AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
'Öteki tarih'i keşif için buluşma

Uluslararası platformda "düşünce ve felsefe" festivali olarak öne çıkan Uluslararası Sinema Tarih Buluşması'nın bu yılki teması "Öteki Tarih" olarak belirlendi.

TÜRSAK Vakfı'nın geleneksel olarak her yıl gerçekleştirdiği "düşünce ve felsefe" festivali Uluslararası Sinema Tarih Buluşması'nın yedincisi 10- 17 Aralık tarihleri arasında yapılıyor.

Bu yıl festivale Amerika, Avusturya, Fransa, İran, Hindistan, Macaristan,Doğu Almanya, Güney Afrika, Kanada, İngiltere, İtalya, Brezilya, Polonya, Hollanda, İspanya, Arjantin, İsviçre, İsveç, Belçika,Bosna, İsrail, Türkiye, Yunanistan, Japonya'dan toplam 84 film katılıyor. Uluslararası platformda "düşünce ve felsefe" festivali olarak öne çıkan festivalin yedincisi "Öteki Tarih" ana temasıyla hayata geçiriliyor.

TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayeleri ve Metro Group'un katkıları ile gerçekleştirilen 7. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması bu yıl, 80'i aşkın uzun metraj ve belgesel film, "öteki tarihin yazılmasında medyanın rolü" başlıklı bir sempozyum, İsveç'ten gelen çarpıcı fotoğraf sergisi, söyleşiler, bir dönem ülkelerinde yasaklanmış ve Türkiye'de ilk kez gösterilecek filmlerle önümüzdeki hafta zengin ve kapsamlı bir programla izleyicinin karşısında olacak. Bu yıl festivalin onur konukları arasında Macar yönetmen Istvan Szabo ve ülkemizi ilk kez ziyaret edecek olan dünyaca ünlü oyuncu Florance Darel var.

Festivalin öne çıkanları

Festivalde bu yıl birbirinden iddialı 10 filmin yer aldığı Uzun Metraj Yarışma Filmleri arasında Cannes Film Festivali'nden "En İyi İlk Film" ödülüyle dönen, Keren Yedaya'nın ilk filmi Or(Hazinem), başrollerini Charlton Heston ve Murray Abraham'ın paylaştığı, Berlin Film Festivali'nde seyirciden büyük ilgi gören Babam-Rua Alguem. 2003 Koszalin Film Festivalinde büyük ödülü kazanan Polonyalı yönetmen Dariusz Gajewski'den, Varşova, Güney Afrika'dan Proteus dikkati çeken filmler.

Uluslararası Sinema Tarih Buluşması bu yıl da çarpıcı bir fotoğraf sergisine yer veriyor. Dünyaca ünlü fotoğrafçı, İsveçli Ulla Lemberg'in fotoğraf sergisi festivalin açılış akşamında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda fotoğraf severlerle buluşacak. Sanatçı "Moldovyalı Kadınlar" adını verdiği sergisinde tacize uğrayan kadın ve çocukları belgeleyerek insanlığın "Öteki" yüzünü ortaya koyuyor. Festivalin İnsan Hakları Bölümü'nde, "Annem Babam Nerede" adlı belgesel filmi de gösterilecek olan Ulla Lemberg, 12 Aralık'ta Fransız Kültür Merkezi'nde yapılacak İnsan Hakları Konferansı'na da konuşmacı olarak katılıyor.

İnsan haklarının yazılmamış tarihi

Geleneksel olarak her yıl korunan, tarih boyunca her toplumdan bireyin insan hakları ihlallerinden doğan acıları beyazperdeye taşıyan "İnsan Haklarının Yazılmamış Tarihi" bölümünde bu yıl "Öteki Tarih"e bakış açısıyla seçilen filmler yer alıyor. Dünyada "İnsan Hakları Günü" olarak kutlanan 10 Aralık tarihinde başlayacak olan festivalde, bu bölümde yer alan filmler her yıl olduğu gibi, ücretsiz olarak gösterilecek.


Urfa'dan 3 usta tek albüm
Kalan Müzik, pekçok ses sanatçısı çıkarmasından dolayı her dönem dikkatleri üzerinde toplayan Şanlıurfa'nın müzikal birikimine yönelik ciddi bir araştırma daha ortaya koydu. Abuzer Akbıyık'ın yıllardır sürdürdüğü araştırmalarda derlediği kayıtlar, "Urfa'dan Üç Musiki Ustası" adıyla Kalan'dan çıktı. Her biri geride bıraktığımız yüzyılda yaşamış Kel Hamza (Şenses), Mukim Tahir (Oturan) ve Bekçi Bakır (Yurtsever) adlı yerel müzisyenlerin plak ve kaset kayıtlarına ulaşan Akbıyık'ın hazırladığı iki CD'lik albüm, Urfa müziğine dair bilgilerin yer tuttuğu kitapla birlikte sanatse-verlerin ilgisine sunuldu. Bilgi tel: 0212 5125393
İki yaka ve Bodrum
Ressam Güliz Milor'un ilk kişisel resim sergisi 10 Aralık'ta Bahariye Sanat Galerisi'nde açılıyor. Yaşadığı ve yakaladığı anları kendi penceresinden yorumlayıp resmeden Güliz Milor, ilk sergisinde, İstanbul'un Anadolu yakası ve Bodrum'da yakaladığı anları sanatseverlerle paylaşıyor. Tel: 0216 414 55 06


 
PAZARTESİ NOTLARI
Eleştiri (tenkid) nasıl canlanır!...
Hem kıssalı hisseli hem de bol resimli
Şule Yayınları, Güneşe Yolculuk, Çocuklar İçin 40 Hadis ve Bildik Kıssalara Bilmedik Öyküler isimli üç yeni çocuk kitabı yayınladı.
Midas, doğduğu topraklara dönüyor
Tiyatro Anadolu sezonun ikinci oyunu olarak Midas'ın Kulakları'nı hazırlıyor. Böylece Midas, Tiyatro Anadolu'yla doğduğu topraklara, Frig uygarlığına, Yazılıkaya'ya geri dönüyor. Güngör Dilmen'in en beğenilen yapıtlarından biri olan oyun; efsanevi kral Midas'ın kendini tanrılara denk görmesine varan gururu yüzünden içine düştüğü komik durumları, kibir, ihtiras ve ikiyüzlülüğü renkli ve eğlendirici bir üslupla hicvediyor. Yönetmenliğini Murat Karasu'nun yaptığı, koreografisi Cihan Yöntem'e ait olan oyun, yarından itibaren seyirciyle buluşacak.
'Inishmorelu Yüzbaşı' İzmir'de
Issız bir yolda ölü bir karakedi bulundu! Uğursuzluk mu? - Terörist bir eylem mi?.. Hiçbir tiyatroda, hiç bir zaman üç cesedin parçalanıp, iki kedinin beyni oyulup, bir adamın da kafasının rendelendiği bir oyun sahnelenmedi... Son yıllarda dünya tiyatrolarını çok etkileyen, İngiltere'nin en önemli topluluğu Royal Shakespeare Company tarfından sahnelenen ve en iyi komedi ödülüne layık görülen Inishmorelu Yüzbaşı İzmir'de sahneleniyor. Martin McDonagh'ın yazdığı bu sıradışı komedi Mehmet Ergen'in rejisiyle 7 ve 8 Aralık tarihlerinde İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde izlenebilecek. Bilgi tel: 0 232 464 76 95
Transtrakya hattı tartışılıyor
İstanbul Bilgi Üniversitesi Deniz Araştırma Hukuku Araştırma Merkezi, bugün "Transtrakya Petrol Boru Hattı" konulu panele ev sahipliği yapıyor. Panel, saat:10.00'da Dolapdere Kampüsü Sinema Salonu'nda başlayacak. İbrikköy'den Saros Körfezi'ne kadar döşenmesi planlanan petrol boru hattı projesi ile ilgili gelişmelerin tartışılacağı "Transtrakya Petrol Boru Hattı" konulu panele, Op. Dr. Mehmet Özcan, Yüksel Üstün, Cüneyt Ülsever, Özgür Gürbüz, Mehmet Erdur, İlker Mat ve Nilüfer Oral konuşmacı olarak katılacak. "Transtrakya Petrol Boru Hattı" paneli, herkesin katılımına açık olacak.
6 Aralık 2004
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED