AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Bütün bankalar yakın takibe alındı

Yeni tasarının kanunlaşmasıysa bankacılık sektöründe yeni bir dönemin başlayacağını hatırlatan Tevfik Bilgin, bankalara 'El konulan 22 bankayı unutmayın' mesajı verdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, yeni Bankalar Kanun Tasarısı'nın yürürlüğe girmesiyle Türk bankacılık sektöründe yeni bir dönem başlayacağını belirterek, tüm bankaları uyardı. Bilgin, "Son dört yılda el konulan 22 bankayı unutmayın" dedi.

"Finansal Hizmetler Kanun Taslağı"nı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e sunan BDDK Başkanı Bilgin, tasarıyı Yeni Şafak'a değerlendirdi. Bilgin, tasarıyla Türk bankacılık sektöründe radikal değişiklikler getirdiklerini ifade ederek, en önemli değişiklik olarak BDDK'nın şeffaflaştırılması ve Meclis'e hesap vermesi olduğunu söyledi.

Sınırları aşanların sonunun başlangıcı

Taslakta, Türk bankacılık sektörü için dönüm noktası olacağını ifade eden Bilgin, "Bu taslak, çizdiğimiz sınırlar içinde faaliyet gösteren bankalar için güvence, sınırları aşanlar içinse sonun başlangıcıdır" dedi. BDDK olarak tüm bankalara "aynı uzaklıkta ve aynı yakınlıkta" olduklarını vurgulayan Bilgin, bankaları yakından takip ettiklerini belirterek, tüm bankaları geçmişten ders almaları konusunda uyardı.

Bilgin, "Herkes geçmişten ders alsın. Son dört yılda el konulan 22 bankayı hiç kimse unutmasın. Bankalarımızdan geçmiş dönemi dikkate alarak finansal patoloji yapmalarını istiyoruz" diye konuştu. Bilgin, bununla birlikte şu anda Türk bankacılık sisteminde sorunlu bankanın bulanmadığını vurgulayarak, bankaların "gerçek anlamda kendi alanlarında" faaliyet göstermeye başladığını bildirdi. Bilgin, "Şu an itibariyle, sistemde sorunlu banka yok. Türk bankacılık sistemi tıkır tıkır işliyor. BDDK tüm bankaları günü gününe takip ediyor" dedi.

Denetim sulandırılmamalı

Bilgin, BDDK ile IMF arasında gerginliğe neden olan denetim maddesiyle ilgili ise, herkesin taleplerini karşılayacak bir düzenleme yapıldığını vurguladı. Bilgin, murakıplık sisteminin tamamen kadırılmasının yanlış olduğunu belirterek, "Tasarıdaki düzenlemeyle birlikte, murakıplık sistemi korunuyor. Ancak, BDDK Başkanı gerekli görürse, banka denetimlerinde dışarıdan uzman görevlendirebilecek. Örneğin gerekli görüldüğü takdirde, denetim faaliyetlerinde bir bilgisayar uzmanı da görevlendirilebilecek. Daha farklı bir düzenleme, beraberinde denetimin sulandırılmasını getirebilir" dedi.

Kredi kartına yeni düzen yolda

Bilgin, kredir kartları konusunda da 400-500 milyon lira maaş alan bir kişinin, cebinde 3-5 milyar lira limitli bir kredi kartıyla dolaşmasının normal karşılanacağını düşünmediğini söyledi. Bilgin şunları söyledi: "Bir şekilde, bu önceden görüp oyunun kurallarını baştan koymak durumundayız. Bunun için gayret gösteriyoruz. Ama kredi kartını ve bundan sonra çok gelişecek potansiyelini öldürmeyeceğiz."

  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA



  • 6 Aralık 2004
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED