AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

S A Ğ L I K

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Kalbinin sesini dinle

Kalbin birinci düşmanı olan yüksek tansiyon olumsuz düşünceyle ortaya çıkıyor. Üstelik başlanıp bitirilmeyen her iş vücudumuzu hızla yaşlandırıyor. Kalp sağlığınız için önemli olan bir başka nokta ise edindiğiniz beslenme alışkanlığı.

Sağlam bir kalbe sahip olmak için önleminizi önceden almanız gerekir. Bunun için de beslenme alışkanlıklarını, davranışlarınızı ve hatta insan ilişkilerinizi bile bir daha gözden geçirmeniz gerekir. Kalp hastalıkları ve sağlığı konusunda önemli çalışmalar yapan dünyaca ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz ise dünyada satış rekorları kıran "Siz Kullanım Klavuzunuz" adlı kitabında sağlıklı yaşam önerilerini şöyle sıralıyor:

Tansiyonu olumsuz düşünce yükseltiyor

İnsan mutlu olduğunda kendini daha sağlıklı hisseder. Dolayısıyla duygularınız vücudunuzun çalışma sistemi üzerinde çok önemli bir etki yaratır. Güçlü olumsuz duygular kalbiniz için zararlıdır ve takvim yaşınızdan sekiz yıl daha yaşlı olmanızı sağlar. Bu duygular yüksek tansiyona neden olabileceği gibi vücudunuzun normal onarım mekanizmalarına zarar verebilir ve damarlarınızı daraltarak yeterince kanın dolaşmasına engel olabilir.Bu yüzden terapilerle gevşeme ve rahatlamaya çalışın.Kalbin düşmanlarından biri de depresyondur. Uzun süre devam eden pasif olumsuz duygular kalp hastalıklarıyla doğrudan alakalıdır. Depresif birinin kalp kriz geçirme riski depresif olmayana göre 4 kat fazladır. Çaresizlik duygusu bağışıklık sistemini çökertir. Yapılan bir çalışma, depresyonun damarlarda pıhtılaşma olasılığını artırdığını gösteriyor. Bu da depresyonun kişiyi damar tıkanıklığına ve damar yaşlanmasına karşı daha savunmasız kıldığı anlamına geliyor. Depresyonu bir ayda yüzde 90 azaltmanın yolu insanlara yardım etmektir. Depresyon dışında stres de vücudu en çok yaşlandıran unsurlardan biridir. Stresten başa çıkmak için bazı insanlar dini ibadetler, sosyal temas ve evcil hayvan bakımını üstlenir.

Zeytinyağı kalbin dostu

Yemeğin kalbinizin ve vücudunuzun ideal durumunu korumak için en güçlü araçlardan biri olduğunu unutmayın. Günde en az bir avuç kuruyemiş yiyin. Kuruyemiş sağlıklı yağ ve sağlıklı protein açısından mükemmel bir kaynaktır. Zeytinyağı, tek doymamış yağları içerir ve bu da HDL'nizi (faydalı kolesterol) yükseltir. Damarlarınızda dolaşan HDL kolesterol damar içlerini temizler. HDL ne kadar yüksekse o kadar sağlıklısınız demektir. Haftada en az üç porsiyon balık yemelisiniz. Balık, tansiyonu düşürür, kalp atışını düzenler. Eğer balığı sevmiyorsanız engerek otu yağı da aynı işi görür. Doymuş yağ ve suni yağ alımını günde 20 gramdan aza indirin. Hiçbir yiyecek bu yağlar kadar damarlarınızı yaşlandırmaz. Bu yağlar etlerde, tam yağlı süt ürünlerinde, kurabiye ve benzeri ürünlerde, kızartmalar ve fast food ürünlerde bulunur. Damar iltihaplarını artarır. LDL (zararlı kolesterol) seviyesini yükseltir. Ayrıca saf şekerden uzak durmalısınız.

Aspirin gençleştirir

Aspirin'in kalp üzerinde çok güçlü bir etkisi vardır. Yapılan bir araştırma düzenli Aspirin kullanan kişinin kalp kriz riskini yüzde 44 oranında azaltabileceğini ortaya koymuştur. Aspirin'in önemli bir yan etkisi asitli olduğu için mide üzerinde olabilir. Ayrıca pıhtılaşmayı engellediği için mide rahatsızlığı olanlarda daha fazla kanamaya yol açabilir. Ama kalp hastalıkları konusunda son derece yararlı olduğu için 35 yaşın üzerindeki erkekler ve 40 yaşın üzerindeki kadınlar bütün hayatları boyunca günde yarım yetişkin Aspirin'i içmeleri gerekir. Günde bir Aspirin elli beş yaşındaki ortalama bir kişiyi 2.3 yaş daha gençleştirir. Ayrıca vitamin içmelisiniz.

Az uyku kriz getirir

Nedenini bilmiyoruz ama gerektiğinden az uyursanız damarlarınızın yaşlanmasını hızlandırmış olursunuz ve kalp kriz riskini artırırsınız. Araştırmalar uyku miktarının erkekler için 7-8 kadınlar için ise 6-7 saat olduğunu ortaya koymuştur. Yetersiz uykubeyninizde mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotoninin daha az salgılanmasına sebep olur.

Kalbin sevdiği besinler

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Seçil Kenar, aşırı şeker ve şeker içeren besin tüketimin kandaki kolesterol seviyesini arttırdığına dikkati çekerek şu bilgileri veriyor: "Yapılan araştırmalarda gün içerisinde diyetle yeterli posa alındığında kolesterol yapımının azaldığı, kan kolesterol ve LDL kolesterolünün düştüğü görülmüştür. Yeterli posa alımı için posa içeriği yüksek sebze ve meyveler, kurubaklagil, kepekli ekmek gibi posa içeriği yüksek besinler tüketilmelidir."

Kalbin sevdiği besinleri de Kenar şöyle özetliyor: "Sarmısak damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Her gün 1 diş sarımsak yenilebilir. Yulaf, çavdar ve buğday unu B ve E vitamini içeriklerinden dolayı kalp hastalıklarını önleyici özellikleri vardır. Yeşil çay, içinde bulunan polifenoller antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalığını engeller."

- BİTTİ -

1. BÖLÜM: KALBİMİZ TEHLİKEDE
2. BÖLÜM: Kalbinizi bol sıvı tüketerek koruyun
3. BÖLÜM: Kalp krizini önlemek elinizde
4. BÖLÜM: Kalp sorunu çocuklukta başlıyor



16 Ağustos 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

Ayşe Olgun


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED