AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Türkiye ilaç pazarının
yüzde 65'i yabancıların

Türkiye ilaç pazarının yüzde 65'i yabancı ilaç tekellerinin hâkimiyeti altında. 2005 yılında ilaç ticaret açığı 2,5 milyar doları aşarak 3 milyar dolara yaklaşacak.

  • ALİ SALİ
    Tıp Kurumu Genel Sekreteri Dr. Ali Rıza Üçer, Türkiye'nin 2005 yılı eczacılık ürünleri tüketiminin 9 milyar doları bulacağını belirtti. Dr. Üçer, Türkiye'nin ilaç ithalinin 2005 yılının ilk 6 ayında yüzde 10 oranında arttığını ve 1,5 milyar doları bulduğunu ifade ederek, yerli eczacılık ürünü tüketiminin her yıl azaldığını söyledi.

    Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) geçici verilerine göre 2005 yılı Ocak-Haziran aylarını kapsayan 6 aylık dönemde 35 milyar dolar ihracat, 55 milyar dolar da ithalat gerçekleştirildiğini belirten Dr. Üçer, bu yılın ilk altı ayındaki dış ticaret açığının 20 milyar dolara çıkarken ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 62,5'e gerilediğini söyledi. 2004 yılı Ocak-Haziran döneminde dış ticaret açığının 16 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 67 olduğunu hatırlatan Dr. Üçer, 2004 yılı Ocak-Haziran dönemine göre dış ticaret açığının yüzde 23 oranında arttığını belirtti.

    Dr. Üçer'in tespitlerine göre, Türkiye ilaç pazarının yüzde 65'i yabancı ilaç tekellerinin hâkimiyeti altında. 2005 yılında ilaç ticaret açığı 2,5 milyar doları aşarak 3 milyar dolara yaklaşacak. AB ülkeleri ise ilaç ticaretinde her yıl 40 milyar avro üzerinde fazlalık veriyor. İlaç sektöründe yaşanan hızlı tekelleşme pazarın rekabetçi yapısını bozuyor. Yerli ilaç sanayiinin pazar payı her yıl gerilerken, yerli ilaç şirketleri uluslararası şirketler tarafından yutuluyor.

    Türkiye'nin 2004 yılında ithal ettiği ilk 10 ürün grubu arasında ilk sırayı 14,3 milyar dolar ile içinde petrol ve doğal gazın da bulunduğu mineral yakıtlar ve yağların aldığını hatırlatan Dr. Üçer, aynı yıl ithalat kalemleri arasında dokuzuncu sırada ise 2,7 milyar dolar ile eczacılık ürünleri yer aldığını, eczacılık ürünleri ithalatının petrol ithalatının yarıya yakınını oluşturduğuna dikkat çekti.

    Tıp Kurumu Genel Sekreteri Dr. Üçer'in elde ettiği verilere göre, 2005 yılı Ocak-Haziran dönemini kapsayan 6 ayda eczacılık ürünleri ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında artış gösterek 1,5 milyar dolara yaklaştı. Aynı dönemde eczacılık ürünlerinde ihracatının ithalatı karşılama oranı ise yalnızca yüzde 10 oldu. 2005 yılında eczacılık ürünleri ithalatının 3 milyar dolar sınırını aşması muhtemel.

    "Veri imtiyazı" istiyorlar

    Uluslararası şirketlerin "patent, veri koruması ve veri imtiyazı" gibi talepleri nedeniyle Türkiye'nin, ilaç sektöründe büyük zarara uğradığını ileri süren Dr. Üçer, bu şirketlerin pazarladığı ilaçların "fikri mülkiyet haklarıyla korunan ithal ürün" olmalarının etkisiyle çok pahalıya satıldığını söyledi.

    Dışa bağımlılık ortamında SSK sağlık kuruluşlarının Sağlık Bakanlığı'na devri ve SSK ilaç alım modelinin tasfiye edilmesi nedeniyle, Türkiye'nin 2004 yılında 6,3 milyar dolar olan ilaç tüketiminin 2005 yılında 9 milyar dolar sınırını aşacağını belirten Dr. Üçer'e göre, sosyal güvenlik ve sağlık alanında varolan kriz daha da derinleşecek.



  • 21 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED