AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
İzolasyona karşı etkin diplomasi

Başbakan Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın görüşmesinde Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması için diplomatik girişimlerin arttırılması kararlaştırıldı

  • ERHAN SEVEN / ANKARA
    Başbakan Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat görüşmesinden, "KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılması için diplomatik girişimlerin arttırılarak Rum Kesimi'ne baskı yapılması" kararı çıktı.

    Basına kapalı olarak yapılan görüşmede, Erdoğan, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Londra ziyaretiyle ilgili bilgi verdi. AB Dönem Başkanı İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Kıbrıs konusunda çok olumlu görüşleri olduğunu Talat'a aktaran Başbakan Erdoğan, "İmzaladığımız ek protokolün tanınma anlamına gelmediğini kendisiyle birlikte açıkladık. Hiçbir şekilde en ufak bir itirazı olmadı" dedi.

    Çözüm için tecrit kalkmalı

    Cumhurbaşkanı Talat da, Kıbrıs'ta barışın sağlanması için tek yolun KKTC'ye uygulanan haksız izolasyonun kaldırılması olduğunu vurguladı. Talat, "İzolasyonlar kaldırılmadığı sürece Rum tarafı ikna olmayacak, başka türlü ikna olmayacaklarını gördük. Rum tarafınca da kabul edilecek kalıcı çözüm için izolasyonların kaldırılması ile ilgili olarak diplomatik baskı oluşturulmalıdır. Çözümde temel parametre siyasi eşit ortaklıktır" dedi. Erdoğan ile daha önceden olduğu gibi yine görüş birliği içinde olduklarını yineleyen Talat, Türkiye'nin ek protokolu imzalayarak deklarasyonu yayınlamasını da çok olumlu karşıladıklarını ve tanıma anlamına gelmediğini KKTC olarak da teyid ettiklerini ifade etti. Talat, izolasyonların kaldırılması için diplomatik her yolun denenmesi gerektiğini yineleyince Başbakan Erdoğan, KKTC'ye doğrudan inen uçakların, ABD Senatosu'nun ziyaretinin önemine dikkat çekerek, "Şimdi KKTC'ye yatırım zamanı. KKTC'ye ortak yatırımlar ya da üçüncü ülkelerin yapacağı yatırımların arttırlması ve yönlendirilmesi için çalışmalıyız. Yapılacak yatırımlarla KKTC ekonomisinin güçlendirilmesi için de çalışacağız" ifadesini kullandı.

    KKTC, diplomatik dürüst

    Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında Başbakan Erdoğan KKTC'nin tüm dünyaya "diplomatik dürüstlük" örneğini verdiğini söyledi. Erdoğan, KKTC ile Türkiye'nin etle tırnak gibi olduğunu, bundan sonra da bir ve beraber aydınlık yarınlara aynı kararlılıkla yürüyeceklerini belirtti.

    Denktaş: Rum'un karalaması aklamadır

    KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a "Rumların karalamalarıyla" ilgili tavsiyelerde bulunarak, "Hiç aldırma. Rum'un seni karalaması demek, Türk'ün aklaması demektir" dedi. Denktaş, Girne Özgür Ada Lions Kulübü heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Talat'ın, "Beni Rum tarafında karalıyorlar" sözlerine değinerek, "Zararı yok karalasınlar. 'Bizimle eşit şartlarda anlaşma istemiyorlar' diyor. Doğrudur. Bu nedenle ben anlaşma yapamadım. Benim tavsiyem şu: Hiç aldırma. Rum'un seni karalaması Türk'ün seni aklaması demektir. Devletine sahip çık." şeklinde konuştu.

  • LEFKOŞA



  • 3 Ağustos 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED