AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
Öğretmene sanal eğitim

650 bin öğretmeni bilgisayar okur yazarı yapmayı hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı, yüzyüze eğitim zaman alınca bu eğitimi internetten yapmak için portal hazırlatmaya başladı.

Öğretmenler, uzaktan eğitim sistemi ile okulda, evde veya tatilde bilgisayar okur-yazarı olabilecekler. Yeni yazılım 'Eğitim Portalı' sayesinde öğretmenler, kursa dahi gitmeden, para ödemeden yönlendirmeli portalla bakanlığın takibi altında bilgisayar kullanımını öğrenecekler. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Uzaktan Eğitim Sistemi Eğitim Portalı' projesi Aralık 2004 tarihinde hayata geçiyor. 45 bin ilk ve orta dereceli okulu ADSL sistemiyle 2005 yılı sonuna kadar internet ağıyla örmeye çalışan bakanlık, diğer yandan da personelini en azından 'bilgisiyar okur yazarı' yapmayı hedefliyor.

Yüzyüze eğitim zaman alınca...

Geçtiğimiz yıl bu yönde eğitimlere başlayan bakanlık, bilişim sektörünün önemli isimleri arasında yer alan İntel firması ile anlaşma imzalamıştı. Bu kurslarda öğretmenler, bilgisiyar konusunda eğitimden geçirilip diğer öğretmenleri eğitmesi amaçlanmış ve bu yönde formatör öğretmenler yetiştirilmişti. Ancak personel sayısının 650 bini aşan ve çok fazla sayıda öğretmeni kısa zamanda eğitmenin güçlüğü nedeniyle yeni bir eğitim portalı hazırlandı. Uzaktan eğitim adı verilen ve Microsoft tarafından yazılımı hazırlanan eğitim portalı bakanlığın imdadına yetişti. Bu sistem ile öğretmenlere birer şifre verilecek. Şifrelenen öğretmen, internetten bakanlığın 'meb.gov.tr' adresli ve daha sonra ismi belirlenecek olan uzaktan eğitim portalının yer alacağı uzantılı web adresine girecekler.

Eğitim portalında oluşabilecek suistimallerin önüne geçilmesiyle ilgili tüm önlemleri alan bakanlık, öğretmenlerin bilgisayarda eğitim portalına girip hangi saatte çalışmaya başladığını, kaç saat bilgisayarda kaldığını merkezden takip edecek. Örneğin bilgisayarı olan bir öğretmen evinde gece saat 22.00'den 24.00'e kadar iki saat ders çalışması MEB'in Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde bulunan server'den takip edilecek.

Şifresi bulunan öğretmenin şifresini bir başkasına vermek suretiyle girmesi ise eğitim sonrasında yüz yüze kurslarda aleyhine olacak ve kursu geçemeyecek.

BİLGİSAYAR ÖĞRENEN FAZLA PARA ALACAK

Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl TBMM'den geçirerek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da onaylanan öğretmenlere kariyer sistemi getiren stajyer, öğretmen, uzman ve başöğretmen gibi statüler kazandırılmasıyla ilgili yapılacak sınavlarda ve değerlendirmelerde öğretmenlerin aldığı bu kurslar dikkate alınacak. 1 Ocak 2005 tarihinde söz konusu kanunun yürürlüğe gireceğini hatırlatan yetkililer, kariyer basamaklarına göre öğretmenlerin kendilerini yetiştirmelerinin yanı sıra maaş yönünden de iyileştirmelerin olacağını vurguluyorlar. Yetkililer bilgisayar bilen öğretmenin 50-100 milyon lira daha fazla maaş alacağını belirtiyor.


Teknolojik röntgene hapis

Yeni Zelanda'da cep telefonu veya diğer teknolojik ürünlerle "röntgencilik'' yapanları cezalandırabilmek amacıyla kanun tasarısı hazırlandı. Adalet Bakanı Phil Goff, meclise sundukları kanun tasarısıyla, cep telefonuyla diğer insanların mahremiyetinin ihlal edilmesini önlemek istediklerini belirtti. Bakan, ''Bu, anahtar deliğinden gözetlemenin teknolojiye uygun şeklinden başka bir şey değil'' dedi. Tasarıda "teknolojik röntgene'' 3 yıl hapis cezası öngörülüyor.


Kameralı cep talebi artıyor

Dünyada bu yıl dijital kameralı cep telefonu satışlarının 2, Avrupa'da ise 4 kat artması bekleniyor. Uluslararası pazar araştırma şirketi Gartner'in hazırladığı rapora göre geçen yıla göre yüzde 104 artması beklenen dijital kameralı cep telefonu satışları 159 milyona ulaşacak. Böylece bu yıl dünyada 650 milyona ulaşması beklenen toplam cep telefonu satışlarının dörtte birine yaklaşacak kameralı cep telefonlarının 2008'de toplam satışların yüzde 70'ine ulaşması bekleniyor.


'Otomobilde dikkatiniz artık dağılmayacak'

Hızlı Sistem, Bluetooth özellikli cep telefonları ile otomobilde kablosuz konuşma özelliği sağlayan Flexy Bluetooth Handsfree ürününü piyasaya sürdü. Otomobilde kullanım için ideal bir kablosuz iletişim ürünü olan Flexy Bluetooth Handsfree, Bluetooth uyumlu cep telefonları ile çalışıyor. Üstelik cep telefonundaki 20 adet telefon numarasını Flexy Bluetooth Handsfree üzerine aktarabilme olanağı da mevcut. Flexy Bluetooth Handsfree'nin arayan numarayı gösteren ışıklı LCD ekranı sayesinde arayan numaralar karanlıkta bile görülebiliyor. Ürünün fiyatı 89$+KDV.
http:www.hizlisistem.com.tr


www.melihbayramdede.com

 
Norton SW 2005 ile
tek kalemde güvenlik

Bilgisayar sistemleri güvenliği alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olan Symantec, Norton SystemWorks 2005'le antivirüs, sistem kurtarma, disk imajı kaydetme gibi birçok yazılımı bütünleşik olarak sunuyor. SW 2005'te Norton Password Manager adlı parola yönetim özelliği de bulunuyor. Bu yeni özellik sayesinde, karma internet ve Windows uygulama parolalarının yanlış kişilerin eline geçmesini önlenebiliyor. Yazılım, Norton Password Manager ve Norton AntiVirus'e ek olarak kolay sistem iyileştirme, problem çözümü ve donanım bakımı için gerekli olan temel unsurları sağlayan kapsamlı araçlar olan Norton Utilities ve Norton CleanSweep'i de içeriyor. Google Desktop'a geçit vermiyor!
Google'ın bilgisayar kullanıcılarına sabit disklerinde de arama hizmeti vermeye başlamasıyla ilgili yazımızı hatırlayanlar, Google Desktop adlı bu aracın bazı güvenlik riskleri de içerdiği yönündeki kuşkularımızı belirttiğimizi de hatırlayacaklardır. Google Desktop, kullanmak isteyenlerin bir bölümü bazı güvenlik duvarı yazılımlarının uyarı verdiğini gördüler. Norton SystemWorks 2005 de Google Desktop'un çalışmasına izin vermiyor. Bu da Google'ın bu arama hizmeti vermek için bilgisayarımızda bazı güvenlik gedikleri açtığını kanıtlıyor. Bu güvenlik gedikleri ne olabilir sorusuna akla gelecek ilk cevap, dışarıdan bilgisayarımıza Google veya Google'ın "uygun gördüğü" güvenlik güçlerinin erişiminin mümkün olabileceğidir. Ajanların bilgisayarımızdaki dökümanlar içinde aynen Google'da arama yapar gibi arama yapabileceği şüphesi henüz giderilmiş değil!
MasterCAM tasarımı için kılavuz kitap
MasterCAM günümüz imalat sektöründe kullanılan CNC tezgâhları için Post processing (NC kodu) türetmek için yazılmış bir CAD/CAM programı. MasterCAM, Design (Tasarım), Wireframe Modeling (Tel Çerçeve Modelleme), Solid Modeling (Katı modelleme), Surface Modeling (Yüzey Modelleme), Mill (Frezeleme), Lathe (Torna), Wire (Tel Erozyon) gibi modüllerden meydana geliyor.
pusula.com
23 Kasım 2004
Salı
 

Melih Bayram Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED