AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Azınlık olma kabusu

İsrail'in Gazze'den çekilmesinin arkasındaki en büyük neden, Yahudilerin nüfus çoğunluğunu Araplar lehine kaybetmeleri. ABD Dışişleri Bakanlığı verileri, İsrail'de Yahudi sayısının Arapların gerisine düştüğünü gösteriyor.

İsrail'in Gazze'den çekilmesinin dünya kamuoyundaki siyasi yankıları sürüyor. Uluslararası kamuoyu Gazze Şeridi'ndeki Yahudi yerleşim birimlerinin boşaltılmasını büyük bir memnuyitle karşılarken, bir yandan bu çekilmenin gerçek nedenini de anlamaya çalışıyor. Amerika'nın Sesi Radyosu-VOA'nın internet sitesinde Ariel Şaron'un neden Gazze'den çekildiğini analiz eden Jela de Francesca, bu stratejik kararın ardındaki faktörleri bir de demografik açıdan ele alıyor.

İsrail'in önümüzdeki yıllardaki en büyük korkularından birini, Yahudilerin nüfus çoğunluğunu Araplar lehine kaybetmeleri oluşturuyor. Bazı bölgelerde Yahudilerin çoğunluğu kaybettiği bile söyleniyor. Bu durum gerçekleşirse, İsrail, vatandaşlarının kimliklerini din yerine dil, kültür ve bölgesellik gibi unsurların belirlediği bir devlet haline gelecek.

Siyonizmin ve doğal olarak, İsrail'in temel taşlarından birini, Yahudilerin kendi devletlerini kurması oluşturur. İsrail'deki Yahudilerin azınlık duruma düşmesiyse, bu ülkenin bir "Yahudi Devleti" olma özelliğini yitirmesine yol açacağı endişelerini de birlikte getiriyor.

Yahudilerden üç kat fazla artıyor

Birçok uzman, İsrail'in 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı'nda ele geçirdiği Batı Şeria ve Gazze'yle birlikte, bu bölgelerde yaşayan Filistinli nüfusu da ilhak ettiği görüşünde. O dönem işgal edilmiş topraklarda yaşayan Filistinli nüfusu 1 milyondu. Ancak o zamandan bu yana bu bölgelerde yaşayan Filistinlilerin nüfusu dört kattan fazla artış gösterdi. Aynı dönem içinde İsrailli Yahudilerin nüfusu ancak iki kat arttı.

ABD verilerine göre, İsrail'in kontrolündeki topraklarda yaşayan Arap ve Filistinli nüfusu 5 milyon 300 bini aşıyor. Yahudilerin nüfusu ise 5 milyon 200 bin civarlarında. Ülkede yaşayan Filistinli ve İsrail vatandaşı Arapların nüfus artış hızı Yahudilerinkine oranla 3 kat fazla. İsrai'e Yahudi göçüyse 2000 yılında, yılda 200 bin iken, üç yıl sonra yılda 40 bine düşmüş. Nüfus artış hızının önümüzdeki yıllarda değişmesi de beklenmiyor.

Gözlemciler, kamuoyunun, Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Gazze ve Batı Şeria gibi toprakların ilhakına karşı çıkmaya başladığına dikkat çekiyor. Onlara göre kamuoyu, göreceli olarak nüfus çoğunluğunu korudukları, İsrail'in 1967 öncesi sınırları içinde kalmak istiyor.

İsrail göçle besleniyor

New York'taki Dış İlişkiler Konseyi, Amerika-Ortadoğu Proje Müdürü Henry Siegman, bu nedenin Başbakan Ariel Şaron'u Gazze'den çekilmeye zorladığını belirtiyor. Bilindiği gibi Ariel Şaron, işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşimlerinin kurulmasının önde gelen savunucularından biri olmuştu: "Başbakan Şaron başta nüfus konusundaki tartışmaları inkar etti. Ama en sonunda gerçekleri kabul etmek zorunda kaldı. Demografik sorunlar, Şaron'u Gazze'den çekilme kararına itti. Ariel Şaron, İsrail'in Gazze'de yaşayan 1 milyon 200 bin Filistinli üzerindeki denetimine bir anda son vermiş oldu." İsrail'in nüfus yapısı göçe dayanıyor.

İsrailli liderler, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Yahudilerin göçlerinin, ülkenin Yahudi karakterine önemli katkı sağladığına inanıyor. Bundan dolayı Berlin Duvarı'nın 1990'da yıkılmasını izleyen dönemlerde, İsrail hükümetleri, özellikle Rusya ve Ukrayna'da yaşayan Yahudileri ülkeye çekmeye çalıştı ve gerektiğinde göç etmelerini kolaylaştıracak yasal düzenlemeleri uygulamaya koydu.

Tahliye işlemine 'Şabat' molası

Gazze'deki Yahudi yerleşim birimlerinin yüzde 85'inin tahliyesinin tamamlandığı bildirildi. Polis sözcüsü Avi Zelba, Gazze'deki evlerin yüzde 85'inin boşaltıldığını, Pazartesi itibarıyla tahliyenin tamamlanmasının beklendiğini söyledi. Evlerinden çıkmayanların zorla tahliyesinin başlamasından 3 gün sonra, 21 yerleşim biriminin sadece dördünde tahliyenin tamamlanmadığı belirtildi. Güvenlik güçleri, Guş Katif'i bugün, Netzarim'i de Pazartesi boşaltmayı planlıyor. Yetkililer, Şabat dolayısıyla tatil olduğu için dün tahliye yapılmadığını söylediler. İsrail'in Gazze Şeridi'nin tamamı ile Batı Şeria'daki 4 Yahudi yerleşim biriminden çekilme işlemine Yahudi tatili Şabat dolayısıyla ara verildi. İsrail ordu sözcüsü, ''Şabat dolayısıyla ara verilen tahliye işleminin yarın sabah yeniden başlayacağını'' belirtti. Sözcü, Kerem Atsmona yerleşim biriminde önceki gün başlayan ve dün ara verilen yıkım işlemine de bugün başlanacağını söyledi. Gazze Şeridi'ndeki 21 yerleşim biriminde evlerin yıkılmasının 2 ayı alacağı ve bu işlemin 450 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

İsrail Gazze'yi Filistin'e devretti

Filistin lideri Mahmud Abbas, Gazze'de İsrail'in boşalttığı Yahudi yerleşim birimlerinin bulunduğu toprakların ve mülklerin hükümetin kontrolünde olduğunu belirten bir kararnameyi imzaladı. Kararnamede, mülkiyet düzenlemeleri yapılıncaya kadar Gazze'de boşaltılan Yahudi yerleşkelerindeki gayrimenkullerin şahsi kullanımınaizin verilmeyeceği belirtildi. İsrail'in, Gazze'deki Yahudi yerleşkelerinin yüzde 85'ini boşalttığı, bölgedeki Yahudi yerleşim birimlerinin tamamının tahliyesinin Pazartesi günü tamamlanmasının beklendiği açıklanmıştı.



21 Ağustos 2005
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED