AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
'Süleymaniye'nin
100 yıllık ömrü kaldı'

Türkiye Anıtlar Derneği İstanbul Şube Başkanı İbrahim Eyüboğlu, tarihi camilerin acilen bakıma alınması gerektiğini söylüyor ve ekliyor:"Süleymaniye, Eyüp Sultan ve Yeni Cami 100 yıl sonra ayakta kalmaz"

  • HURİ YAZICI
    Türkiye Anıtlar Derneği İstanbul Şube Başkanı İbrahim Eyüboğlu, İstanbul'daki binlerce tarihi eserin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Özellikle tarihi camilerin içler acısı durumda olduğunu söyleyen Eyüboğlu, "Camilerimiz harap durumda ve kimse sahip çıkmıyor. Bu ilgisizlik devam ederse Süleymaniye Camii, Eyüp Sultan Camii ve Eminönü Yeni Cami'nin 100 yıl sonra ayakta kalacağı konusunda endişelerim var" diyor.

    Sadece III. Ahmet Çeşmesi tam anlamıyla
    restore edildi

    İstanbul'un camileri, külliyeleri, kiliseleri, surları, kitabeleri ile dünyanın en büyük açıkhava müzesi olduğunu ifade eden Eyüboğlu, kentte tam anlamıyla restore edilen tek tarihi eserin Topkapı Sarayı girişindeki 3. Ahmed Çeşmesi olduğunu belirtiyor. İstanbul'da Osmanlı dönemine ait eserlerin bir an önce bakım altına alınması gerektiğini ifade eden Eyüboğlu, tarihi eserlere sahip çıkılmadığını vurguluyor. Eyüboğlu şöyle devam ediyor; "Yurt dışında tarihi bir taşı yerinden oynatmaya kimse cesaret edemez. Ülkemizde tarihi mezar taşlarından, cami çinilerine kadar birçok eser çalınıyor. Neredeyse camilerin minarelerini de çalacaklar. Tarihi eserlere sahip çıkma konusunda Türk halkı da çok duyarsız. Kentteki çeşmelerin, camilerin, surların etrafı çöplük haline gelmiş kimsenin umurunda değil. Ayrıca, yıkılan bir tarihi esere kimse sahip çıkmıyor. Kendi tarihimizi kendi ellerimizle yok ediyoruz. İstanbul'daki birçok tarihi eser harabe halinde duruyor. Bizim tarihi eserlerimize vermediğimiz değeri Dünya Bankası vererek para yardımında bulunuyor" diyor. Türkiye Anıtlar Derneği İstanbul Şubesi'nin 600 üzerinde camiyi onararak hizmete açtığını anlatan Eyüboğlu, Sultanahmet, Süleymaniye ve Fatih gibi tarihi camileri de koruma altına aldıklarını söylüyor.

    'Restorasyon uzmanı yetişmiyor'

    Tarihi eserlerin restorasyonunun ayrı bir uzmanlık gerektirdiğini belirten Eyüboğlu, "Bu eserlerin restorasyonunu her müteahhit ve mimar yapamaz. Eserleri ameliyat yapar gibi onarmak gerekiyor. Bunun için ayrı uzmanlara ihtiyaç vardır. Ancak, üniversitelerimiz bu koruda eleman yetiştirmiyor" diyor. Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelindeki bütün şubelerinin harabe binalarda ve birkaç personelle hizmet verdiğini ifade eden Eyüboğlu, devletin bu konuya bir çözüm bulması gerektiğini belirtiyor.


    KÜLTÜR HARİTASI

  • 'Ferhangi Şeyler' adlı oyun, saat:21.30'da, Kadıköy'de bulunan Selamiçeşme Özgürlük Parkı'nda.
    Tel: 0216 414 38 00

  • 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' adlı gösterim, saat 21:00'de Eyüp Feshane'de.
    Tel: 0212 317 77 22

  • 'Ekim 1962: Füze Krizi' başlıklı Oğuz Kavala'nın katılacağı söyleşi saat 20:00'de Barış Derneği'nde.
    Tel: 0216 346 90 593

  • 'Serap Emmungil' sergisi 13 Ağustos'a kadar Yerleşim Sanat Cafe'de.
    Tel: 0252 382 93 48

  • 'Mimarlığın Aktörleri: Türkiye 1900-2000' başlıklı sergi
    3 Eylül'e kadar Garanti Galeri'de.
    Tel. 0212 293 63 71

  •  
    Alfabetik 'Karadeniz' sözlüğü
    'İkinci Efes'te tanımlayıcı bilimsel çalışmalar
    Hece'den Çocuk Edebiyatı Özel Sayısı
    Dünya senaryo rekoru Safa Önal'ın
    Zukerman dostluk için çalacak
    Dünyanın yaşayan en ünlü kemancılarından Pinchas Zukerman "Dostluk Konseri'' için İstanbul'a geliyor. 30 yılı aşkın bir süredir dünyayı kendine hayran bırakmayı başaran Pinchas Zukerman, 6 Ağustos Cumartesi günü Aya İrini Müzesi'nde İstanbullu müzikseverler için çalacak. Aya İrini Müzesi'nin olağanüstü atmosferinde Mozart'ın yapıtlarını yorumlayacak olan Pinchas Zukerman'a, eşi Amanda Forsyth, Jessica Linnebach, Jethro Marks ve Ahsan Pillai eşlik edecek. Kanada Ulusal Sanat Merkezi Orkestrası'nın Müzik Direktörlüğü'nü 1998 yılından bu yana sürdüren Pinchas Zukerman, bu orkestranın genç üyelerinden oluşturduğu beşlisiyle son 2 yıldır BBC Proms, Concertgebouw, Tivoli ve Verbier gibi büyük festivallerde konserler veriyor.
    Hece Öykü'nün
    10. sayısı çıktı

    Hece Öykü dergisinin 10. sayısı çıktı. Öykü Gündemi ile başlayan derginin bu sayısının dosya içeriğini Ahmet Hamdi Tanpınar, R. Özdenören, Yücel Balku, Tahsin Yücel, Samet Ağaoğlu, Sait Faik ve Gülseren Engin'in öykücülükleri hakkında yazılmış yazılar oluşturuyor. İki aylık periyodlar halinde yayınlanan dergide aynı zamanda 11 tane de öykü yer alıyor. Sulhi Dölek, Sadık Yalsızuçanlar, Haydar Ergülen, Refik Algan, Cemal Şakar, Nemika Tuğcu, Sezer Ateş Ayvaz, Mehmet Harmancı ve Mevlana İdris bu sayının öykücüleri. Dergide Öykücüler ve Öykü Kitapları Sözlüğü de devam ediyor.
    Bilgi tel: 0 312 419 69 13
    3 Ağustos 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED