AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Kart sahibi akıllandı

Bilinçsiz kullanımla milyarlarca lira faiz ödeyen vatandaş artık kredi kartını sadece alışverişte kullanmaya çalışıyor. Kart kullanıcılarının yüzde 57'si hiç nakit çekmezken, sıkça nakit çekenlerin oranı yüzde birlere indi.

  • EKONOMİ SERVİSİ
    Krizden sonra çığırından çıkan kartzede olayları, vatandaşı kredi kartını daha bilinçli kullanmaya yöneltti. Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) yaptığı araştırmaya göre, kart kullanıcılarının yüzde 57'si hiçbir şekilde nakit çekim işlemi yapmıyor. BKM'nin kredi kullanım alışkanlıklarını ortaya koymak amacıyla 2005 yılının ilk aylarını da kapsayan ve 2000 kart kullanıcısı ile gerçekleştirdiği araştırmasının sonuçları açıklandı. Ankete katılan tüketicilerden alınan bilgiye göre kredi kartının en çok tercih edildiği yerler yüzde 38 oranla süpermarketler oldu. Süpermarketleri yüzde 27 ile giyim mağazaları, yüzde 21 ile akaryakıt istasyonları takip ediyor.

    BKM'nin anketine göre kredi kartlarından nakit çekme alışkanlığı azaldı. Kart sahiplerinin yüzde 57 gibi yüksek bir oranı hiçbir şekilde nakit çekim işlemi yapmıyor. Yapılan araştırmada sık nakit çekim yapanların oranı ise yüzde 1'lerde bulunuyor. Kartla çekilen nakit tutarın ortalaması da 172 YTL olarak belirlendi.

    Aylık ortalama harcama 521 YTL

    Araştırma bankaların kart limitlerini yükselmesine karşın vatandaşların harcamalarını artırmadığını da ortaya koydu. Araştırmaya katılanların kredi kartlarının limitleri ile ilgili verdiği bilgiler ışığında kart limitlerinin ortalamasının 1.500 YTL olarak belirlendi. Bu rakam 2001 yılında 1.200 YTL iken 2003 yılında 1.000 YTL olarak gerçekleşmişti. Ankete cevap veren tüketiciler, sahip oldukları limitlerin yaklaşık yüzde 49' luk kısmını kullandıklarını belirttiler. Ayrıca tüketiciler alışverişlerin aylık ortalama tutarlarını da 2003 yılındaki 610 YTL seviyesinden 2005 yılınının ilk yarısında 521 YTL seviyesine düşürdüler.

    Araştırmaya katılan kart sahiplerinin yüzde 79'u düzenli bir gelire sahip. Anket, 90'lı yıllarda yüzde 30 oranında olan kadınlar arasında kredi kartı sahipliğinin yüzde 49'a çıktığını da ortaya koyuyor.

    Avrupa'nın 3. büyük pazarı Türkiye'de

    Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, Türkiye'de kredi kartı kullanımının arttığını ancak Türk kartlı ödeme sektörünün hala gelişmekte olduğunu ve gelişmiş ülkelere oranla bu artışın düşük olduğunu söyledi. Özinal, "Bununla birlikte Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında, kredi kartı sahipliğinde 3'ncü, POS, ATM bazında hem adet, hemde hacim olarak ilk 5'in arasında yer alıyor. Pazarın büyümekte olması nedeniyle değişen tüketici ihtiyaçları sürekli tarafımızdan analiz ediliyor. Bu araştırma kredi kartı kullanıcılarının yüzde 97-98'i kartlarını sorunsuz olarak kullandıklarını ortaya koyuyor" dedi.



  • 21 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED