AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Bağdat'ta anlaşma yakın

Irak'ta anayasa hazırlık çalışmalarındaki anlaşmazlıkları gidermek üzere biraraya gelen Kürt ve Şii gruplarının federalizm, Irak'ın kuzeyindeki Kürt peşmergeler ve Kerkük konusunda anlaşmaya vardıkları vurgulandı.

Irak'ta anayasa konusundaki siyasi müzakerelerde tarafların anlaşmaya yakın olduğu bildirildi. AFP'ye demeç veren Kürt milletvekili Mahmut Osman, anayasanın meclise en geç pazartesi günü sunulması gerektiğini hatırlatarak, anlaşmazlık konularında uzlaşmaya varılmak üzere olduğunu söyledi. Osman, görüşmelerin Amerikan Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ın da katılımıyla aralıksız sürdüğünü ve Kürt tarafıyla Birleşik Irak İttifakı arasında uzlaşma elde edilebileceğini belirtti. Devlet Başkanı Celal Talabani ve Kürt lideri Mesut Barzani'nin ortak listesiyle Şii Abdülaziz el-Hekim liderliğindeki liste, mecliste çoğunluğu oluşturuyor. El Hekim'in sözcüsü de Osman'ı doğrulayarak, toplantıda anlaşma sağlanabileceğini söyledi. Kürt milletvekili Osman, bulunacak uzlaşmanın Sünnileri tatmin edeceğini sanmadığını da kaydetti, ancak bunun nedenlerine değinmedi. Şiiler Bağdat'ın güneyinde özerk bölge kurmak istiyor, Sünniler buna karşı çıkıyor. Iraklı taraflar, başta federalizmin ayrıntıları ve İslam'ın devlet aygıtındaki rolü olmak üzere birçok konuda görüş ayrılığı içinde. Irak'ta geçen yılın martından bu yana geçici anayasa yürürlükte. Iraklı Kürtler 1991'den bu yana kendi yönetimlerinde olan kuzey Irak'ta federal bir hükümete sahip olmak istiyor.

Sünnilerden federalizme tepki

Şiilerin de Kürtler gibi federalizm çağrısı yapmasına kızan Iraklı Sünni liderler, federalizmi öngören bir anayasanın reddedilmesi için tüm Sünnileri anayasa referandumuna katılarak 'hayır' demeye davet etti. Irak'taki üç ana Sünni örgüte mensup din adamları bugünkü cuma hutbelerinde cemaate, federalizmin anayasada yer alması durumunda Ekim ayında yapılacak referandumda 'hayır' oyu kullanılması çağrısı yaptı. Bağdat'ın kuzeyindeki Reşadiye kentinde bulunan Kameriye Camisi'nde cemaate seslenen Şeyh İyad el İzzi, "Federalizm fikrine şüpheyle yaklaşıyor ve bu fikri reddediyoruz." dedi. Cemaati referanduma katılmaya teşvik eden İzzi, "Evinizde oturup kalmanız, bunu kabul ettiğiniz anlamına gelir. Dinimize aykırı olan ve ülkemizin bölünmesine sebep olacak her türlü girişime "hayır" diyeceğiz." şeklinde konuştu. Tikrit Ulu Cami'deki Şeyh Fahri Tikriti ve Bağdat'taki Ummul Kura Camisi'nde de önde gelen Sünni örgütlerden Müslüman Ulemalar Heyeti üyesi Şeyh Muhammed el Sumaydayi de cuma hutbesinde cemaatten federal bir yapı içermesi durumunda anayasaya red oyu vermelerini istedi.

Binlerce Kürt Kerkük'e yerleşecek

Irak'ta anayasa taslağını meclise sunmak için gereken zaman daralırken Şii ve Kürt liderler, yeni Irak'ın ismi, İslam'ın devletin dini olması ve Kerkük'ten Saddam Hüseyin döneminde çıkarılan Kürtlerin bölgeye geri döndürülmesi konularında anlaştıklarını duyurdu. Irak'ın siyasi liderlerinin, Kerkük'e binlerce Kürt'ün yerleştirilmesi konusunda anlaştığı bildirildi. Yeni anayasa taslağı konusunda düzenlenen panelde, Irak'ın adının Irak Federal Cumhuriyeti olacağı, peşmergelerin de kuzeydeki 'Kürt bölgesi'nin güvenlik gücü olarak kabul edileceği bildirildi. Panelde, petrol yönünden zengin Kerkük'te ise en geç 15 Aralık'a kadar nüfus yapısının 'düzeltilmesi' gerektiği dile getirildi.

  • BAĞDAT



  • 14 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED