AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

Geçici görev harcırahı ödemesinde istek şartı var mıdır?

İnegöl Devlet Hastanesi'nde memur olarak çalışıyorum. İlden ilçeye isteğimle geçici görevle üç ay çalıştıktan sonra, atamam yapıldı. Geçici görev harcırahımı ve nakil harcırahımı alabilir miyim?

6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun muvakkat vazife harcırahını düzenleyen 14'üncü maddesinde, birinci maddede yazılı kurumlara ait bir görevin ifası maksadıyla geçici olarak yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere geçici görev harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verileceği belirtilmiştir. Hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle), bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca ödeneceği belirtilmiştir. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere geçici görev harcırahında kişilerin talebinin olup olmamasının harcırah ödenmesine bir engelinin olması söz konusu değildir. Yani siz geçici olarak görevlendirilmiş iseniz geçici görev harcırahı almanız mümkündür.

Sürekli görev harcırahının ödenmesinde ise kişilerin talebinin olması halinde (istisnalar dışında) harcırah ödenmemektedir. Yani, sürekli olarak atanmanızda talebinizin olması halinde sürekli görev harcırahı almanız mümkün değildir.


Kazanılmış hak aylığı ve kadro aylığı ayrımı

İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde idari memur olarak çalışıyorum. Göreve başlamadan önce fakülteyi bitirdim. Ancak aylık derecem 3/1 olmasına rağmen kadro derecem 5'tir. Bunun bana ne zararı vardır?

Kadroların kaçıncı derecelerde olduğu 190 sayılı KHK'da düzenlenmiştir. Bu KHK hükümleri çerçevesinde 5 inci dereceden daha yukarı derecelerde memur unvanlı kadro ihdas edilmemiştir. Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ile Bilgisayar İşletmeni kadrolarında ise 3üncü dereceye kadar ihdas yapıldığından, bu unvanlarda bulunanlar 3'üncü dereceye kadar inebilirler.

5'inci dereceden daha yukarı dereceli memur kadrosu ihdas edilmemesinin sebebi ise getireceği mali yüktür. Yan ödeme kararnamesi olarak adlandırılan ve zam ve tazminatları düzenleyen 14/2/2005 tarihli ve 2005/8501 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında özel hizmet tazminatı alamayanlardan Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'na dahil 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarında bulunanların özel hizmet tazminatı %55 olduğu belirtilmiştir. Ancak memurun kazanılmış hak aylığı 1-4 arasında olsa da kadrosu 5'te olduğu için özel hizmet tazminatı kararname gereğince %49 üzerinden ödenmektedir. Dolayısıyla %6'lık bir kayıp vardır.

Diğer taraftan, kazanılmış hak aylığınız birinci dereceye kadar yükselebilir. Bu konuda bir sorun yoktur. Emeklilik açısından ise tek kaybınız yukarıda belirtilen %6'lık özel hizmet tazminatı kaybıdır.


Ne zaman emekli olabilirim?

01/01/1964 doğumluyum. 16/03/1987 yılında memur olarak işe girdim. 18 ay askerlik borçlanması yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

16.08.2005 tarihi itibariyle 19 yıl 11 aylık hizmetiniz bulunmaktadır. 49 yaş ve 25 fiili hizmet yılını tamamladıktan sonra emekli olabilirsiniz.

Fiili hizmet zammı süresi varsa bu süre hesaplanan yaştan düşülmelidir.

İntibak'ta Mezuniyet Tarihi Önemlidir

15/05/1998 tarihinde lise mezunu memur olarak göreve başladım. 1,5 yıl askerlik ve 2 yıl 3ay 29 gün Bağ-Kur hizmetimi göreve başladıktan sonra saydırdım. Ayrıca Eylül 2003'te iki yıllık yüksek okul bitirdim. Şu anda derece ve kademem kaç olması ve intibak tarihimin hangi tarihlerde olması gerektiğini öğrenebilir miyim?

Liseyi bitirdiğiniz yılı belirtmediğiniz için emsalinizin ulaşacağı derece ve kademeyi hesaplamamız mümkün değildir. Emsalinizi hesaplamadan da ulaşacağınız derece ve kademeyi hesaplamak mümkün değildir. Ancak, Bağ-Kur hizmetinizin kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle www.memurlar.net adresindeki 20492 nolu habere bakabilirsiniz.


Öğretmen, bir derece daha alabilmek için hangi bölümü bitirmeli?

3 yıllık eğitim enstitüsü mezunuyum. 12 yıllık Türkçe öğretmeniyim. 3 yıldır müdür yardımcısı olarak çalışıyorum. Bir derece daha alabilmek için dört yıllık açık öğretim fakültesinin hangi bölümünü bitirsem iktisabım geçerli olur.

657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesi gereğince 3 yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenler 10/3 den göreve başlarlar. 4 yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerse 9/1'den göreve başlarlar. Bu nedenle 4 yıllık herhangi bir okulu bitirmeniz halinde intibakınız yapılacak ve 1 kademeden yararlanıp yararlanmayacağınız tespit edilecektir.

Ancak, 657 sayılı Kanun'un 36/A-2 maddesinde yer alan; "Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları, Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu) ve Güzel Sanatlar Fakültesi, (İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları, öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece," hükmü gereğince burada belirtilen bir bölümü bitirmeniz halinde ilave bir derece almanız mümkündür.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

12 Ağustos 2005
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED