AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Erdoğan'dan dünyaya 'birlikte yaşama' mesajı

Erdoğan, Ermeni Müzesi'ni açarken dünyaya mesaj verdi: Bizler yüzyıllardır barış içindeyiz. Ne yazık ki modern dünyada ortak değerlerden çok farklılıklar üzerinde duruluyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Ermeni Vakfı Müzesi'nin kendi gönlünde bir insanlık müzesi olduğunu belirterek, "Bu müzedeki eserleri gören hiçbir göz, muhteşem bir sentezle, tarihi tecrübeyle hep birlikte beraber yaşadığımız tarihe şaşı bakamayacaktır" dedi.

Türk ve Ermenilerin ortak tarihini gözler önüne seren Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Ermeni Vakfı Müzesi'ni açan Erdoğan, hastanenin 172 yıl önce Sultan II. Mahmud'un fermanıyla Ermeniler tarafından kurulduğunu hatırlatarak, müze ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Bu müzedeki eserleri gören hiçbir göz, muhteşem bir sentezle, tarihi tecrübeyle hep birlikte beraber yaşadığımız tarihe şaşı bakamayacaktır. Bu müze, benim gönlümde bir insanlık müzesidir. Bizler bu ülkenin çocukları olarak yüzyıllardır iç içe, güven ve barış içerisinde yaşadık. Edebiyatçılarımız, mimarimiz, insani değerlerimiz, ticaretlerimiz, türkülerimiz ve mutfaklarımız iç içe geçti. Anadolu'nun her yerinde, Kapalıçarşı'daki sarraflarda 'benim bir Ermeni ustam vardı' sözünü duyarsınız. Niye? Sanatkar olarak esinlenerek çok şeyler kazandırmışlardır. Şu anda da birbirimizin hukukunu vatandaşlık bilinciyle dostça korumaktayız, sonsuza kadar da bu böyle olacaktır. Ne yazık ki modern dünyada insanlığın müşterek değerlerinden çok farklılıklar üzerinde duruluyor."

Hekim dikkati gösteriyoruz

"AB ülkelerinin bundan 50 sene önceki durumlarının bugünküyle ilgisi olmadığına" dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti: "Medeniyetteki evrensel değerlerle birlikte ileriye doğru değişerek ve zenginlik olarak gördüğümüz farklılıkları dondurarak değil, ancak koruyarak geliştirebiliriz. Eğer öyle olmasaydı, 200 yıl önce Sultan Mahmud'un imzasıyla inşa edilen bu abidei eserin içinde olmayacaktık. Ecdadımız bu hastaneyi inşa ederken, burada hekimler, hemşireler de hastaları tedavi ederken hiçbir ayrım yapmadılar. Bizler de bir hekim dikkati ve inceliğiyle insana bakmak zorundayız."

Eşitliğin güvencesi benim

Hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Setrak Tokat ve Başkanı Bedros Şirinoğlu'nun basın açıklamalarında, "Biz Türkiye Ermenileri olarak devletimize ve milletimize bağlıyız. 33 kilise ve 13 okulumuzla refah içinde yaşıyoruz. Vatandaşı olduğumuz ülkede niçin azınlık olalım. Biz bu ülkenin çocuklarıyız. Herkes inancıyla özgür. Bu ülke için her şeyi yaparız" dediklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "İşte bu ifadeler hem Türkiye'yi, hem de ayrılmaz parçamız olan Ermeni vatandaşlarımızı anlatıyor. İşte bu müzedeki her eser, birlikte yaşanmış bir maziyi açık ve net belgeliyor. Bu ülkenin başbakanı olarak ben de bu vatandaşlarımız ve diğer vatandaşlarımızın her türlü hukukunu korumayı, sevincinde ve tasasında yanında olmayı kendim için bir görev telakki ediyorum. Tıpkı Yunus gibi. Tüm yaradılanları sevmek benim hem insani, hem de inancımdan gelen bir görevimdir."

Coşkulu alkışlarla karşıladılar

Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan ile hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Setrak Tokat ve Başkanı Bedros Şirinoğlu tarafından karşılandı. Ellerinde Türk bayrakları ile hastane bahçesinin yürüme yolunun sağını solunu dolduran hastane perso-neli ve aralarında ellerinde Türk bayrakları bulunan çocukların da bulunduğu Ermeni vatandaşlarla tek tek tokalaşan Erdoğan büyük alkış ve tezahürat aldı.

Dokunulmazlık tezkeresi

Patrik Mutafyan, Erdoğan'a müzede sergilenen eserler hakkında bilgi verdi. Müzede, Osmanlı döneminde üst düzey görevlerde bulunan Ermeni vatandaşlar ile "hastane binasına Patrik'in izni olmadan asker-sivil kimsenin giremeyeceğini" belirten 1840 tarihli tezkere de bulunuyor.

Beraber yürüdük biz bu yollarda

Erdoğan, Ermeni halk oyunlarını izledi ve hastane korosunun şarkılarını dinledi. Koro, Erdoğan'a sürpriz yaparak, "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısını da okudu. Erdoğan daha sonra, hastanede yatan hastaları ziyaret etti.

'Bu ülkeye kattığınız değerler için teşekkür ederim'

Başbakan Erdoğan, "bu ülkeye kattığı değerler" için Ermeni vatandaşlara teşekkür ederek, "Bakalım buradan dünyaya verilen mesaj, dünyada nasıl yankılanacak, nasıl yansıyacak? Bakalım insanlığa, dünya medyasına, dünyanın burasından, medeniyet yüreği İstanbul'dan buradaki dostluğumuz nasıl yansıyacak?" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: "Biz yüzyıllardır devraldığımız insani değerleri evrensel kriterler ışığında yaymaya, geliştirmeye, yaşatmaya devam edeceğiz. Sizleri sevgiyle selamlıyorum. İçimden gelen sese kulak vererek, 'yaşasın bu topraklardaki birlikteliğimiz' diyorum. Yaşasın insanlığa örnek olan medeniyetimiz ve çok yaşasın Türkiye Cumhuriyeti... Ülkem adına bu eserleri inşa eden sizler, değerli vatandaşlarımıza milletim adına teşekkür ediyorum. Burada şifa bulan hastalarımız adına sizlere teşekkür ediyorum. Herşey Türkiye için..."

  • İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL



  • 6 Aralık 2004
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED