AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Gemiler Ankara'dan adım adım izlenecek

Denizcilik Müsteşarlığı, Türk karasularına giren her geminin hareketlerini Ankara'dan izleyecek. Böylece deniz kazalarının, zehirli atıkların sahillere bırakılmasının ve kaçakçılığın önüne geçilecek.

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA
    Denizcilik Müsteşarlığı, Türkiye'nin kıyı şeridini adım adım takip edecek Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) Projesi'ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Projenin hayata geçmesiyle 80 mile kadar olan Türk karasularına giren her geminin hareketleri Ankara'dan adım adım izlenecek. Böylece deniz kazalarının önüne geçilecek, yıllardır sorun olan zehirli atıkların sahillere bırakılmasına, insan, uyuşturucu ve akaryakıt kaçakçılığına karşı etkin mücadele edilmiş olacak.

    Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) ortak çalışmasıyla deniz araçlarıyla ilgili gerçek zamana yakın bilgi akışı sağlanması için geliştirilen AIS Projesi'nin fizibilite ve raporlama çalışması Denizcilik Müsteşarlığı'nca tamamlandı.

    16 AIS istasyonu kurulacak

    Projeye göre 8 bin 600 kilometrelik Türkiye'nin kıyı şeridine 16 AIS baz istasyonu kurulacak. 3 milyon 300 bin Euro'ya malolması beklenen projenin ihalesi için teknik şartname hazırlandı. Denizcilik Müsteşarlığı projenin finansmanının AB fonlarından karşılanması için çalışmalarını sürdürüyor. Projenin hayata geçmesiyle Türkiye'nin kıyılarından 80 mile kadar olan uzaklıktaki AIS Tranponderi olan tüm gemiler Ankara'da kurulacak Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden anlık olarak izlenebilecek. Yapılan bir başka düzenleme ile Türk Karasuları'na girecek tüm gemilerin AIS Transponderi bulundurması zorunlu hale gelecek. Denizcilik Müsteşarlığı kazaların önlenmesi için bu sistemi kurarken Sahil Güvenlik de, zehirli atıkların bırakılmasını önlemek, uyuşturucu, akaryakıt ve insan kaçakçılığına karşı bu sistemi kullanacak.

    Yerli üretime destek

    Öte yandan AIS Projesi'nin yerli üretimle gerçekleştirilmesi için de çalışmalar devam ediyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AIS Transponderlerinin Türkiye'de üretilmesi için yapılan arge çalışmalarına destek verdiklerini bildirdi. Bu cihazlarla gemiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olacaklarını belirten Yıldırım, "Bu konuda sektör temsilcileri ile görüşmeler devam ediyor. Amacımız; bu cihazların Türkiye'de üretilmesi ve 8 bin 600 kilometrelik tüm sahil şeridimizin otomasyon marifetiyle kontrol edilmesi. Bu proje başarılı olursa hem cihazın üretilmesi başarı olacak hem de uzun süredir devam eden akaryakıt ve insan kaçakçılığı gibi kanundışı faaliyetlerin önüne geçilmiş olacak" diye konuştu.

    VST genişliyor

    Türkiye'nin sahillerinin güvenliği için AIS Projesi'nin yanında Boğazlara kurularak iki yıl önce hayata geçen Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) sayesinde İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçen tüm gemiler canlı olarak izlenebiliyor. Çalışmalardaki başarı üzerine projenin genişletilmesi için çalışmalar da başladı. Bozcaada, Şarköy ve Armutlu'ya Trafik Gözetleme İstasyonu (TGİ) kurulacak. Ayrıca İzmit, İskenderun, Mersin Körfezi ile Nemrut Koyu'na VTS kurulması çalışmaları devam ediyor. Samsun ve Ambarlı Limanı'na da VTS kurulması planlanıyor.



  • 23 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED