kraliçe için büyük bir hayal kırıklığı olur. Üstelik sevgili kızları da değişmiştir. Shrek, çirkinliğin ezikliğini yaşar ve aşkı uğruna yakışıklı bir prense dönüşebilmek için Peri Anne'nin güzellik sihrini çalar. Komik ve duygusal olayların yaşandığı olaylar dizisinin sonunda Prenses Fiona, aşkını çirkin yeşil devle yaşamak istediğini bütün Uzak Ülke'ye haykıracaktır..

    Filmin ikinci serisinde Shrek, Eşek ve Fiona'nın yanında çok belirgin yeni karakterler de bulunuyor. Filmde Pinokyo, Çizmeli Kedi, Kurabiye Adam gibi karakterler özgün bir tiplemeyle sunuluyor. Yeni karakterler arasında en çok dikkat çekeni ise Çizmeli Kedi. Antonio Banderas'ın seslendirdiği ve film boyunca Zorro gibi davranan Çizmeli Kedi, sinema salonundaki kahkahaların dozunu arttıran en önemli faktörlerden biri. Sherek 2'yi ilk bölümünden ayıran en büyük özellik de aralarında Örümcek Adam, Yüzüklerin Efendisi, Charlie'nin Melekleri, Frankenstein, Notre Dame'nin Kamburu, Görevimiz Tehlike gibi filmlerin de bulunduğu toplam 27 sinema filmi ve televizyon dizisine gönderme yapıyor olması.

  •  
    Hırçın Kız Harbiye'de
    İBB Şehir Tiyatroları'nın sezon içinde büyük beğeni toplayan oyunu "Hırçın Kız" bu akşam Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda sahneleniyor.
    Paris, terslikler ve iki yabancı
    Fransız sinemasının iki oyuncusu Jean Reno ve Juliette Binoche'nin başrollerini paylaştığı "İki Yabancı" dün vizyona girdi. Hayatları ile sorunları olan iki insanın yolları bir havaalanında kesişir. Bir makyöz ve hayatını dondurulmuş gıdalardan kazanan bir işadamı başlarına gelen terslikler nedeniyle Paris'te mahsur kalırlar. Otele gitmek üzere hava alanından ayrılırken banka uyumak için kıvrılan Rose'u gören Felix onu otele götürür... İki Yabancı, birbirini tanımayan bu iki kişinin yaşadıkları sıradışı macerayı anlatıyor.
    Hollywood'da kadın olmak
    Neden erkek oyuncuların kariyerleri 60'lı yaşlarına kadar uzanırken, kadınlarınki 40'ı bile bulmuyor sorusundan yola çıkan "Kayıp, Aranıyor;Debra Winger" üç kez Oscar'a aday olan ve zamanının en önemli kadın oyuncularından sayılan Debra Winger'ın ortadan kaybolmasını metefor olarak kullanan bir belgesel. Filmde Rosanna Arquette, 40 yaşın üzerinde pekçok oyuncunun tanıklığına başvuruyor. Sharon Stone'dan, Jane Fonda'ya, Meg Ryan'dan Holly Hunter'a pekçok oyuncu, Hollywood'a, erkeklere, seyircilere ve kendilerine eleştirel bir bakış açısı ile bakıyorlar. Estetik ameliyatlarından, aralarındaki ezeli rekabete kadar pekçok konuda konuşan oyuncular, seyirciye kahkahalarla geçecek 100 dakika vaat ediyorlar.
    Fuzuli şiir ödülleri veriliyor
    2. Uluslararası Fuzuli Şiir Yarışması'nın ödülleri, yarın düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek. İLESAM'ın Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği (DGTYB) ile ortaklaşa düzenlediği 2. Uluslararası Fuzuli Şiir Yarışması'nın ödül töreninde, 2004 Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri de sahiplerini bulacak. DGTYB tarafından, Türk kültürü ve medeniyetine yapılan hizmetler dolayısıyla verilen ödüle, bu yıl Prof. İhsan Doğramacı, Dr. Hakan Fidan, Prof. Elçin İskenderzade, Turgut Altınok ve İhsan Işık değer bulundu.
    27 Ağustos 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED