AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
ABD 15 sivili öldürdü

ABD askerleri Irak'ın Ramadi kentinde Cuma namazından çıkan sivilleri kurşun yağmuruna tuttu. 15 kişi öldü, 35 kişi de yaralandı. Ölenler arasında 8 çocuk var. Yaralananlar için cami hoparlöründen acil kan anonsları yapılarak halktan yardım istendi.

Bağdat'ın batısındaki Ramadi yakınlarında, yola yerleştirilen patlayıcının infilak etmesinin ardından ateş açan Amerikan askerleri 15 kişiyi öldürdü. Görgü tanıklarının ifadesine göre, Ramadi"nin Huseyba eş-Şarkiye kasabasında caddeye yerleştirilen bombanın ABD konvoyunun geçişi sırasında patlaması sonucu, Amerikan askerleri cuma namazı çıkışında gördükleri kalabalıktan şüphelenerek ateş açtı. İddiaya göre, ABD askerlerinin, İbnu'l Cevzi Camii'nde cuma namazından çıkan sivil halkın üzerine tank ve silahlarla ateş açması sonucu 15 kişi hayatını kaybederken 35 kişi de yaralandı. Hastane kaynakları, ölenler arasında 8 çocuk bulunduğunu belirttiler. Yaralılar halk tarafından kasabadaki hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayda yaralananlar için camii hoparlöründen acil kan anonsları yapılarak halktan yardımcı olmaları istendi. Açılan ateş sonucu büyük panik yaşanırken camiinin camları paramparça oldu. Duvarlarına kurşun isabet eden camide küçük çapta hasar meydana geldi.

Abdülhamid Salih isimli Iraklı, "Bakın camilere neler yapıyorlar, kimse buna ses çıkarmıyor dur demiyor" diye tepki gösterdi. Saldırı anında orada olan başka bir Iraklı Abdülselam Abdullah da, caminin kasıtlı olarak vurulduğunu belirterek, "Bunu Allah kabul etmez, yeminle söylüyorum ki bunlar kafirdir. Hani hükümet nerede? Caferi (Irak Başbakanı) nerede? Neden bizi kurtarmıyorlar?" diye konuştu.

Bombalı saldırılar ikiye katlandı

ABD ordusunun Irak'taki ulaşım ve lojistik güçlerinden sorumlu komutanı ülkedeki bombalı saldırıların son bir yıl içinde ikiye katlandığını söyledi. ABD I Piyade Tugayı Destek Birliği komutanı Yves J Fontaine açıklamasında birliklerinin haftada 30 kadar bombalı saldırıya maruz kaldığını ancak geçmiş yıllara göre can kaybının araçlara ek zırhlar takılması nedeniyle düştüğünü ifade etti. Fontaine yaptığı açıklamada saldırıların büyük ölçüde Bağdat'ın kuzeyi ve batısında gerçekleştiğini ifade etti. Türkiye, Kuveyt ve Ürdün'den gelen destek konvoylarının bombalı saldırıların tehdidi altında olduğunu belirten Fontaine bunun için geniş çaplı önlemler aldıklarını söyledi. Balad üssünde açıklama yapan Fontaine ülkedeki 2 bin destek aracının ek zırhla donatıldığını ve zırhsız araçların üs dışına çıkmasına kesinlikle izin verilmediğini de belirtti.

Bu arada, Bağdat'ta ABD'ye ait bir askeri aracın önünde düzenlenen bombalı intihar saldırısında 1 sivil hayatını kaybetti. Irak İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, el Dura Semti'nde Amerikan ordusuna ait bir aracın takip ettiği arabayı kullanan bombacı, otomobili havaya uçurdu. Irak'ta direnişçilerin son 3 hafta içinde düzenlediği saldırılarda yaklaşık 50 Amerikan askeri hayatını kaybetti.

ABD Irak'ta robot kullancak

Amerikan ordusu, Irak'ta yol kenarlarında bomba tespit edebilmek için robot kullanmaya başladı. Albay Gregory Tubbs, yol kenarına yerleştirilen bombaların Amerikan askerleri geçerken patlatıldığını hatırlatarak, buna önlem olarak robot kullanmaya başladıklarını bildirdi. Irak'ta 30 robot kullanmakta olduklarını, düzinelerce robotun da sipariş edildiğini belirtti. 6 ay içinde 200 kadar robotu devreye sokmayı planladıklarını söyleyen Amerikalı general, tanesinin maliyeti 8 bin doları bulan robotlardan yüzlercesinin daha gerektiğini kaydetti. "Marcbot'' adı verilen robot, kameralı ve tekerlekli küçük bir araç. Robotun koluna, birkaç yüz metre mesafeden kumanda edilebiliyor. Robot, sadece plastik torbalar ya da hayvan leşlerinin içine saklanan patlayıcıları görerek tespit amacıyla kullanılıyor. ''Toughbot'' adlı versiyon ise, sokak çatışmalarında kullanılmak üzere tasarlanmış. Mesela kapalı bir mekana asker yerine robot sokuluyor, robottaki iki kamera içerisinin ''temiz'' olup olmadığının anlaşılmasını sağlıyor.

Felluce'de ABD askeri Müslüman oldu

Irak'ın Felluce kentinde ABD ordusunda görev yapan George Douglas İslamiyet'i seçti. Çatışmaların en yoğun olduğu Felluce'de görev yapan Amerikalı asker George Douglas, el-Muhammediye Camii'nde Kelime-i Şehadet getirerek müslüman oldu. Douglas'a Felluce'deki din alimleri Mücahit Muhammed ismini verdiler.

  • BAĞDAT



  • 14 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED