AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Asya'da üçlü ittifak

Çin, Rusya ve Hindistan ekseninin Washington'a karşı geliştirdiği askeri ve siyasi ittifakı yorumlayan Alman dış politika uzmanı Rahr, "Bu yeni ittifakın temel hedefi, çok kutuplu dünya düzenini kurmak olacak" diye konuştu.

Çin ve Rusya tarafından düzenlenen "Barış Misyonu 2005" askeri harekatı, dünyanın gözünü yeniden Asya'ya çevirdi. Çin ve Rusya'nın ortaklaşa yürüttüğü tatbikatı yorumlayan Alman Dış Politika Cemiyeti uzmanlarından Alexander Rahr, iki ülkenin Hindistan ile birlikte Washington'a karşı yeni bir politik ittifak geliştirdiğini öne sürdü. Rusya ve Çin'in tarihlerinde ilk kez düzenledikleri tatbikat, bir yandan, aralarında uzun menzilli, nükleer silah taşıma kapasitesine sahip bombardıman uçaklarının bulunduğu Rus savunma sanayiinin yeni ürünlerini, diğer yandan iki ülke arasında uzun yıllardır devam eden yakınlaşmanın vardığı yeni boyutu sergiliyor.

Rusya ve Çin'in, ilk kez ortak tatbikat yapmasanın batıda da ilgi toplamasının doğal olduğunu belirten Alexander Rahr, iki ülkenin batıya karşı bir cephe kurmadığını ancak bunun giderek belirginleşen ve Rusya-Çin ve Hindistan üçlüsünden oluşan bir mihverin varlığının işareti olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Önümüzdeki haftalarda da Hindistan'ın Çin ile ortak bir askeri tatbikat yapacağını vurgulayan Rahr, "Bu yeni ittifakın temel hedefi, çok kutuplu dünya düzenini hedeflemek olacak" diye konuştu.

Washington'ın yeni rakipleri

Rusya-Çin ve Hindistan üçlüsünden Çin'in, Amerika ile yarışan bir pozisyonda bulunduğunu, Rusya'nın henüz bu noktaya gelmediğini belirten Rahr, bu yarışın ifade ettiği anlamı şöyle yorumladı:"Ancak kesin olan, bu üçlü Avrupa ülkelerinden farklı düşünüyor. Avrupa güçlü bir Amerika ile yan yana yaşayabiliyor. Buna karşılık, Rusya - Çin ve Hindistan, Washington'un küresel ölçekteki rakipsizliğine set çekmek istiyor. Bu düşüncenin ilk somut ayağı Orta Asya'da yaşandı. Halen devam eden Barış Misyonu 2005 askeri tatbikatının bir amacı da Gürcistan ve Ukrayna'da yaşanan demokratik değişimlerin önüne geçmek, bu ılımlı devrimlerin Özbekistan ve Kazakistan gibi başka ülkelere de sıçramasını engellemek. ABD'nin bu ülkelere doğrudan müdahalesi durumunda alınacak askeri önlemler de tatbikatın donanmaya bağlı birlikleri vasıtasıyla sergileniyor."

ABD için sürpriz gelişme

Asya'da gelişen yeni oluşumu ABD açısından tam bir sürpriz olarak yorumlayan Rahr, Amerika'nın, 11 Eylül sonrasında uluslararası terörle mücadele gerekçesiyle Orta Asya'nın muhtelif ülkelerinde askeri üsler tesis etmesini Çin ve Rusya'nın hiç bir zaman benimsemediğini ifade etti. Çin ve Rusya'nın, bundan birkaç hafta önce yaptıkları bir ortak açıklamayla (Şangay Zirvesi sonuç bildirisinde) Washington yönetimine askerlerini bölgeden çekme çağrısı yaptığını hatırlatan Rahr,"ABD açısından hala sürpriz niteliğini korumaya devam eden bu gelişme, uluslararası siyasete de pek çok açıdan yansıyacak" diye konuştu.

  • BERLİN



  • 23 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED