AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
'Çağrı'nın güzel 'Çağrıcı'sı

Kainatın ilk nuru, son zuhuru, hürmetine kainatın yaratıldığı 'Güzel Çağrıcı' Peygamber Efendimiz'in hayatını iki ciltlik eserinde anlatan Osman Nuri Topbaş, Arabi'den, Gazali'den, Mevlana'dan ve Süleyman Çelebi'den de alıntılar yapıyor.

  • KÅMİL BÜYÜKER
    Kainatın ilk nuru, son zuhuru, hürmetine kainatın yaratıldığı Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) Efendimiz'in hayatını konu alan "Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)" isimli eser Osman Nuri Topbaş'ın kaleminden ve Erkam Yayınları arasından çıktı. Kur'an-ı Kerim ve Sünnet'in ışığında ve tasavvuf ehlinin hikmetli sözlerinden istifade edilerek hazırlanan kitap iki cilt olarak neşredilmiş.

    Birinci ciltte Mekke döneminin, ikinci ciltte de Medine döneminin anlatıldığı eserin yazarı Osman Nuri Topbaş, Efendimiz'i layıkıyla anlatabilmenin, yazabilmenin zorluğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: "Server-i Alem (s.a.v.) Efendimiz'i hakkıyla idrak edip anlatabilmenin zorluğu açıktır. Biz de, asıl hakikatı sükutun sonsuzluğuyla açıklanabilen bu bahisteki sözlerimizi, sadece O'nun mübarek isminin yâdı ile kıymetlendirip seviyelendirmek niyet ve gayretinin şerefine talibiz."

    O'nu anlatmaya kelimeler kifayetsiz

    Sevgili, en sevgili olunca kelimeler kifayetsiz kalıyor ve tam manasıyla kelimeler acz tutuyor. O'nu en güzel Yaratan tanıtıp, tasvir etmiş. Yazar Topbaş da işte bu merkezden yola çıkıp kelamların en güzeli ile Efendimiz'i kelimelere dökmeye başlamış: "(Ey Rasûlüm!) Şüphesiz ki sen, yüce bir ahlak üzeresin!" (Kalem, 4) Ve O'nun dilinden kendisi ve vazifesi: "Muhakkak ki ben, güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim."

    Yazar, Mekke dönemine tahsis ettiği ilk cilde öncelikle Siyer-i Nebi'nin öneminden bahsederek başlamış. İnsanın her hususta örnek ve rehber bir şahsiyete muhtaç olduğundan hareket eden yazar, yine insanoğlunun daima ince ruhlu, zarif ve rakik kalpli rehberlere muhtaç olduğunu ifade ederek, bu yüzden insanların müsbet veya menfi rehber kabul ettikleri, meftun oldukları insanları güçleri nisbetinde taklide çalıştıklarını da sözlerine eklemiş.

    Her şeyin özünde O 'Nur' var

    Mevlana'dan nakledilen sözler bu hususun pekişmesinde ayrı bir önem arzetmekte. Mevlana durumu şu cümlelerle tasvir ediyor:

    "Kuzunun kurttan kaçmasına şaşılmaz. Zira kurt, kuzunun düşmanı ve avcısıdır. Lakin hayret edilecek şey; kuzunun kurda gönül kaptırmasıdır!.." Buradan hareketle Allah'ın kullarına en güzel örnek yani "Üsve-i Hasene" olarak takdim ettiği Efendimiz'e vurgu yapan yazar Topbaş, ayette geçen ifadeyle konuyu izah etmiş: "Peygamber, mü'minler nazarında kendi canlarından daha önce gelir..." (Ahzap, 6)

    O'nu tanımadan hayatı anlamak, hikmete vakıf olmak, muhabbeti, sevgiyi anlamak ve İslam'ı anlamak mümkün değil. Her şeyin özünde O "Nur" var. Efendimiz'in ifadesiyle "Allah Teala, her şeyden önce Peygamberi'nin nurunu, zatının nurundan yaratmıştır."

    Yazar, Efendimiz'in kainatın ilk Nuru olduğunu ve ilk risaletini henüz Hz. Adem ruhla ceset arasında iken kendisine verildiğini şu hadisle ifade ediyor: "Adem ruh ile cesed arasında iken ben nebi idim." Varlığın ilk nurunu ve son zuhurunu temsil eden Efendimiz'in anlatıldığı eserde akıcı bir üslup yanında seçilen güzel örnekler de hadiseyi daha canlı ve güzel kılmış. Öyle ki eserin ilerleyen sayfalarında Muhyiddin-i Arabi'den, İmam-ı Gazali'den, Hz. Mevlana'dan, Süleyman Çelebi'den yapılan alıntılar kitaba farklı bir anlam katmış.

    Güzellikleri temaşa etmeye çağrı

    Peygamber'i yaşamak, O'nu okumakla ve anlamakla kaim. Ve her hayat O'ndan kendisine bir yol, bir iz bulacaktır. Bu noktada Osman Nuri Topbaş'ın temennisine katılmamak mümkün değil:

    "Hasılı dürüst ve emin olmak isteyen bir genç, Allah'a daveti kendisine yol olarak seçip hikmet ve güzel öğütle tebliğde bulunan bir mübelliğ, devletini adalet ve faziletle idare etmek isteyen bir devlet başkanı, güzel muamelede örnek bir aile reisi, çocuklarına ve hanımına karşı şefkat ve merhameti elden bırakmayan bir baba, sevk ve idareyi iyi bilen kabiliyetli bir kumandan, kısaca; yaşı, kademesi ve seviyesi ne olursa olsun, her Müslüman için en güzel ve şaşmaz zirve ölçüler, Siyer-i Nebi'de sergilenmektedir. Bu sebeple İslam'ı anlayıp bütün yönleriyle tatbik edebilmek için Rasulullah- (s.a.v)'ın hayatını güzel bir şekilde öğrenmek zaruridir." Söz güzel ve sözün çağırdığı Sultan (s.a.v.) güzel. "Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)" adlı kitap bu güzellikleri temaşaya çağırıyor.
    Bilgi tel: 0 212 671 07 00

  •  
    Tatilin zararları nelerdir?
    Polen dergisi mevsime uyup tatili kapak yapıyor ve 'tatilin zararları' üzerinde duruyor.
    Barışçı ve bağışlayıcı Eyyubi'nin hikayesi
    Gönül Yarası'nın 'soundtrack'i çıktı
    Coppola bu 'Yolda'
    37 yıl bekledi

    37 yıl süren bekleyişin ardından Francis Ford Coppola, Jack Kerouac'ın ünlü romanı 'On the Road'un (Yolda) çekimlerine hazırlanıyor. Senaryosunu Jose Rivera'nın yazdığı filmin yönetmenliğini Walter Salles yapacak. Salles ve Rivera daha önce Motosiklet Günlüğü'nde de birlikte çalışmıştı. Ünlü yönetmen Coppola, romanın film haklarını satın aldığı 1968'de, The Godfather ve Apocalypse Now gibi onu bütün dünyaya tanıtan filmleri henüz çekmemiş, yıldızı yeni parlayan bir yönetmendi. Daha önce de birkaç kez projenin gerçekleşmesi için düğmeye basılmış, ancak Coppola'nın yazılan senaryolardan memnun kalmaması üzerine filmin çekimi askıya alınmıştı. 2006'da yapımına başlanacak filmde, Kerouac rolünü Billy Crudup, Moriarty karakterini ise büyük olasılıkla Colin Farrell canlandıracak. Bilinç akışı stilinde yazılan 1957 tarihli roman 2. Dünya Savaşı'nı izleyen dönemde yazarın ABD ve Meksika'yı baştan başa dolaşmasını anlatıyor.
    Zamana açık pencere
    Altunay Geciroğlu'nun "Zamana Açılan Pencereler" adlı kişisel resim sergisi 20 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında Galeri Artist Çukurcuma'da sergilenecek. Sergideki eserler sanatçının modern anlamda sembollerle yeniden kurguladığı fantastik dünyayı, hem imgesel, hem de biçimsel açıdan sanatçının zengin iç dünyasını yansıtıyor. Altunay'ın geometrik formları ve birbirini izleyen imgesel kurgular zaman ve mekan sorgulamasını gündeme getirirken, sanatçının düş gücü yer yer tablonun sınırlarını sonsuza dek sürecekmiş gibi zorlamakta.
    Bilgi tel: 0 212 251 91 63

    Şiirli, öykülü Gonca
    Çocuk dergisi Gonca, bu ay okurlarına onları heyecanlandıracak bir hediye; frizbi hediye ediyor. Sayfalarında ilimden çizgiye, şiirden hikâyeye çeşitli yazılar bulunan derginin yeni sayfalarda ise Gezi/yorumda güzel şehir Mekke geziliyor, ayın röportajında Dilset Yayınları Yayın Yönetmeni Tuncay Öztürk "3. Uluslararası Türkçe Yarışması"nı anlatıyor.
    14 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED