AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

20 soruda öğretmen atamaları

2005 yılının ikinci öğretmen atama işlemleri başladı. Başvurular 10-24 Ağustos 2005 tarihleri arasında alınacak. Dosyaya geçmeden önce bir not düşmek istiyoruz: İş Eğitimi (İş ve Teknik Eğitimi) alanı için taban puanlar 72'den 50'ye düşürülmüştür.

Başvurular nasıl yapılacak?

Başvurular internet üzerinde, http://personel.meb.gov.tr adresi üzerinden yapılacak. Başvuru işlemleri internet üzerinden gerçekleştirildikten sonra, internet sayfası çıkışları, il ya da ilçe milli eğitim müdürlüklerinde oluşturulan masalara onaylatılacak.

Tercihlerde değişiklik yapmak mümkün olacak mı?

Hayır. Onay işleminden sonra değişiklik yapılması mümkün olmadığından başvuruların dikkatli yapılması gerekmektedir.

Adaylar kaç il, kaç eğitim durumu seçebilecektir?

Adaylar; en fazla 5 il kapsamındaki toplam 10 eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir.

Tercih ettiği okullardan hiçbirine atanmayanların durumu ne olacak?

Adaylar 11. tercih olarak, "Her yer olabilir" şıkkını da işaretleyebilecekler. Böylece açıkta kalan yüksek puanlı öğrencilerin hakları bir ölçüde korunmuş olacak.

Ara sınıflarda girilen KPSS sonuçları ile başvuru yapılabilir mi?

Hayır. Mezun veya mezun olma durumundayken girilmiş KPSS sonuçları geçerlidir.

10 yıl öğretmenlikten uzak kalan yeniden başvurabilir mi?

10 yıl uzak kalmama şartı 02/07/2003 tarihinde kaldırılmıştır. Dolaysıyla başvurabilirsiniz.

Öğretmen atamalarına kimler başvurabilecek?

10-24 Ağustos 2005 tarihleri arasında başvuruları alınan öğretmenlik atamalarına; a- Fakültelerden mezun olan öğretmen adayları, b- Kamu personeli olarak çalışırken ayrılanlar, (detayları kılavuzda yazmaktadır) başvurabilmektedir.

Bu atama döneminde naklen öğretmen alımı yapılmamaktadır.

Özel üniversitelerde çalıştıktan sonra ayrılan akademik personel başvuru yapabilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan kılavuzda vakıf veya özel üniversitelerde en az iki yıl görev yaptıktan sonra ayrılanların başvuramayacağı belirtilmiştir.

2005 KPSS ile memur olarak yerleşenler öğretmenliğe başvurabilir mi?

Bu adayların öğretmenliğe başvurabilmesi için 2005 memur yerleştirmesi ile gönderildiği kurumdaki evrak ve işlemlerin tamamlanmasına ilişkin hiçbir işlemi katılmamaları gerekmektedir. Evrakların verilip, atamanın yapılması halinde kişi memur sayılır. Memur sayılan aday istifa ederek başka bir kuruma geçemez. Özetle öğretmenliğe KPSS puanı ile başvuracak kişinin memur sayılmaması gerekmektedir.

Formasyonu olmayanlar başvurabilir mi?

Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon belgesine sahip olmayan adaylar da başvuru yapabilir. Ancak bu adayların, atanacağı alanın taban puanı ve üzerinde puan almış olması şartıyla Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSSP10)'nda 75 ve daha yukarı puan alması gerekmektedir.

Sağlık durumu nasıl belgelendirilecektir?

Sağlık durumunun, tam teşekküllü hastanelerden başvuru tarihi itibarıyla son altı ay içerisinde alınan ve üzerinde "Öğretmen olur" kararı bulunan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekmektedir. (Sağlık kurulu raporunda, ortopedik, işitme veya görme engelli oldukları belirtilenlerin atanmaları hâlinde göreve başlatılmalarına Milli Eğitim Bakanlığında oluşturulacak değerlendirme komisyonu karar verecektir)

Özel kurumlarındaki öğretmenlerin hakları sözleşme sonuna kadar saklı kalır mı?

Hayır. Atananlar 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre belirtilen sürede göreve başlamak durumundadırlar.

Askerde olanlar başvurabilir mi?

Atandığı tarihte askerde olanlardan 31/12/2005 tarihine kadar terhis olacakların hakları saklı kalacaktır. Ancak tebligatın yapıldığı tarihten itibaren 15 günlük süre içerisinde atandığı İl millî eğitim müdürlüğüne muhtemel terhis tarihini gösterir askerlik belgesi ile birlikte terhis tarihini müteakip yasal süre içerisinde görevine başlayacağını taahhüt eden dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Askerlik işlemlerinde bakaya suçlusuyum, başvuru yapabilir miyim?

1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu gereğince asker kaçağı (bakaya) çalıştırılamayacağından başvuru yapmanız mümkün değildir. Ancak; bakaya suçu nedeniyle hakkında Askeri Mahkemece "Kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar verilenler, mahkeme kararına istinaden yeni tarihli askerlik durum belgesi alarak başvuru yapabileceklerdir.

Mezun olduğum okul, kılavuzda yer almayanlar ne yapmalı?

Elektronik başvuru formunda seçtiğiniz alan / branşın karşılığında gelen mezun olduğunuz yüksek öğretim programı adı, http://atama. meb.gov.tr/kaynak_okul/kaynak_okullar.asp internet adresinde bulunan bilgilere göre listelenmektedir. Üniversitelerin mezuniyet belgelerinde yıllar itibariyle mezun olunan programlara ilişkin farklı isimler kullanmaları, listede benzer isimde bir çok okulun yer almasına neden olmuştur. Adaylar mezuniyet belgesine göre listede yer alan okullardan uygun olanı seçeceklerdir. Listede hiç yer almayan yüksek öğretim programı için başvuruyu onaylayacak olan il / ilçe millî eğitim müdürlüklerine dilekçe ve mezuniyet belgesi ile müracaat etmesi gerekmektedir. MEB'e ulaşan bu taleplerin incelenmesi sonucunda uygun görülen okullar listeye eklenecektir.

Sınıf Öğretmenliğine kimler başvurabilir?

Sınıf öğretmenliği sertifikası ile Sınıf Öğretmenliğine başvuru alınmamaktadır. Sınıf öğretmenliğine sadece Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümü mezunları başvurabilecektir.

Türkçe öğretmenliğine kimler başvurabilir? 119 sayılı TTK kararına göre Türkçe öğretmenliğine sadece Türkçe öğretmenliği bölümü mezunları atanabilmektedir. Ancak Bakanlık bu atama döneminde bu bölüme ilave olarak Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarının da, öncelik sırası olmaksızın, KPSS puan üstünlüğüne göre, başvurabileceğini kararlaştırmıştır.

Bilgisayar öğretmenliğinde öncelik sırası var mı? 1- Bilgisayar öğretmenliğine; Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği ve Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği bölümü mezunları ile Tezsiz yüksek lisans programını tamamlayan veya Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayan Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar Teknolojisi Bölümü /Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü (lisans), Matematik-Bilgisayar Bölümü ve İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri mezunları, atanabilecektir. Bu atamalarda bir öncelik uygulanmayacaktır.

2- İhtiyacın birinci maddedeki şekilde karşılanamaması halinde ikinci öncelik olarak;

  • Elektronik Öğretmenliği,

  • Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği,

  • Bilgisayar Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını tamamlayanlardan, lisans öğrenimi süresince aldıkları kredinin en az %30'u kadar krediyi bilgisayar alanına ait derslerden alanlar, bilgisayar öğretmenliğine atanabilecektir.

    İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunları orta öğretim kurumlarına atanabilir mi? Hayır. Bu bölüm mezunlarının ilköğretim kurumlarını tercih etmeleri gerekmektedir.

    İngilizce öğretmenliğinde öncelik sırası var mı?

    Öncelik sırası şu şekildedir: Birinci öncelik: İngilizce Öğretmenliği bölümü mezunları ile tezsiz yüksek lisans programını veya Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayan İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü, Mütercim-Tercümanlık Bölümü, İngiliz Dil Bilimi Bölümü mezunları öncelik uygulanmaksızın atamaları yapılacaktır. İkinci öncelik sırası: İngilizce Öğretmenliği için ihtiyacın birinci maddede belirtilen şekilde karşılanamaması halinde, a) aşağıda belirtilen sıralama esas alınarak b) İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını tamamlamış olmaları şartıyla, i) Yabancı dille öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarının 119 sayılı karara ekli çizelgede yer verilen lisans düzeyinde İngilizce öğretim yapan bölümlerinden mezun olanlar, ii) Ekli çizelgede herhangi bir alan öğretmenliğine kaynak olarak gösterilen programlarından mezun olup KPDS'de (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanların,iii) Almanca ve Fransızca öğretmenliğine kaynak olan bölümlerden mezun olup, öğrenimleri süresince 40 kredi İngilizce eğitimi aldığını belgelendirenler, başvurusu da kabul edilecektir.



    Hazırlayan: Ahmet Ünlü
    (memurlar.net editörü)

    Faks: (0312) 472 68 80

  • 13 Ağustos 2005
    Cumartesi
     
    HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED