AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Gazze'de işgalin sonu

38 yıl sonra Gazze Şeridi'ni Filistin yönetimine devretmeyi kabul eden İsrail çekilme planını uygulamaya başladı. Yahudilere bölgeyi terketmeleri için bu gece sonuna kadar süre tanındı. 8 bin 500 yerleşimcinin tahliyesi 3 hafta sürecek.

İsrail, 38 yıllık aradan sonra Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da Filistin yönetimine bırakmaya kararlaştırdığı toprakların boşaltılması için düğmeye bastı.

Geri çekilme yasası dün gece yarısında yürürlüğe girerken, Gazze Şeridi "kapalı askeri bölge'' ilan edildi ve İsrail ordusu Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki boşaltılacak yerleşim birimlerinde oturanları, buraları terketmeleri için son uyarıyı yapmaya başladı. Nissanit yerleşim biriminde askerler genç bir Yahudi yerleşimci çiftine, 48 saat içinde yerlerini terketmeleri gerektiğini, bu bildirime uymazlarsa evlerinden zorla çıkarılacaklarını belirten resmi belgeyi sundu. Genç çift askerlere direniş göstermedi ve onları evlerine davet ederek ikramda bulundu.

Gazze İsraillilere kapatıldı

İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Kissufim geçiş noktası İsrail askerlerince ulaşıma kapatıldı. Yolu ulaşıma kapayan kırmızı renkteki bariyerin üstünde İngilizce ve İbranice olarak şu yazı yer aldı: "Durun, Gazze Şeridi'ne girmek ve burada bulunmak kanunen yasaktır." İsrail askerlerinin çekilmesi sırasında ve sonrasında güvenliği sağlayacak 7 bin 500 Filistinli güvenlik gücü de bölgede konuşlanmaya başladı.

Gazze Şeridi'nde yaşayan 8 bin kadar göçmenden birkaç yüzünün şimdiden İsrail'e döndüğü belirtiliyor. Ancak başta Batı Şeria olmak üzere değişik yerlerden yaklaşık 5 bin İsrailli, Gazze Şeridi'nde kalmakta ısrar eden Yahudi yerleşimcilere destek vermek için bölgeye gitti.

Tahliye tebligatları

İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nin ardından, Batı Şeria'da da iki Yahudi yerleşim biriminin boşaltılması için tebligatları dağıtmaya başladı. Askerler, Batı Şeria'da boşaltılacak dört yerleşim biriminden ikisi olan Ganim ve Kadim'de oturanlara, tahliye tebligatlarını dağıtıyor. İsrail askerleri, radikal Yahudilerin ikamet ettiği ve tahliyeye büyük direniş olacağı tahmin edilen Sanur ve Homeş yerleşim birimlerine ise henüz girmedi. İsrail, Gazze Şeridi'ndeki 21 yerleşim biriminden tamamen, Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinin ise 4'ünden çekilmeyi kararlaştırmıştı.

Radikal Yahudiler direniyor

Bununla birlikte, bazı aşırı dindar yerleşim birimlerinde yaşayanlar direnişlerini sürdürüyor. Goş Gadid olarak bilinen, 70 kadar ailenin yaşadığı bölgeye askerlerin girmesi, bölge sakinlerince engellendi. Burada yaşayanlar, güneşin doğuşuyla birlikte yaşadıkları Kibutz benzeri küçük çiftliğin demir giriş kapısı önünde toplanarak 2 saat süreyle dua ettiler. Gadid'e gelen askerlerin silah taşımadığı gözlendi. Demir kapıyı kapatan Gadidliler, hem askerlerin girişine, hem de bazı ailelerin evlerini taşımaya gelen kamyonların girişine izin vermiyor.

Filistinliler memnun

Filistin güvenlik güçleri, İsrail'le varılan anlaşma çerçevesinde, Gazze'deki yerleşim birimleri çevresinde mevzilenmeye başladı. Yaklaşık 7 bin beş yüz Filistinli yetkilinin başlıca hedefi çekilen İsraillilere roket saldırıları düzenlenmesini önlemek. Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail'in çekilme kararını hayata geçirmesinden memnunluk duyduğunu belirterek, bunun bölgede istikrar ve güvenliğe katkıda bulunacağını söyledi. Hamas örgütünün çağrısıyla camilerde de çekilme dolayısıyla mevlütler okunuyor.

  • GOŞ GADİD

    'Her türlü desteğe hazırız'

    İsrail'in Gazze'den çekilmesini ve bu süreçte Filistin'in yapıcı tutumunu "takdirle" karşılayan Ankara, geri çekilme planının uygulanması aşamasında ve ertesinde her türlü desteğe hazır olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nin tamamından ve Batı Şeria'nın bir bölümünden tek taraflı çekilme planının uygulanmasında uluslararası toplumun taraflara sağlayacağı desteğin, "barış dinamiği" yaratılmasını destekleyeceği belirtildi. Türkiye'nin Orta Doğu Barış Sürecini başından beri desteklediğine işaret edilen açıklamada, "Türkiye geri çekilme planının uygulanması aşamasında ve ertesinde başlayacak yeni dönemde de, uluslararası toplumun çabalarıyla uyumlu bir şekilde taraflara gereken desteği sağlamaya hazırdır" denildi. İsrail ve Filistin arasında, 2004 yılı sonunda başlayan olumlu ivmenin devam etmesini dileyen Ankara, iki ülke arasındaki ihtilafın Yol Haritası temelinde devam etmesini istedi. Türkiye'nin, Filistin'in yeniden imarı için Quartet Özel Temsilcisi James Wolfenshon öncülüğündeki çabalara destek verdiği de anımsatılan açıklamada, TOBB'un girişimiyle oluşturulan Ankara Forumu çerçevesinde taraflar arasındaki güveni artırma çabalarına katkı sağlandığı belirtildi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA



  • 16 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED