AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
H A Y A T
Oyuncu olmasaydım tinerci olabilirdim

İki yıl önce bir grup gönüllünün kurduğu Bayrampaşa Kültür Merkezi'nde düzenlenen kurslara garsonundan tornacısına, güvenlik görevlisinden matbaacısına kadar her meslekten ilgi var.

  • AYŞE OLGUN / İSTANBUL
    Varoşlarda yaşayan gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için biraraya gelen bir grup gönüllü Bayrampaşa'nın arka sokaklarında bir dernek kurdu. Bayrampaşa Kültür Merkezi (BAYKEM) adını verdikleri dernek bünyesinde açtıkları tiyatro, gitar, bağlama ve halk oyunları kurslarında garsonundan tornacısına, güvenlik görevlisinden matbaacısına, öğrencisinden polisine kadar her meslek grubundan 70 kadar genç kendi yeteneklerini keşfediyor. Matbaacılık yapan tiyatro ve halk oyunları kursiyerlerinden Kenan Sabuncu bu kurslara gelmeden önce sorunlu bir aile ortamında ve arkadaş çevresinde bulunduğunu söylüyor. İki yılın sonunda bu çevreden uzaklaşıp ayakları üzerinde durmaya başladığını ve artık 'çevremdekilere nasıl faydalı olurum' sorusuna cevap aradığını anlatıyor ve ekliyor: "Çok zor şartlarda büyüdüm. Burası olmasaydı, tinerci olurdum."

    Düğünde oynamak için de gelenler var

    İsmail Yumrutaş, Necmettin Yaşar, Şükran Tonguç, Cemal Çelik, Mehmet Yılmaz, Benaim Kasap, Ercan Çelik, Ahmet Kabul ve Fikrat Çelik adlı bir grup tiyatrocu ile esnafın el ele verip kurduğu dernek çalışmalarına iki yıl evvel halk oyunlarıyla başlamış. Halk oyunlarına gelen gençlerle tanışıp onlara neler yapmak istediklerini anlatmışlar ve ardından da gördükleri ilgiden yola çıkarak tiyatro, gitar ve bağlama kurslarını açmışlar. Kursun halk oyunları hocası Ünsal Kurtoğlu, gelen ilk kursiyerlerin 'birkaç figür öğreneyim de gittiğim düğünlerde güzel oynarım' hevesiyle kayıtlarını yaptırdıklarını anlatıyor. Ancak kurdukları sıcak ilişkiler, arkadaşlıklar derken ortamdan kopamadıklarını ifade ediyor. Derneğin şu an işlerini yürütenler ise kursa ilk katılan Pınar ve Songül adlı kursiyerler. Biri sekreter, diğeri sağlıkçı olan iki arkadaş şimdi iş dışındaki bütün zamanlarını dernekte geçiriyor ve kursa katıldıktan sonra seyrettikleri televizyon programlarının bile değiştiğini anlatıyorlar. İki yılın sonunda gençler artık oyunlarını sergileyip alkış almanın vakti geldiğini düşünüyor. Bunun heyecanını taşıyan kursiyerler, önümüzdeki günlerde Bayrampaşa'daki okullarda gösteri yapmaya hazırlanıyor.

    Hedefimiz gençlerde estetik çıtayı yükseltmek

    Derneğin fikir babalarından olan ve aynı zamanda kursta tiyatro hocalığı yapan Necmettin Yaşar, gençleri uyuşturucu, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve aynı zamanda sanata gönül veren bu gençlerin estetik çıtalarını yükseltip, onlara okuma alışkanlığı kazandırmak adına yola çıktıklarını anlatıyor.Yaşar, altını önemle çizdikleri bir başka kaygılarının ise günümüz gençlerini 'bu ülke bana ne verir' mantığından uzaklaştırıp, 'ben bu ülkeye ne verebilirim' düşüncesini hakim kılmak olduğunu söylüyor. Bu çalışmaların sonuçlarını almaya başlamışlar bile. Tornacılık yapan 18 yaşındaki Yalçın Çetinkaya, "İki yıldır halk oyunlarına ve tiyatro kurslarına katılıyorum. Daha önce futbolla ilgileniyordum. Ama kursa geldikten sonra çok güzel arkadaşlıklar edindim. Kahvelerden çıkmayan sigara gibi pekçok kötü alışkanlığı olan arkadaşlarımı o ortamlardan uzaklaştırmak için buraya getirmek istedim ama bana ' sen aptal mısın, vaktini orada öldürüyorsun' diye tepki gösterdiler. Fakat ben onlara uymadım çünkü buradaki dostluklardan çok şey öğrendiğimi düşünüyorum. Bayrampaşa'nın adını cezaeviyle değil kültür faaliyetleriyle tüm yurda duyurmak istiyoruz" diyor.

    Kurtlar Vadisi'nde oynayacağım

    Sadri Kalkancı (27yaşında-garson): İki ay önce tiyatroya başladım. Daha önce figüranlık yaptım ama eğitimsiz olunca önemli rollerde oynayamadım. Mafyaya ilgi duyuyorum Kurtlar Vadisi'nde oynamak istiyorum, romantik bir film de olabilir.

    Yeteneğim var mı diye merak ettim

    Semra Yıldırım (19 yaşında-muhabeseci): İki aydır tiyatro kursuna geliyorum. Tiyatroya yeteneğim olup olmadığını merak ettim. İstanbul Üniversitesi Muhasebecilik'ten mezun oldum dersler yoğun olduğu için bu etkinliklere katılamamıştım. Tiyatro beni mutlu ediyor.

    Oyuncu ya da DJ olmak istiyorum

    Özge Çalışkan (20 yaşında- atölye işçisi): Açık öğretim lisesinde okuyorum. Oyunculuk ya da DJ'lik yapmak istiyorum. "Böyle mi Olacaktı'' adlı dizi için oyuncu arandığını duyup telefon açmıştım ama 'açık sahnelerde oynar mısın' dedikleri için gitmedim.

    Reklâm filmlerinde oynamak istiyorum

    Gözde Kurt (14 yaşında- öğrenci): Ortaokul son sınıf öğrencisiyim. 3 aydır kursa katılıyorum. İyi bir tiyatrocu olmak ve aynı zamanda reklâm filmlerinde rol almak istiyorum. Tiyatroya yeteneğim olup olmadığını merak ediyordum. Bu kurs iyi bir tecrübe oldu.



  • 7 Aralık 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED