T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 6 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Eski model telefonla milyarlık 'cep' vurgunu

Bazı uyanık telefoncular 20-30 milyon liraya satın aldıkları eski telefonların seri numaralarını 1 milyar liralık cep telefonlarına klonlayıp satmaya başladılar

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA
    Devlet, kaçak cep telefonlarıyla mücadele için yeni önlemler alırken, kaçakçılıktan para kazanan uyanıklar da karşı atağa geçti. Vatandaşların kullanmadığı eski telefonlarını çok cüzi fiyatlarla satın alan uyanıklar, bu telefonların IMEI numalarını (seri numarası) yurt dışından kaçak olarak getirdikleri milyarlık telefonlarla değiştiriyorlar.

    Telekomünikasyon Kurumu kayıtlarına göre Türkiye'de halen 80 milyondan fazla cep telefonu bulunuyor. Bu telefonlardan yaklaşık 42 milyonu aktif halde.

    Türkiye bugüne kadar cep telefonları için 20 milyar dolara yakın para öderken yaklaşık 40 milyon eski cep telefonu kullanılmıyor. Kaçak ve kayıt dışı cep telefonlarıyla mücadeleyi öngören kanuna göre 13 Temmuz'dan sonra Türkiye'ye giren kaçak cep telefonları kayıt altına alınamıyor. 13 Temmuz'dan sonra yurt dışından gelen cep telefonları ise faturaları karşılığı ancak yüzde 40'a yakın vergi ödenerek kullanılabilecek. Faturasız cep telefonları ise kullanılamayacak.

    BİT PAZARINA NUR YAĞDI

    Bu duruma pratik çözüm bulan kaçakçılar ise vatandaşların kullanmadığı eski telefonları toplamaya başladılar. Yıllar önce kullanılmış bugün maddi değeri olmayan bu telefonları 20-30 milyona kadar satın alan kaçaçılar, bu telefonların IMEI numaralarını alıp kaçak getirdikleri telefonun IMEI numarasıyla değiştiriyorlar. Değeri 1-1,5 milyar liraya kadar olan yeni teknoloji cep telefonları hem kayıt altına alınmış oluyor hem de değerini kaybetmiyor.

    Kayıtdışı cep için son hafta

    Dünden itibaren kayıt dışı veya klonlanmış cep telefonlarına mesajlar gönderilmeye başladı. 13 Aralık tarihine kadar kayıt dışı ve IMEI numarası klonlanmış telefonlara en az iki mesaj gönderilecek. Vatandaşların telefonlarını kayıt altına alması için 7 gün süresi kaldı. 12 milyon kayıt dışı telefon gelen mesaja karşılık "Evet" yazılarak kayda girecek ancak klonlanmış yaklaşık 6 milyon telefonda ise sorunlar yaşanacak.

    Uzmanlar yeni IMEI numarası vermenin aylarca sürebileceğini kaydettiler. Kayıt için öngörülen 5 YTL ya faturalara yansıyacak ya da kontör değerlerinden düşülecek. 13 Aralık'ta ikinci bir uyarı mesajı daha gönderilecek. Kayıtdışı kalmaya devam eden cihazlar bloke edilecek. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 13 Temmuz 2005'ten sonra kayıtdışı telefon alanların telefonları bloke edilecek.

    4 milyar $'lık maliyet

    Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kaçak cep telefonlarının maliyeti konusunda "12 Temmuz itibariyle sadece kayıtdışı olan 12 milyon, klonlanmış olan da 6 milyon civarında toplam 18 milyon civarında bir telefon kayıtdışıydı. Bunların yaklaşık bedelini 4 milyar dolar olarak belirlemek mümkün. Bu süreç eğer müdahale edilmeseydi bana göre şu anda belki 5 milyar doları aşmıştı" şeklinde görüş belirtmişti.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi