AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Belgeselle, hep Rastgele

Foça'da bugünlerde tatlı bir heyecan var. Dalgaların ortasına sahneler kurulup, sokaklara beyaz perdeler geriliyor. Foçalı balıkçılar, tekneleri, ağları oltalarıyla "doğal güzellikleri" korumak adına belgesel festivaline hazırlanıyor

  • RECEP YETER
    Türkiye'nin 'balıkçılık ve deniz' konulu ilk festivali olan "Foça Rastgele Uluslararası Balıkçı ve Deniz Belgeselleri Festivali" 5. yılında. Bu yıl da "Rastgele" festivali için kolları sıvayan Foça balıkçıları, bir yanda festival kapsamındaki yarışmalar için tekneler, ağlar ve oltalarını hazırlarken, diğer yanda Foça sokakları, afişlerle, beyaz perdelerle ve dalgaların ortasına kurulan sahnelerle farlı bir havaya bürünüyor. Foçalılar festivalin açılış günü olan 25 Ağustos gecesini heyecanla bekliyorlar. 25-28 Ağustos tarihleri arasında bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek olan Rastgele Festivali, "sürdürülebilir balıkçılık ve deniz ekolojisinin, kıyı balıkçılığının korunması" temasıyla, balıkçıları, doğa dostlarını, belgesel sinemacıları, sanatçıları, bilim adamlarını ve sivil inisiyatifleri Foça'da buluşturuyor.

    Denize sahip çıkmak için

    Foça Belediyesi, Foça Su Ürünleri Kooperatifi, Sualtı Araştırmaları Derneği ve Belgesel Sinemacılar Birliği'nin oluşturduğu organizasyon komitesi, festivalin amacını kısaca "denizlere sahip çıkmak" olarak ifade ederken yapılacak etkinliklerin özünü ise şöyle özetliyor: "Kıyı alanlarındaki doğal yaşamın hızla bozulduğu günümüzde böylesi bir festivalin amacı; balıkçılığın sürdürülebilir olarak gerçekleştirilmesi için izlenecek politikaları geniş bir tabanda tartışmak, kooperatifleşmeyi özendirmek, balıkçı kooperatifleri arasındaki dayanışmayı gerçekleştirmek, belgeselciler aracılığıyla diğer ülkelerdeki balıkçıların sorunları hakkında bilgi edinmek, paralellikleri aramak, ortak sorunlara getirilen çözümleri karşılaştırmak." Belgesel Sinemacılar Birliği yetkilileri ise Foçalı balıkçılar ve Foçalıların denizlerine ve balıklarına sahip çıkma konusunda kararlı ve başarılı olduklarına dikkat çekerken şunları dile getiriyor: "Onlar, denizlerinde eski balıklarını yeniden görmeye başladılar. Böylesi bir festivalin Foçalılarla birlikte beşinci kez yapılmasını Foçalıların kıyı ve denizlerine olan sevgileri ile açıklamak mümkün."

    Karnaval tadında festival

    Festivalin açılışı ise 25 Ağustos akşamı İzmir Kayıkları sergisi ve açılış kokteyli ile başlayacak. Açılış konserini, Küçük Deniz limanında demirli bir tekne üzerinden Altay verecek. "Sokak Çalgıcıları" Festival süresince Foça sokaklarına gayda, tuba, akordeon sesleri yayacak ve Ege ve Balkan müziklerini seslendirecekler. Foça'da ay ışığı altında belgesel film izlemenin keyfini tadanlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da, deniz ve balıkçılık konulu, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen renkli öyküler izleyecekler. Festival kapsamında 6 yabancı, 7 Türkiye'den olmak üzere toplam 13 belgesel film gösterilecek.



  • 21 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED