AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Bush: İran'a karşı güç kullanabiliriz

ABD Başkanı Bush İran'a nükleer faaliyetleri devam etmesi halinde güç kullanılmasına son çare olarak başvurulacağını söyledi. Bush, "Güç kullanılması, her devlet başkanı için son seçenektir. Ülkemizi korumak için yakın geçmişte güç kullandık'' dedi.

ABD Başkanı George Bush, İran'ı nükleer programından vazgeçirmek için güç kullanılmasını son çare olarak gördüğünü ifade etti. Bush, Teksas eyaletinin Crawford'daki çiftliğinde bir İsrail televizyon kanalına verdiği demeçte, İran konusunda tüm seçeneklerin masanın üzerinde olduğunu söyledi. Bu seçeneklerin arasında güç kullanılmasının bulunup bulunmadığı sorusunu Bush, ''Dediğim gibi, tüm seçenekler masanın üzerinde. Güç kullanılması, her devlet başkanı için son seçenektir. Biliyorsunuz ki, ülkemizi korumak için yakın geçmişte güç kullandık'' diye yanıtladı. İran'ın nükleer programını sona erdirmesi yönündeki istekleri yerine getirmemesi halinde hem Avrupa, hem de ABD'nin bu konuyu, yaptırım yolunu açacak BM Güvenlik Konseyi'ne havale etmesi bekleniyor. Öte yandan İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yeniden başlamasına rağmen, Avrupa Birliği, Tahran yönetimiyle nükleer programına ilişkin müzakereleri sürdürmek istiyor. Avrupa Birliği adına açıklama yapan bir sözcü, İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın önerisini kabul etmesi durumunda, görüşmelerin süreceğini kaydetti.

DT: İsrailli şahinler İran'ı vurma yanlısı

İran'ın nükleer faaliyetlerine yeniden başlama kararından en fazla endişe duyan ülkelerin başında İsrail geliyor. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, İsrail'deki şahinlerin, 1981'de Irak'a yapıldığı gibi, İran'ın nükleer tesislerinin vurulması talebini gündeme getirmeye başladıklarını yazdı. Ancak Daily Telegraph, istihbarat kaynaklarına dayanarak böyle bir tehdidi önceden hesaplayan İran'ın, nükleer tesislerini birbirinden uzak 9 ayrı noktaya inşa ettiğine dikkat çekti. Bu 9 tesisin çok sağlam inşa edildiği ve ABD'nin İsrail'e sattığı sığınak delen bombaların bile bu tesislere zarar vermesinin imkansız olduğu belirtiliyor. İsrail savaş uçaklarının Irak'tan daha uzak olan İran'a yakıt ikmali yapmadan gidip gelmeleri de zor görünüyor. Ancak bu sorunlara karşın İsrail ordusu, İran'ın nükleer kapasitesine ciddi bir hasar verebeilecek yeteneğe sahip olduğundan kuşku duymuyor.

Ulusal güvenlik sorunu

Daily Telegraph'a göre İsrail'in kafasındaki en önemli soru ise İran'ın nükleer silahlara ne zaman sahip olacağı. En erken tarihin 2008, en gerçekçi tarihin ise 2012 olduğu söyleniyor. Ancak İsrail, şu aşamada AB ve ABD devredeyken sorunu Tahran'la kendisi arasındaki bir krize dönüştürmek istemiyor. İran'ın, İsrail'in nükleer silahı olduğunu bildiği için bu ülkeye saldırmaya cesaret edemeyeceği görüşü de İsrailli yetkilileri rahatlatıyor. İsrail, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını ulusal güvenliğinin yönelik çok ciddi bir tehdit olarak görüyor. İsrailli yetkililer, bu nedenle İran'ın yeniden nükleer faaliyetlerine başlamasından büyük endişe duyuyor.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinecad'ın kabinesini bugün açıklayacağı bildirildi. İran basının, meclis başkan yardımcısı Muhammed Rıza Bahanur'a dayandırdığı haberde, pazar günü bakanlar kurulunu açıklanacağı kaydedildi.

  • WASHINGTON



  • 14 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED