AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Sırbistan, 7 kişiyi 19 Müslümanı öldürmekle suçladı

Sırbistan'da bir mahkeme 7 kişiyi 1992-95'te Bosna savaşı sırasında 17 Müslümanı öldürmekle suçladı. Sırbistan özel savaş suçları mahkemesi savcılar zanlıların Zvornik eski Belediye Başkanı Branko Grujiç, komutan Branko Popoviç ve 5 Sırp askeri olduğunu açıkladı. Mahkeme, zanlıları bin 882 Boşnak Müslümanı Zvornik'dan zorla sürmekle suçluyor. Mahkeme yaptığı açıklamada, "Zanlılar ayrıca 19 Müslümanı öldürmekle suçlanıyor." dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Savaş Suçları mahkemesi, Sırp mahkemelerinin bu tür davalara bakmasını istiyor. BM, yeterli kaynağı ve zamanı olmadığı için bu tür bir istekte bulunmuştu. Sırp mahkemesi, Zvornik'daki olayın BM'nin kendilerine havale ettiği ilk mahkeme olduğunu belirtti.

  • BELGRAD

    ABD, Süleymaniye'de konsolosluk açıyor

    ABD'nin Irak'ın Süleymaniye kentinde konsolosluk açma hazırlarına başladığı iddia edildi. Alınan bilgiye göre, İsveç'te hazırlanan IKDP (Irak Kürdistan Demokrat Partisi) lideri Mesut Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Nefel.Com internet portalının haberine göre, Süleymaniye'ye gelen bazı ABD'li yetkililerin ABD konsolosluğu açmak için yer tahsisi yapılmasını istedikleri öne sürüldü. Haberde, uygun yer bulunmaması halinde konsolosluğun Erbil'de açılacağı savunuldu. Haberde, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) yetkililerinin Süleymaniye Üniversitesi Teknik Fakültesi binasını konsolosluk için tahsis edebilmek amacıyla üniversite yetkilileri ile görüştükleri öne sürüldü. Görüşmede, üniversite yetkililerinin teknik fakülte binasını tahsis etmesiyle binada düzenleme çalışmalarına başlandığı bildirildi. Süleymaniye'de sadece İran Konsolosluğu bulunuyor.

  • DİYARBAKIR (A.A)

    ABD'de güvenlik alarmı sarı renkte

    ABD hükümeti ülke genelindeki ulaşım sisteminde terör tehdidinin azaldığını bildirdi. Hükümet, ülkedeki otobüs, metro, tren ve deniz ulaşımı için getirilen terör alarmını önceki gün itibariyle bir derece düşürdüğünü duyururken, bazı büyük şehirlerde ulaşım sistemlerinin güvenliği için terör alarmının devam edeceği belirtildi. Temmuz ayında Londra'da yaşanan saldırılar sonrası terör alarmına geçen ABD İç Güvenlik yetkilileri alarm durumunun yüksek risk anlamına gelen "turuncu" renkten önemli risk anlamına gelen "sarı" renge düşürüldüğünü kaydetti. ABD İç Güvenlik Sekreteri Michael Chertoff, "alarm seviyesini düşürdük ancak eyalet yetkililerini, ulaşım sistemi yetkililerini ve halkı uyanık olmaları konusunda uyarmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

  • WASHİNGTON

    Esad, BM zirvesine katılacak ilk Suriye lideri

    Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, Birleşmiş Milletler'in (BM) eylül ayındaki dünya liderleri zirvesine katılacağı açıklandı. Esad, BM zirvesine katılacak ilk Suriye lideri olacak. Suriye'nin BM daimi elçisi Faysal Mikdad, Esad'ın BM zirvesine katılmak üzere eylül ayında New York'a geleceğini söyledi. Suriyeli elçi, Esad'ın bu gezisinin, "uluslararası konularda yeni yaklaşım ve dünya liderleri ile irtibata geçme" politikasının bir parçası olduğunu kaydetti. Kalkınma, güvenlik, insan hakları ve BM'nin 21. yüzyıldaki misyonuna ilişkin yeni yaklaşımların ele alınacağı zirveye 170'i aşkın devlet veya hükümet başkanının katılması bekleniyor.

  • NEW YORK

    Norveçte, İslam dersleri verilecek

    Norveç hükümeti devlet okullarında İslam'ın daha iyi anlaşılması amacıyla ders verilmesine sıcak bakıyor. Norveç'teki en büyük Sünni Cemaatının lideri Dr. Abdul Kuddüs terör eylemlerinin önünü almanın yolu İslamın doğru kaynaklardan ve doğru kişilerden öğrenilmesi olduğu söylemesinin ardından devlet okullarında İslam dersi konulmasını önermişti. Norveç Eğitim Bakanı Kristin Clemet'in Kuddüs'ün bu önerisine sıcak baktığı öğrenildi. Norveç yasalarına göre devlet okullarında İslam ile ilgili dersler verilebiliyor. Özellikle Müslümanların yoğun yaşadıkları yerlerde din ile ilgili derslerin %25'i İslam ile ilgili olabiliyor. Fakat dersi veren öğretmenlerin İslami bilgi yeterlilikleri her zaman sorgulanıyor. İslam'ın iyi öğretilebilmesi için fakültelerde dersler konulmaya başlandı.

  • OSLO

    Peşmerge ve Kerkük sorunlarında anlaşıldı

    Anayasa taslağını 15 Ağustos'a kadar yetiştirmesi gereken Iraklı liderlerin tartışmalı 18 konudan 3'ü üzerine anlaşmaya vardığı öne sürüldü. AFP'nin adını belirtmediği bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Iraklı liderler bugünkü toplantılarda devletin adı, peşmergelerin durumu ve Kerkük sorunu üzerinde anlaşmaya vardı. Bağdat'ta dün yapılan müzakereler sonucu Irak'ın resmi adı, "Irak Federal Cumhuriyeti" olarak belirlenirken, Irak'ın kuzeyindeki Kürt peşmergeler de bölgenin güvenlik güçleri olarak tanınıyor. Liderlerin, Kerkük'teki durumun en geç 15 Aralık seçimlerine kadar "normaleştirilmesi" konusunda da anlşamaya vardıkları bildirildi.

    Şii lider Mukteda Sadr, özerk Şii bölgesine karşı

    Irak'taki Şii lideri Mukteda Sadr, özerk Şii bölgesi kurulmasına itiraz etti. Sadr'ın yardımcılarından Sahip el Ameri, El Hayat gazetesine verdiği demeçte, Irak'ta Şiilerin özerk bölge kurmasının, işgalci Amerika'nın Irak'ı parçalama planına hizmet edeceğini söyledi. Ameri, ''Sadr hareketi, Abdülaziz Hakim'in orta ve güney kesimlerinde özerk bölge oluşturulması önerisine karşı'' dedi. Hakim, önceki gün Şiilerin özerk bölge kurması gerektiğini söylemişti. Bu arada, İtalya, Irak'taki askerlerini kısmen çekmeye başladı. İtalyan hükümeti, Antik Babil adlı misyon çerçevesinde Irak'ta görevlendirilmiş İtalyan askerlerinin yüzde 10'unun eylül ayında çekileceğini duyurmuştu.



  • 14 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED