AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Trabzon ve Rize'yi sel vurdu

Dün sabah başlayan sağanak yağış dereleri taşırdı. Heyelan sonucu çöken ahşap evde 3 kişi öldü, sele kapılan 4 kişi ölürken, 7 kişi kayboldu. Bölgede incelemelerde bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Maddi zararları karşılayacağız" dedi.

Trabzon'da dün sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle meydana gelen heyelan sonucu Çaykara İlçesi'ne bağlı Ulucami Köyü'nde bir ahşap ev çöktü, üç kişi hayatını kaybetti. Rize'nin İkizdere İlçesi'nde ise sağanak yağış nedeniyle taşan dereye düşen bir kadın boğulurken, Of ilçesinin Keler köyünde sele kapılan Sevim Sert öldü, 7 kişi kayboldu.

Bölgeye çevre illerden gelen uzman ekiplerin arama çalışmaları sürerken, Rize'nin Kalkandere ilçesi Kayabaşı köyü yakınlarında dün gece 2 kişinin cesedi bulundu. Kalkandere Kaymakamı Aydın Abak, 2 cesedin, Of'ta sel sularına kapılanlara ait olabileceğini bildirdi.

Ahşap ev çöktü: 3 ölü

Rize'nin Çaykara İlçesi'ne bağlı Ulucami Köyü'nde ahşap bir ev, heyelan nedeniyle çöktü, 3 kişinin hayatını kaybetti. Şükürlü Mahallesi'ndeki evin enkazı altında kalarak ölen ölen üç kişinin, Filiz (24), Hasan (9) ve Ümit Karkar (1) olduğu belirlendi. Heyelan sırasında evde bulunan Muhammet ve Bahriye Gargar'ın ise, kaçarak kurtulmayı başardığı bildirildi.

Of İlçesi Kıyıcık Beldesi'nde Baltacı Deresi'nin taşması sonucu çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Of ilçesinin Keler Köyü'nde ise sele kapılan Sevim Sert ölürken, Nuray Şimşek, Tuncay Sert, Elmas Yıldız ve Mevlüde Yıldız ile, Ordu'dan çalışmak için gelen ve kimlikleri bilinmeyen iki kişi kayboldu.
Trabzon Vali Yardımcısı ve İl Kriz Merkezi Başkanı Mehmet Özmen, arama kurtarma çalışmalarının 35 kişilik uzman ekip tarafından sürdürüldüğünü bildirdi.

Kapanan Of-Rize Karayolu çevre belediyelerden gelen iş makineleriyle trafiğe açıldı. Of'un Cumapazarı Beldesi yakınlarındaki Taşhan Köprüsü, Solaklı Deresi'nin taşması nedeniyle hasar gördü. Of-Çaykara yolu, Cumapazarı Belde girişinde sel sularının yolu tahrip etmesi nedeniyle ulaşıma kapandı. Hayrat İlçesi yolu üzerinde çok sayıda köprü, derelerin taşması sonucu yıkıldı.

Özak: Zararı devlet karşılar

Öte yandan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Vali Hüseyin Yavuzdemir ile sağanak yağış nedeniyle sel ve su baskınlarının yaşandığı Of'a bağlı Kıyıcık Beldesi'nde incelemelerde bulundu. Burada bir açıklamada yapan Özak, sel ve heyelanlar sonucu hayatını kaybedenler için üzgün olduklarını vurgulayarak, "İnşallah, ölü sayısı artmaz. Maddi zararları devletimiz karşılar, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Önemli olan can kaybının artmaması" dedi. Yörede tüm ekiplerin heyelan ve sel olan yerlerde aralıksız çalıştığını kaydeden Bakan Özak, "Ekiplerimiz kapanan yolların açılması için tüm güçleri ile çalışıyorlar" diye kaydetti.

  • SULTAN GÖKTAŞ, TRABZON

  • Dereye düşen kadın boğuldu
    Rize'nin İkizdere İlçesi'nde ise sağanak yağış nedeniyle dereler taştı, dereye düşen bir kadın boğuldu. Alınan bilgiye göre, ilçenin Güneyce Beldesi'ne bağlı Şimşirli Köyü'nde sağanak nedeniyle dereler taştı. Bu sırada derenin karşısına geçmeye çalışan Emine Taşçı (56), dere sularına kapılarak boğuldu.

    Öte yandan, Rize-İkizdere Karayolu, heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. İkizdere-İyidere yolunun 17. kilometresinde yolun sağ şeridinin yaklaşık 10 metrelik kısmı, sel sularından büyük hasar gördü. İkizdere-Kalkandere yolunun 21. kilometresinde sel, 22. kilometresinde ise sağlık ocağının yanında da heyelan yaşandı.

    Rize'nin İkizdere İlçesi Kaymakamı Alper Balcı, Güneyce Beldesi'ne bağlı Varda Yaylası ile Şimşirli Köyü yollarının ulaşıma kapandığını söyledi. Sağanak yağış sonucu sel felaketinin yaşandığı Güneyce Beldesi'nde incelemelerde bulunan Balcı, burada yaptığı açıklamada, beldeye bağlı Yeşiltepe, Köprübaşı, Kızıltepe mahallelerinde yaklaşık 25-30 civarında evi boşaltmak zorunda kaldıklarını bildirdi. Balcı, "Varda Yaylası'nda yaklaşık 200 kişi bulunuyor. Yolların açılması için çalışma başlatıldı. Vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde eğer heyelan tehlikesi yoksa evlerinden çıkmamalarını söyledik. Bir an önce yolları açarak kendilerine ulaşma çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Güneyce Belediye Başkanı Kemal Köse ise yaşanan sel felaketinin herhangi bir acil eylem planı yapılmadığını gösterdiğini savundu.

  • Sivas'ta yağmur ulaşımı etkiledi
    Sivas'ın Suşehri İlçesi'nde yağış nedeniyle dere ağızlarından taşınan kaya parçaları ve ufak çapta meydana gelen heyelanlar sonucu, Sivas-Suşehri karayolu 2.5 saat ulaşıma kapandı. İlçede önceki akşam saatlerinde etkisini artıran yağışlar ulaşımı olumsuz etkiledi. Yağışlar nedeniyle D 865-04 No'lu Sivas-Suşehri karayolunun 3 ile 14. kilometresi arasındaki Geminderesi bölgesinde, dere ağızlarının bulunduğu yaklaşık 30 yerde oluşan selin, kaya parçası ve diğer malzemeleri yola taşıdığı öğrenildi. Bu bölgelerde meydana gelen küçük çaptaki heyelanların da yolun bazı bölgelerine taş ve çakıl parçaları taşıması sonucu, karayolunun çift taraflı ulaşıma kapandığı bildirildi. Ekiplerin yolda yaptıkları çalışmaların ardından bölgenin temizlendiği, karayolunun kontrollü olarak ulaşıma açıldığı kaydedildi.

  • Yağmur, etkisini sürdürecek
    Doğu Karadeniz Bölgesi'nde dün etkili olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların bugün ve yarın da etkisini sürdüreceği bildirildi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan "meteorolojik uyarı"ya göre, dün sabah saatlerinden itibaren Doğu Karadeniz kıyı şeridinde başlayan sağanak yağış halen Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin ve ilçelerinde devam ediyor. Son yapılan ölçümlere göre, metrekarede Trabzon'da 46.5, Hopa'da 40.4, Vakfıkebir'de 29.9, Rize'de 13.7, Akçaabat'ta 13.4, Uzungöl'de 13.1 kilogram yağış düştü. Dün Doğu Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan sağanak yağışların bugün ve yarın da kışı şeridi başta olmak üzere bölge genelinde etkisini sürdürecek.



    3 Ağustos 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED