AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
ABD'de okullar
Linux'a dönüyor

Indiana'da okullarda Linux işletim sistemi kullanılması ve öğrencilere bu sistem üzerinden eğitim verilmesi kararı alındı. Proje kapsamında 300 bin bilgisayara Linspire işletim sistemi yüklenecek.

Bugün dünya genelinde kullanılan masaüstü bilgisayarların yüzde 90'ında Windows işletim sistemi yüklü. Bill Gates'in yönetiminde yola devam eden ve en büyük başarısının uyguladığı pazarlama stratejisi olduğu ileri sürülen Microsoft, her ne kadar büyük bir pazar payına sahip olsa da zorlayan işletim sistemleri var. Bunlardan en önemlisi Linus Torvalds'ın tohumlarını attığı Linux. 400'den fazla türevi bulunan Linux işletim sistemi, sunucu sistemlerdeki başarısı ve kararlılığı ile kendini kabul ettirmiş durumda. Her ne kadar Linux'un Microsoft'a değil, Unix'e rakip olduğu, masaüstünde yaygınlaşması için biraz zamana ihtiyaç olduğu kabul edilse de, son kullanıcıları Linux'a yönlendirmek için çalışmalar yapılmakta.

Okulda Linux'la tanışacaklar

Gün geçmiyor ki, çeşitli ülkelerde, okullarda, kamu kurumlarında veya bankalarda Linux işletim sistemine geçiş kararı alındığını okumayalım. Son gelen haberlerden biri, Amerika'nın Indiana Eyaleti'nden. Indiana'da yüksek okullardaki bilgisayarlara Linux işletim sistemi yüklenmesi ve öğrencilere bu sistem üzerinden eğitim verilmesi kararı alındı. Bu çerçevede, Linux temelli bir işletim sistemi olan Linspire şirketi ile anlaşma yapıldı. 3 yıl sürecek bu proje kapsamında toplam 300 bin bilgisayara Linspire işletim sistemi yüklenecek. Bu kararın alınmasındaki en önemli etken, maliyet. Windows işletim sistemi ile Microsoft Office yazılımlarının yüksek maliyetli oluşu, açık kaynaklı Linux türevi yazılımlara yönelişi hızlandırıyor.

Yazılım maliyetinden tasarruf

Lindows işletim sistemiyle birlikte bilgisayarlarda, internet güvenlik yazılımları, kablosuz ağ (Wi-Fi) yazılımları, anında mesajlaşma yazılım çözümü (MSN, ICQ, AOL uyumlu), dijital müzik uygulamaları, dijital fotoğraf yönetimi yazılımı ve web yayıncılığı araçları ücretsiz yüklenecek. Diğer yandan, Linux kullanıcıları Microsoft Office yazılımını aratmayan Star Office ve OpenOffice gibi yazılımları internetten ücretsiz indirip kullanabiliyorlar. Microsoft Office yazılımı Türkiye'de 509 USD + KDV'den (792,22 YTL) satılıyor.

Uyum sorunu aşılırsa olacak

Türkiye'de Linux'a yönelişin önündeki en büyük engellerden biri, genelde Windows tabanlı tasarlanan yazılımların Linux'ta çalışmaması. Bir çok internet uygulaması, ilk etapta Windows'a uygun olarak tasarlandığı için, Linux sürümünün çıkması gecikebiliyor. Ayrıca iş hayatında yoğun kullanılan bir çok yazılımın da Windows temel alınarak tasarlanması, Linux'un yaygınlaşamamasında etkili. Son olarak belirtelim ki, Türkiye'de açık kaynaklı işletim sistemi Linux'a emek veren pek çok oluşum var. Hepsi de, yazılım maliyetlerinin en aza indirilmesi ve özgür yazılım için mücadele veriyor.

  • linspire.com


    'Mac OS X Tiger' artık Türkçe konuşuyor

    Apple'ın 29 Nisan 2005'de tüm dünya ile aynı anda Türkiye'ye sunduğu Tiger adlı yeni işletim sistemi, 3 ay geçtikten sonra Türkçeye çevrilerek Mac kullanıcılarına sunuldu. Yerelleştirme konusunda atılımlarının devam edeceğini söyleyen Apple IMC Genel Müdürü Tansu Yeğen, "Kullanıcılarımızın tüm Apple programlarını ve uygulamalarını Türkçe kullanmalarını sağlayacak kaynak ve altyapıyı oluşturmak en önemli hedeflerimizden biri" diyor.


    Oracle, Hindistan'da şirket aldı

    Oracle, Hindistan'ın en büyük uygulama yazılımı şirketi i-flex Solutions'ın çoğunluk hisselerini satın alacağını duyurdu. i-flex'in yazılım ürünleri, Kurumsal Bankacılık, Bireysel Bankacılık, Yatırım Bankacılığı, İnternet Bankacılığı, Varlık Yönetimi ve Yatırımcı Servislerini destekliyor. i-flex, 115 ülkede 575 bankaya yazılım ve hizmet sağlıyor. Oracle CEO'su Larry Ellison "Dünyanın en büyük 10 bankasının 9'unda şu anda Oracle ERP uygulamaları kullanılıyor ve bankacılık Oracle açısından stratejik bir sektör" dedi.


    Fotoğraf makinası ama konuşmaya da yarıyor

    Fotoğraf çekebilen cep telefonları, yeteneklerini her geçen gün arttırıyor. Öyle ki, telefonlarla, ortalama bir fotoğraf makinasının verebileceğinin daha üstünde sonuç elde etmek mümkün hale geldi. Bu nedenle, "Fotoğraf makinası ama telefon olarak da kullanılabilir" diyebilecek hale geldik. Samsung'un MM-A800 modeli de işte böyle bir cihaz. 2 megapiksel kamerasıyla çok iyi fotoğraflar çekebilen ve otomatik netleme (autofokus) özelliğine sahip olan MM-A800'de, veri saklamak için dahili 32 megabayt TransFlash bellek kartı, veri aktarımı için USB bağlantı imkânı bulunuyor. Video kayıt özelliği de bulunan cihaz, MP3 çalar, üç boyutlu oyunlar özelliğinin yanısıra bir de (unutmadan söyleyelim) cep telefonu!


    Tatil oyuncakları PC World'de

    Aylık bilgisayar dergisi PC World, bu kez iki aylık olarak çıktı karşımıza. Dergi, Temmuz-Ağustos sayısında tatilde yararlanılabilecek dijital oyuncaklarla ilgili bir dosya hazırladı: Dijital fotoğraf makinaları, video kameralar, MP3 çalarlar, kablosuz internet araçları, dizüstü bilgisayarlar... PC Wold ile, tatilde yanımıza almamız muhtemel tüm elektronik cihazlara toplu bir bakış atıyoruz. Dergide her zamanki gibi, tüm teknolojik gelişmeler ile ürün ve yazılım incelemeleri geniş yer tutuyor.

  • pcworld.com.tr




    mbd@melihbayramdede.com
    www.melihbayramdede.com

  •  
    Odeo, 'podcasting'i basitleştirmeyi hedefliyor
    İnternet günlükleri ya da sanal günlükler olarak dilimize çevirebileceğimiz "blog"lar, artan bir ilgiye sahip. Blogların bir türevi de, sesli olarak karşımıza çıkıyor. "Audioblogging" olarak ifade edilen bu bloglar ve "podcasting" denilen, ses dosyalarının paylaşımı büyük ilgi görüyor. Çevrimdışı radyo olarak tanımlanan bu yöntemle, internette çeşitli kaynaklardaki ses dosyalarını bilgisayarınıza ya da internet bağlantılı herhangi bir medya aracınıza indiriyor, dinliyorsunuz. "Podcasting" olayını kolaylaştırma iddiasıyla ortaya çıkan Odeo adlı sitenin yöneticisi Evan Williams, artan ilgiden memnun. Odeo'nun amacını, "podcasting"i olabildiğince basitleştirmek olduğunu belirtiyor.
  • odeo


    Boeing, uçakta cep iletişimi için çalışıyor
    Boeing'in uçaklarda hızlı internet servisi veren bölümü 'Connexion by Boeing' ve ABD'nin önde gelen mobil iletişim şirketi Qualcomm, uçaklarda cep telefonu kullanılması için gereken teknolojiyi başarıyla test etti. Sistem, GSM'nin yanı sıra ABD'de kullanılan CDMA teknolojisiyle de uyumlu çalışıyor. Uçağın içerisine kurulan mini baz istasyonunun Connexion By Boeing'in yörüngedeki uydusu aracılığıyla yerdeki sistemlere bağlanmasıyla, uçakta cep telefonu kullanımı mümkün oluyor. Halen bir Boeing 737-400 uçağında denenen sistem, cep telefonunun yanısıra e-posta, MMS, oyun, ve video indirme gibi hizmetlerden de yararlanma imkanı sağlıyor. Sistemin güvenliğiyle ilgili testler Eylül ayına kadar devam edecek.
    F1 İstanbul'un kablosuz interneti Sentim'den
    Sentim Telekom, Türk Telekom tarafından başlatılan kablosuz internet erişimi projesinin ana yüklenicisi olarak, F1 Grand Prix İstanbul ayağının gerçekleştirileceği İstanbul Speed Park tesislerinde kapsama alanı oluşturuyor. Projede kullanılan 45 adet erişim cihazı ve 20 adet genişbantlı modem ile basın odaları, F1 yetkililerinin bulunduğu mekânlar ve VIP localarında kablosuz ağa bağlanabilecek tüm cihazların yüksek hızda e-posta ve internet erişimi olanaklı hale getiriliyor.
  • sentimtelekom


    Exchange Server 2003 Cep Danışmanı
    Sistem yöneticilerine karşılaştıkları sorunlara kısa sürede çözüm bulmalarında yardımcı olmak için William R. Stanek tarafından yazılan Microsoft Exchange Server 2003 Yöneticinin Cep Danışmanı adlı kitap Arkadaş Yayınları'ndan çıktı. Kitapta Exchange Server istemcilerini yapılandırmak ve yönetmek, Active Directory hizmetini yönetmek, SMTP, IMAP4, POP3 ve HTTP sunucularını yapılandırmak gibi temel konular yer alıyor.
  • arkadas

  • 9 Ağustos 2005
    Salı
     

    Melih Bayram Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED