AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Talat'a ABD'den davet

AB Dönem Başkanı İngiltere'den davet alan KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ı bu yıl içerisinde ABD'nin de Washington'a davet edeceği öğrenildi. ABD, KKTC'ye yönelik yeni adımlar atacak

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA
    ABDönem Başkanı İngiltere'nin başkenti Londra'ya davet edilen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, bu yıl içerisinde Washington'a da davet edileceği öğrenildi.

    Temmuz ayında görüştüğü İngiltere Başbakanı Tony Blair'den, Talat'ın Londra'ya davet edilmesini isteyen Başbakan Erdoğan, bu girişime olumlu yanıt aldıktan kısa bir süre sonra, aynı talebi ABD'ye de iletti. ABD'den "Talat'ı konuk etmek isteriz" yanıtı geldi. Talat'ın yıl sonuna kadar Washington'a davet edilmesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan, Talat'ın Washington'a davet edilmesi talebini ABD Maslahatgüzarı Nancy McEldowney ile geçtiğimiz hafta yaptığı görüşme sırasında gündeme getirdi. AB üyesi olan Rum Kesimi'nin, adada yapılan referandumun ardından çözüm konusunda hiçbir adım atmadığını, Türk hükümetinin ise Kıbrıs sorununun çözümü konusunda verdiği taahhütlerin arkasında olduğunu belirten Erdoğan, Talat'ın Washington'a davet edilmesinin Rumların kendisine "çeki düzen vermesi için" önemli olacağını belirtti.

    ABD, desteğe devam edecek

    Erdoğan ayrıca, ABD'nin bir uçağının Kuzey Kıbrıs'a inmesi isteğini de yineledi. McEldowney ise ABD'nin Kuzey Kıbrıs ekonomisini desteklemeye devam edeceğini, bu çerçevede 30 milyon dolar yardım yaptıklarını ve Kıbrıslı öğrencilere ABD'de daha çok burs imkanı sağlayacaklarını belirtti. McEldowney, ABD uçağının Kuzey'e inmesi konusunda ise sessiz kaldı.

    Soyer: Türkiye doğru adımı attı

    KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Türkiye'nin Ek Protokol'ü imzalayarak, atması gereken adımı attığını söyledi. Soyer, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ek Protokol konusunda doğru yolda olduğunu belirterek, "Zaten Türkiye bu protokolle 'Ben Kıbrıs'ta sorunlar halledildikten sonraki ortak idareyi tanırım' diyor" dedi.Bunun hem KKTC sorununu AB yolunda ileriye götürdüğünü hem de KKTC ve Türkiye'nin ortak politikasını ileriye götürdüğünü belirten Soyer, "Kanaatimce, 1974'ten sonraki bütün hükümetler KKTC ile ilgili federal çözümlerden yana tavır takındılar veya ülkedeki iç siyasetten dolayı konuyu cesaretle ileriye taşıyamadılar. AK Parti'nin uyguladığı politika ise KKTC'deki demokratik potansiyel ile buluştu. Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye'nin ortak çıkarları ıle buluştu" diye konuştu.

  • HÜSEYİN GÜRLEK / LEFKOŞA

    Rumlar AB üyelerinin tavrına göre oynayacak

    Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan'ın, Türkiye konusunda Fransa ve diğer AB üyesi ülkeler tutumları netleştirilene kadar "kartlarını kapalı" tutacağı bildirildi. Fileleftheros gazetesi, "Türkiye'nin AB müzakerelerinin başlatılması ile Türkiye'nin Rum yönetimini tanıması arasında bağlantı kurulmasının yeni bir durum olduğunu", bundan dolayı Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın, kartlarını şimdiden açmaya niyetli görünmediğini" yazdı. Haberde, "Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un 18 Ağustos'ta Yunanistan Başbakanı Karamanlis ile görüşmesinde, AB üyelerinin, özellikle de şu ana kadar görüş belirten Fransa'nın niyetlerini tahlil etmeye çalışacağı" ifadesi yer aldı.

  • LEFKOŞA

    Rum Bakan: Türkiye'yi AB'ye şikayet edeceğiz

    Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Haris Thrasu, Rum yönetiminin, Rum bandıralı gemileri limanlarına kabul etmediği için Türkiye'yi AB'ye şikayet edeceğini söyledi. Fileleftheros gazetesinin haberine göre Thrasu, "İberia" bayrağı taşıyan ve Güney Kıbrıs'a kayıtlı olan "Hans Siol" adlı geminin Dörtyol Limanı'na girişine izin verilmemesine değinerek, "Türkiye'nin bu tutumunu değiştirmek zorunda kalacağını" iddia etti. Thrasu, "Mazeret olarak hâlâ protokolün Meclis'te onaylanmamış olmasını gösteriyorlar. Biz çabalarımıza devam edeceğiz ve diğer AB ülkelerinin de baskısıyla, Türkiye'nin yükümlülüklerini anlamasını sağlamayı başaracağımıza inanıyorum" dedi.

  • LEFKOŞA



  • 16 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED