AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S P O R
Zafer Türkiye'nin

İlk turda 4 oy alan Sırbistan-Karadağ elenirken, 8 oy alan Fransa ile 7 oy alan Türkiye ikinci tura kaldı. İkinci turda 10 oy alan Türkiye, 9 oyda kalan Fransa'yı kıl payı geçerek, organizasyonu düzenleme hakkını elde etti.

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA), 2010 yılında yapılacak 16. Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası organizasyonunu düzenleme hakkını Türkiye'ye verdi. FIBA Yönetim Kurulu, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da 2 gündür devam eden toplantının ardından, Sunway Lagoon Resort Otel'de finalist ülkeler Türkiye, Fransa ve Sırbistan-Karadağ hakkında kararını açıkladı.

Fransa'yı 1 oyla geçtik

Oylama sistemi gereği ilk turda 4 oy alan Sırbistan-Karadağ elenirken, 8 oy alan Fransa ile 7 oy alan Türkiye ikinci tura kaldı. İkinci turda 10 oy alan Türkiye, 9 oyda kalan Fransa'yı kıl payı geçerek organizasyonu düzenleme hakkını elde etti. Karar, Türk delegasyonunda büyük sevince neden oldu. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ile Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ve diğer yetkililer, kararın açıklanması sonrası birbirlerine sarılarak sevinç gösterilerinde bulundular.

Final maçı İstanbul'da

Türkiye'nin düzenlemeye hak kazandığı 2010 yılında gerçekleştirilecek 16. Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası Finalleri'nde eleme grubu maçları İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya, final maçı ise İstanbul'da yapılacak. İstanbul'daki final ve klasman maçlarının Ataköy'de inşası süren 22 bin 500 kapasiteli Sinan Erdem Olimpik Spor Salonu'nda oynanacağı, Ankara ve Antalya'ya 7 bin 500'er kişilik yeni spor salonları yapılacağı, İzmir'deki maçların Halkapınar'da yapımı süren 9 bin kişi kapasiteli salonda, İstanbul'daki elemelerin ise Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleştirileceği bildirildi.

İlk büyük organizasyon

2010 Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası'nı organize edecek Türkiye, böylece takım sporlarında büyükler kategorisinde ilk kez bir dünya şampiyonasına ev sahipliği yapacak. Bundan önceki 14 şampiyona, 1950 ve 1990'de Arjantin, 1954 ve 1963'de Brezilya, 1959'da Şili, 1967'de Uruguay, 1970'de Yugoslavya, 1974'de Porto Riko, 1978'de Filipinler, 1982'de Kolombiya, 1986'da İspanya, 1994'de Kanada, 1998'de Yunanistan, 2002'de ABD'de yapılırken, 15'inci şampiyona olan 2006'yı ise Japonya düzenleyecek. Türkiye 2010 yılında 16. düzenlenecek şampiyonaya ev sahipliği yapacak.

Kilidi Başbakan çözdü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kritik oylama öncesi devreye girerek, sonucun Türkiye lehine dönmesini sağladı.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, telefonla Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi'yi arayarak, Malezyalı delegeyi ikna ettiğini bildirdi. Turgay Demirel'in bir üyeyle ilgili olarak kendisine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aracı olup olmayacağını sorduğunu belirten Atalay, "Biz de sayın Başbakanımızı aradık. Malezya Başbakan'ını aradı, oradan da delege arandı. Bu konuda destek istendi. Önceki gün, TSİ 11.30-12.00 gibi sayın Başbakanımız arıyor, "Kazanabilecek miyiz" diye sorduktan sonra, "Ben aradım ama, aramam gereken, yapmam gereken başka bir şey varsa, diğer başbakanları da arayabilirim" diyerek desteğini gösterdiğini ifade etti.

Dünya bizi tanıyacak

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ile Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, kararın açıklamasının ardından toplantı düzenledi. Türk sporu için tarihi bir gün yaşandığını anlatan Atalay, emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Olimpiyatları da bir gün mutlaka alacağız. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası en büyük referans olacak. Dünya nasıl bir organizasyon yaptığımızı görecek'' dedi. Karardan duydukları memnuniyeti tarif etmenin imkansız olduğunu anlatan Atalay, ''Bana göre bu kararla Türkiye, Avrupa Birliği'ne girdi. Çünkü bugüne kadar ülkemizde gerçekleştirilecek en büyük organizasyonu almış olduk. Bu karar Avrupa Birliği'ne tam üyelik bekleyen Türkiye'nin de önünü açacaktır" dedi.



6 Aralık 2004
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED