AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Anahtarlar artık Sistani'de

Savaş elbiselerini çıkarıp siyasete soyunduğunu açıklayan Mukteda Sadr, Hz. Ali Türbesi'nin anahtarlarını Irak'ın en büyük Şii otoritesi Sistani'ye devretti. Devir sırasında 5 maddelik resmi bir anlaşma belgesi imzalandı. Türbe'nin kapıları kapatıldı.

Irak'ın ve Şii dünyasının Kerbela ile birlikte en kutsal kenti Necef'te, Hazreti Ali Türbesi'nin anahtarı Irak'taki en büyük Şii dini temsilcisi Büyük Ayetullah Ali Sistani'ye dün teslim edildi. El Arabiye televizyonunun bildirdiğine göre, ABD öncülüğündeki işgal güçlerine karşı savaşan Şii lider Mukteda Sadr'ın (30) Sistani (75) ile önceki gün Necef'te yaptığı anlaşma gereği, Hazreti Ali Türbesi'nin anahtarları "Merce-i Taklit'' Seyit Ayetullah Sistani'ye verildi. Drineişçiler dün TSİ 9.00'dan itibaren türbeyi terk etmeye başladı ve siyah savaş üniformalarını çıkararak silahlarını teslim ettiler.

Ülkenin Şii otoritesi Büyük Ayetullah Ali Sistani'nin sözcüsü Şeyh Hasan el-Hüseyni, türbenin kontrolünün Mukteda Sadr tarafından TSİ 12:30 sularında kendilerine devredildiğini doğruladı. Devir sırasında Sadr'ın sözcüsü Ahmed el-Şeybani ve Sistani'nin Beyrut temsilcisi Ahmed Khaffaf arasında resmi bir belge imzalandığı bildirildi. Belgenin imzalanmasının ardından, kapıların Sistani'nin görevlileri tarafından kapatıldığı kaydedildi.

Türbe, Irak polisinin kontrolünde

Necef'teki Hz. Ali Türbesi çevresinde kontrolü Irak polisinin aldığı bildirildi. Bölgedeki gazeteciler, üç hafta önce Amerikan güçlerine karşı direniş başlatan Şiilerin lideri Mukteda Sadr yandaşlarının türbeyi terketmesinden sonra Irak polisinin bölgenin kontrolünü aldığını duyurdu. Necef'te dün çatışmaların sona erdirilmesiyle ilgili varılan anlaşmada, Sadr yanlısı silahlı direnişçilerinin türbeden ayrılması, bütün silahlı güçlerin kenti terketmesi, bölgenin güvenliğinin sorumluluğunu Irak polisinin alması ve Necef ile Kufe'nin silahtan arındırılmış kentler olması öngörülüyor.

Kimse silahını teslim etmedi

Mehdi Ordusu, kalaşnikoflarını naylon torbalar içinde evlerine götürüyor; havan, makineli tüfek ve roketatarlarını ise bir yerlere saklıyorlar. Kalaşnikoflarını naylon torbalara ya da çuvallara sokan direnişçiler evlerinin yolunu tutarken, büyük kalibreli silahları taşıyanlar belli noktalarda kuyruklar oluşturup silahlarını tahta arabaların kasalarına bıraktılar, üzerlerini örttüler. Mukteda Sadr'ın sözcülerinden Şeyh Ahmet Şeybani de "Silahlar saklanacak, polise veya ordu birliklerine teslim edilmeyecek'' diye konuştu. Necef'teki emniyet müdürü muavini General Emir Eddami de AFP muhabirine, "Milislerin silahlarını teslim edecekleri üç yer belirlemiştik, ama şimdiye kadar kimse gelip silahını vermedi'' dedi. Necef'teki çatışmaların sona ermesinden sonra, binlerce Şii'nin, Hz. Ali Türbesi'ne yürüdüğü bildirildi. Görgü tanıkları, türbede Şii direnişçiler tarafından karşılanarak içeri alınan Şiilerden bazılarının türbenin duvarlarını öptüğünü söylediler. Öte yandan, Direnişçilerin çekilmesinden sonra ABD ordusunun da Necef'in eski kent mevkiinden çekildiği bildirildi.

Sistani soruşturma istedi

Büyük Ayetullah Ali Sistani, Irak'ın kutsal Necef kentinde onlarca kişinin öldüğü gösterilerle ilgili soruşturma başlatılmasını istedi. Ayetullah Sistani'nin bürosundan yapılan yazılı açıklamada, "İnanların kutsal kenti kurtarmak ve kutsallığını korumak amacıyla sarf ettiği çabalara atfen, büyük Ayetullah Sistani, masumların ölümüne ya da yaralanmasına yol açan olaylarla ilgili üzüntüsünü ifade etmek istedi. Iraklı yetkililerden bunu kimin yaptığını belirlemek için soruşturma başlatmalarını istiyoruz'' denildi.

Musul ve Bağdat'ta saldırılar

Bağdat'ta el bombalarıyla yapılan saldırılarda 12 ABD askeri yaralandı.Musul'da ise, ABD'ye ait askeri araç konvoyunun geçeceği yolda meydana gelen patlama sonucu 15 Iraklı yaralandı. Saldırıda, Amerikan askerleri arasında yaralanan ya da ölen olup olmadığı bilinmiyor. Öte yandan, Iraklı direnişçiler tarafından 7 TIR şoförü kaçırılan Kuveyt firması, ülkedeki faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

  • NECEF

    Sadr ve Sistani arasındaki beş maddelik anlaşmanın şartları

  • Mehdi Ordusu silah bırakarak Hazreti Ali Türbesi'ni tahliye edecek.

  • Necef ve Kufe silahtan arındırılacak.

  • ABD askerleri Necef'ten çekilecek.

  • Sadr tutuklanmayacak.

  • Irak hükümeti çatışmalarda zarar görenlere tazminat ödeyecek.

  • Sadr savaş elbisesini çıkardı

  • ANNAN, ANLAŞMADAN MEMNUN



  • 28 Ağustos 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED