AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Avrupa Türklerin sabrını zorluyor'

Washington Times gazetesi, Rum kesimini tanımak ve ayrıcalıklı ortaklık tekliflerini hatırlatarak, AB'nin Türkiye'ye yönelik zorlayıcı talepleri nedeniyle Türkiye'de AB üyeliğine olan desteğin azaldığını yazdı.

Washington Times gazetesi, AB'nin Türkiye'ye yönelik tavrı nedeniyle Türkiye'de AB üyeliğine olan desteğin azaldığını yazdı.
Seth Rosen imzalı haberde, Türkiye'nin yaklaşık 40 yıldır AB'ye üye olmak istediği hatırlatıldı ancak Birlik tarafından getirilen zorlayıcı taleplerin, Türklerin AB'ye üye olma fikrini tekrar gözden geçirmelerine neden olduğu öne sürüldü. Geçtiğimiz aralık ayında Türkiye'de AB desteğinin yüzde 75 olduğu belirtilen haberde bu desteğin mayıs ayında yüzde 63'e düştüğü iddia edildi.

Fransız politikacıların etkisi

Haberde uzmanların, Yunan ve Fransız politikacılar tarafından dile getirilen, "Türkiye Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanısın" talebinin Türkiye'nin değer yargılarına aykırı olduğu görüşünde olduğu ifade edildi. Konu ile ilgili olarak, "Avrupalılar Türk tarafının sabrının sınırlarını anlamıyor" diyen Alman Marshall Fonu Ankara Müdürü Suat Kınıkoğlu, "Türkiye şimdilik B planını düşünmüyor ancak coşku da kayboldu" dedi.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Hasan Ali Karasar'ın "İnsanlar çifte standarttan dolayı büyük bir hayalkırıklığı yaşıyor. Bizden istedikleri geleneklerimize, kültürümüze, tarihimize ve stratejik konumumuza aykırı" görüşlerine de yer verilen haberde, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Hasan Ünal'ın da, "AB'nin yapmak istediği, kabul edilemez taleplerle Türkiye'nin 'Biz vazgeçtik üye olmak istemiyoruz' demesini sağlamak" ifadeleri yer aldı.

Merkel'in tavrı olumsuz etkiledi

Türkiye'nin üyeliği önünde en büyük engellerin Fransa ve Hollanda olduğu belirtilen haberde, Almanya'daki seçim sonuçlarının da Türkiye için kaygı verici olabileceği belirtildi. Almanya'da seçim öncesi yoklamalarda, Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratların önde gittiği ve Merkel'in Türkiye'ye tam üyelik yerine ayrıcalıklı ortaklık teklif ettiği hatırlatıldı.

Haberde ayrıca, Fransa'nın da Türkiye'nin üyeliği için bir referanduma gitmeyi düşündüğü belirtildi. Konu ile ilgili görüşleri alınan Onur Öymen, Fransa'nın Bulgaristan, Hırvatistan ya da Romanya'ın üyeliği için herhangi bir oylamaya gitmediğini vurguladı.

Bazı Fransız politikacıların, Türkiye'den sözde Ermeni soykırımını kabul etmesini istediği de belirtilen haberde, bunun Türkiye'nin kırmızı çizgilerinden ihlali anlamına geldiğinin altı çizildi.



16 Ağustos 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED