AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
T E L E V İ Z Y O N
Türkiye'de hadsizlik var

ABD'de 8 yıl yaşayan ve döndükten sonra NTV'ye yaptığı programlarla dikkat çekmeye başlayan Ahmet Yeşiltepe, kapitalist sistem içinde ABD basınının kendine göre ahlakı olduğunu söylüyor ve ekliyor: 'Türkiye'de o bile yok'

  • HANDAN KAZANCI
    NTV'deki Ters Açı programını hazırlayıp sunan Ahmet Yeşiltepe, programında gündem konularına farklı açılardan değiniyor. Yeşiltepe bir süredir, NTV'ye Sorun ve Haber Aktüel programları ile de NTV'de sivrilen isimlerden biri.

    Üniversitede denizcilik okurken, sosyal alanlara ilgisi olduğuna karar vererek, Eskişehir Anadolu Üniversitesi'ne geçiş yapan Ahmet Yeşiltepe, TRT'de muhabir olarak çalışmaya başlamış. Bosna savaşında bulunan Yeşiltepe, "O savaş hayatımın dönüm noktası oldu. Gazeteciliği büyük bir sevgiyle, saygıyla ve arkasında daha büyük bir merakla sorgulayan bir adam olmaya karar verdim. Çünkü gözümün önünde insanlar öldürüldü" diyor.

    Türkiye'ye döndükten sonra kazandığı bursla Londra'ya giden Yeşiltepe, ardından da New York'a gitmiş. Memur çocuğu olduğu için burada zorluklar çektiğini dile getiren Yeşiltepe, "Başarılı bir öğrenci olamadım. Olamama sebebim de çalışmak zorunda kalmamdı. New York'ta bir taraftan başka işler yaptım, gazeteciliği devam ettirdim. O zaman haber başına 1 dolar bile almıyordum ama gazetecilikten hiçbir zaman kopmamak kararı almıştım" diyor.

    New York temsilciliği

    Türkiye'ye haber geçerken bir taraftan da okumaya çalıştığını anlatan Yeşiltepe, "Hatta parasızlık yüzünden taksi şoförlüğü yaptım Manhattan'da" diyor ve ekliyor: "Bunlar bana çok önemli kazanımlar getirdi"

    1997'de NTV'den New York temsilcisi olması için teklif geldiğini aktaran Yeşiltepe, bu teklifle taksi şoförlüğü gibi işleri yapmaktan vazgeçtiğini söylüyor: "Böylece hem okuluma devam edebildim, hem de sadece gazeteci olarak yaşamaya başladım. Master yaptım."

    ABD'deki başkanlık kampanyalarında 3 defa başkan adaylarını seçim gezilerinde takip ettiğini söyleyen Yeşiltepe, 'Önemli bir deneyim, mesela Al Gore, Kerry ve Clinton ile dolaştım. ABD'de seçim kampanyasını takip etmek çok önemli" diyor. Gazeteci olarak New York'ta yapılması gereken hemen her şeyi yaptığını söyleyen Yeşiltepe, "11 Eylül'ü yaşadım. 2,5 - 3 ay kadar NTV'den hemen her saat başı canlı yayın yaptım. Gazeteci olarak çok büyük olaylar yakalamadım ama büyük deneyimler kazandım, yapılması gereken her şeyi yaptığıma emin olduğumda, annemin de rahatsızlığı söz konusu olunca, Türkiye'ye döndüm" diyor.

    Türkiye'de ABD ahlakı bile yok

    Yeşiltepe, ABD'de kabul etseniz de etmeseniz de, kapitalist yaşam biçimi içerisinde bir basın yayın ahlakı ve kuralı oluşturulmuş olduğunu söyleyerek "Herkes o kurallar çerçevesinde hareket eder, Türkiye'de o kurallar bile yok" diyor. Yeşiltepe, 'Ben ABD'yi şöyle tarif ediyorum' diyerek devam ediyor konuşmasına: "Bir şirketler topluluğu olarak bir CEO'su var, o da Başkan. Uluslararası şirketlerin yönlendirdiği bir Amerika. ABD'nin Irak'a girmesi, Afganistan olayı, ABD'nin yaratmış olduğu kapital değerin yönelimleri ile ilgili. Bu yapının içinde PR kurumu olduğunu düşünün, bu da Amerikan basını. O yapı kendi içinde ahlaki sistem oluşturmuş doğru ya da eğri ama oluşturmuş. Ulusal çıkar adı altında, bizde de oluyor terörle mücadele dediğinizde akan sular duruyor. Şimdi şimdi ABD basını 'Biz neden oradayız?' diye soruyor. Çünkü önünüze ulusal çıkar gibi bir sorunsal getiriliyorsa, basın da el frenini kullanıyor. ABD'de bunu şirketler yaptırıyor ama Türkiye'de kim yaptırıyor o soru işareti."

    Gazeteciliğin her şeyi bilmek olmadığını söyleyen Yeşiltepe, "Her şeyi ana hatları ile bilmek, doğru soruyu sormak ve cevapları nereden öğreneceğinizi bilmektir. Soru sormaktır. Mesela ben soru sorarken dikkat ediyorum, soru sormaya çalışıyorum, yorum yapmaktan olabildiğince imtina etmeye çalışıyorum" diyor.

    BURADA HERKES GAZETECİ OLABİLİR

    Ahmet Yeşiltepe, Türkiye ve ABD basınını ise şöyle karşılaştırıyor: "ABD'de bir kasabada gazetecilik yaparak hayatınızı sürdürebilirsiniz. Formasyonunuz varsa, önde gelen ulusal kanallardan birine de geçebilirsiniz ama acımasız bir yarışı gerektiriyor. ABD'-de kapital yaşamın her alanında yönlendirici, basın sektörü de bir ticarethane gibi algılanıyor. Ama kendi içinde ilkeleri ve ahlakı var. Ancak Türkiye'de bir hadsizlik problemi var. Bu ülkede herkes teknik direktör, başbakan ve gazeteci olamaz, ama gazeteci gerçekten çok rahat olabiliyor. O yüzden bir bakıyorsunuz gazetelerin köşelerinde insanların günlük hayatına ilişkin meseleler, bu da gerekli, ama Türkiye'de sınırsızlık var." Yeşiltepe aynı zamanda NTV Radyo'da, Sedat Simavi Ödülü kazanan Babil Kulesi programıyla da dinleyenleri müzik tarihinde yolculuğa çıkararak, radyodan görsel bir hikaye anlatıyor.

    Kadının futbol aşkı

    Haber Aktüel'in bu haftaki bölümünde, kadın yazarların bakışıyla "Futbol, Şampiyonluk Yarışı ve Tribün Kadınları" konuşuluyor. Ahmet Yeşiltepe'nin süper ligin başlamasına günler kala Türkiye'nin önde gelen kadın futbol yazarları ile "yeni ligi" konuştuğu programa, Radikal Gazetesi yazarı Feryal Pere, Akşam yazarı Gülengül Altınsay ve Sabah yazarı Ebru Kılıçoğlu konuk oluyor.
    [20.30/NTV]


    FİLMLERDEN SEÇMELER

    Yarışçı
    Yetenekli, ancak konsantrasyon güçlüğü çeken yarışçı Jimmy Bly, sponsorluğunu yapan hırslı ağabeyinin baskıları yüzünden bunalıma girer. Jimmy'nin en büyük rakibi Beau Brandenburg, dikkatini dağıttığı gerekçesiyle sevgilisi Sophia'yı terkeder. Bunu fırsat bilen Jimmy, rakibinin başarısının sırrı olduğunu düşündüğü Sophia'ya yakınlaşmaya başlar.
    Orj. Adı: Driven Yön: Renny Harlin Oyn: Sylvester Stallone, Burt Reynolds, Kip Pardue, Stacy Edwards
    SAMANYOLU / 19.55

    Vizontele Tuuba
    Türkiye'nin Güneydoğusu'nda, herkesin ve herşeyin uzağında küçük bir masal şehrinde geçen film, 1980 yılının yaz aylarına götürüyor ekran başındakileri. Tüm ülkenin siyasi bir kaosun içinde olduğu bu zaman diliminde, siyasi şiddet de ülkeye egemendir. Bu anlaşılmaz,acılı ve komik 'anarşik atmosfer' Vizontele şehrine çok başka ve kendine özgü biçimde yansımıştır.
    Yön: Yılmaz Erdoğan Oyn: Yılmaz Erdoğan, Tarık Akan, Demet Akbağ, Altan Erkekli, Tolga Çevik, Tuba Ünsal
    ATV / 20.30

    Şehirde İki Adam
    Jose Giovanni'nin yönettiği film, Alain Delon ve Jean Gabin gibi iki usta Fransız oyuncuyu buluşturuyor. Filmin konusu ise şöyle; Cezaevinde bulunan Gino, şartlı tahliye ile hapishaneden çıkmayı başarır. Yeni hayatına alışmakta zorluk çeken Gino, Cazeneuve'ün de yardımıyla iş bulur. Ancak çok sevdiği eşi trafik kazasında ölünce hayatla bağlarını kaybeder.
    Orj. Adı: Deux Hommes Dans La Ville Yön: Jose Giovanni Oyn: Alain Delon, Jean Gabin, M. Farmer (Duygusal)
    TRT 2 / 21.00

    Şahane Hayat
    Bill, Eileen ve üç yetişkin kızlarının sık sık birbirleriyle kesişen ve yönetmenin, elde kamerayla ve gizli mikrofonlarla neredeyse belgesel tadında anlattığı hayatları, insanoğlunun mutluluğu kolay kolay yakalayamadığını anlatıyor. "Kesişen yollar" temasını işleyen filmde söz konusu ailenin her bir bireyi aslında kendi öyküsünü anlatıyor.
    Orj. Adı: Wonderland Yön: Michael Winterbottom Oyn: Shirley Henderson, Molly Parker, Gina McKee (1999)
    TV8 / 22.00

    Tom Jones
    Ustalara Saygı kuşağında bu akşam, Henry Fielding'in 18. yüzyılda İngiltere'de geçen romanından beyazperdeye birçok kez uyarlanan Tom Jones'u, yönetmen Tony Richardson yorumuyla ekrana geliyor. Edebiyat tarihinin en çapkın ve sempatik karakterlerinden biri olarak kabul edilen Tom Jones'u anlatan film, En İyi Film dahil 4 dalda Oscar kazanmış ve başarılı edebiyat uyarlamalarından biri kabul ediliyor.
    Orj. Adı: Tom Jones Yön: Tony Richardson Oyn: Albert Finney, Susannah York, Hugh Griffith, E. Evans (1963)
    Cnbc-e / 22.00

    TV TEL
    TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03 KANAL 7: (212) 612 90 90 TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00 STV: (216) 344 85 60 MELTEM TV: (212) 639 08 85 FLASH TV: (212) 256 81 00 CNN TÜRK: (212) 413 56 00 STAR: (212) 448 90 00 KANAL D: (212) 413 51 11 atv: (212) 354 39 36 SHOW TV: (212) 355 01 01 tv8: (212) 288 51 52 CNBC- e: (212) 335 00 00 NTV: (212) 335 00 00 KANAL A: (312) 318 69 70 RTÜK: Tel: (312) 297 50 50 ALO RTÜK: 178

  •  
    Şeytan bu kez, iki kardeşin arasını bozuyor
    U. Yağmur Yavuz'un yönettiği, Ayhan Eroğlu ve Yeşim Yükselen'in rol aldığı Şeytan, bu akşam Şeytan'ın Falcısı adlı bölüm ile ekranda. Dizinin bu bölümünde olaylar şöyle gelişiyor; Yakup ve Ahmet iki kardeştir. Bir gün Ahmet'in eşi Hacer'in babasından miras kalır. Şeytan'ın da etkisinde kalan Ahmet, paraları saklar. Ama Şeytan'ın etkisi geçince bu yaptığını hatırlamaz. Bu sırada Yakup'un eline yüklü bir para geçer, Ahmet ise Yakup'u paralarını çalmakla suçlar.
    [ 21.30 / KANAL 7 ]

    İki eski arkadaşın yıllar sonra 'Büyük Buluşması'
    Birbirinden ilginç hikayeleri ile dikkat çeken Büyük Buluşma'da, aynı yerde çalışan Selim ve Yılmaz adlı iki arkadaşın hikayesi ekrana geliyor. Dizinin konusu şöyle; Yılmaz, ustanın kasasından para alır. Selim ise bu duruma şahit olur. Onu yapmaması için çok uyarsa da sözünü dinletemez. Yavuz, Selim'in uyarılarına kulak asmayınca genç adam olayı ustasına anlatır. Yavuz hapse girer, Selim yoluna devam eder. Yıllar sonra Selim başarılı bir işadamı, Yavuz hapisten yeni çıkan bir sabıkalıdır.
    [ 21.45 / SAMANYOLU ]

    Kezban Yenge'nin son icraatı; golf turnuvası
    Hilal Saral Ünalan'ın yönettiği, Şensel Uykal ve Parkan Özturan'ın rol aldığı Kezban Yenge'de bu akşam, Kezban Yenge köye, golf turnuvası düzenlemek amacıyla bir golf hocası getiriyor. Köylülere golf öğretmek isteyen Kezban Yenge, bunun için bütün köylüyü toplar ve golf hocası, köylülere golf sporunun inceliklerini anlatır. Bu sırada, Kezban Yenge'nin ezeli düşmanı Bekir boş durmaz ve o da bu sporu kötülemeye başlar.
    [ 20.00 / KANAL 7 ]
    3 Ağustos 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED