T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
O K U R   S Ö Z C Ü S Ü 5 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yusuf Ziya CÖMERT

Adalet, her yerde lazım

Yeni Şafak, geçen hafta Eğitim-Sen'in Ankara'daki eylemini haber yaptı. Okurlarımız arasında, haberin yeterince 'adaletli' yazılmadığını düşünenler var. Gelin, haberin içindeki 'adalet'i birlikte yargılayalım.

Biraz 'öznel' (Sübjektif) olacak ama, 'adalet' benim gözümde bir çok toplumsal 'ilke'den önce gelir. Çünkü, el-adlu esasül mülk'tür; yani adalet mülkün temelidir. Adalet yoksa, hiç bir şey yoktur. Adalet, tabii ki haberde de gereklidir.

Sinan Doğan adlı okuyucumuz, 27 Kasım'da, 'Yakışmadı' başlığıyla yer alan Eğitim-Sen eylemi hakkındaki haberin, gazetenin 'tarafsızlığına' gölge düşürdüğünü yazıyor. Ayrıca, "Olaylara AB açısından bakmanız da cabası. Yani AB görmezse vatandaşa cop kullanmak meşru mu olacak?" diye soruyor.

Evet, haber, 1. sayfadan, 'Yakışmadı' başlığıyla veriliyor ve "Polis ve Eğitim-Sen biraraya gelerek Ankara'nın ortasında taşlı, sopalı çatışma görüntüleri verdiler' spotuyla devam ediyor.

1. Sayfadaki başlık ve spotlar, Ankara'nın ortasında polisin sendikacıları coplamasını 'yakışıksız' bir durum olarak niteliyor ve bu görüntünün sorumluluğunu, cop kullanan polisle, bazı formaliteleri yerine getirerek daha sorunsuz bir eylem yapma imkanına sahip olduğu halde bunu yapmamayı tercih eden sendikacılar arasında paylaştırıyor.

Aynı hassasiyetin, 'polis cop kullanmak zorunda kaldı' ifadesi dışında, iç sayfada da devam ettiğini söyleyebiliriz. 'Polis cop kullandı' denilse haber daha doğru bir yerde durmuş olurdu.

Haberin iç sayfadaki başlığı, 'AB'ye yine dayak görüntüsü verdik'. Eğer bu ifade, olayın bir boyutunu yansıtmak amacıyla kullanılmışsa, kabul edilebilir. Ama, göstericileri coplamanın tek sakıncası bu işin AB'nin görebileceği bir yerde yapılması anlamına geliyorsa, elbette ki çok yanlış.

Ancak, haber, birinci sayfadaki başlık ve spotlarıyla birlikte okunduğunda, (birinci sayfada AB lafı hiç geçmiyor) belli bir 'denge' kurulabiliyor.


Gazetenizi ev halkınız da sizin kadar okuyor mu

Yeni Şafak'ı evinize getirdiğinizde, sadece siz okuyorsanız bir eksiklik var demektir. Yeni Şafak, bütün ev halkının severek okuyacağı bir gazete için hazırlık yapıyor

Gazete, özellikle 'şehirli' insanın hayatında neredeyse 'vazgeçilmez' hale gelmiş bir iletişim aracı. Eğer sabahleyin nasıl bir güne başladığınızı bilmek, ülkenizde ve dünyada neler olup bittiğini anlamak sizin için önemli bir şeyse, bir hatta birden fazla gazeteye göz atmayı bir ihtiyaç olarak görüyorsunuz.

Diyelim, bir babasınız, Yeni Şafak okuyorsunuz ve gazetenizin, Türkiye'yi ve dünyayı algılama, neler olup bittiğini anlama konusunda size katkıda bulunduğunu görüyorsunuz.

Ya da okuyan, düşünen, yeryüzüne 'dikkatli' bakan bir genç kız ya da hanımsınız. Ve gazetenizin, sizin bakışınızı güçlendirdiğini düşünüyorsunuz.

Peki, gazeteyi evinize götürdüğünüzde, eşiniz, çocuklarınız, kardeşleriniz, anneniz yani diğer hane halkı, gazetenizi sizin bulduğunuz kadar ilgi çekici buluyor mu?

Bize göre, bir gazetenin ne kadar gazete olduğu, 'hane halkı'nın gazeteye gösterdiği ilgiyle doğru orantılıdır.

Sık sık, Yeni Şafak'ın bu yönüyle ilgili mektuplar alıyoruz. Bu mektuplara kısaca, şu cevabı vermek istiyoruz:
Yeni Şafak'ın, 'gazete' ihtiyacını daha tatminkar bir şekilde karşılamaya yönelik çalışmaları devam ediyor. Bir çok 'ön çalışmamız var. Bazıları uygulama aşamasında. Günü geldikçe okurlarımıza duyuracağız. Yeni Şafak'ın bir eve girdiğinde, annenin de babanın da çocukların da severek okuyacağı bir gazete olmasını istiyoruz.


Yeni Şafak'ta çocuk bakışı da olmalı

Bu servisin kurulması çok iyi olmuş, çünkü okurlar olarak önceden kime ne söyleyeceğimizi sahiden bilemiyorduk. Yaklaşık 10 yıldır bu gazetenin okuruyum. Yapılan son değişiklikler, beklediğimiz değişikliklerdi, umarım daha iyiye gider. Ben özellikle bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum: Gazetedeki çocuk bakışı eksikliği. Biliyorsunuz Yeni Şafak evlere bir aile gazetesi olarak giren bir gazete. Böyle bir gazetede çocuklar için bir sayfa veya yarım sayfa olmaması çok fena. Böyle düşünen bir tek ben değilim. Sıkı yeni şafak okuru arkadaşlarım da benzer kanaatler taşıyor.

  • Dr. Nihan Nehruoğlu


    Başka gazete almak istemiyorum

    Ben Yeni Şafak Gazetesi'nin 8 yıllık abonesiyim. Gazeteyi vapurda veya otobüste okurken çevremdekilerin gazetemi okumalarına fırsat vermek için sayfayı hemen çevirmiyorum. Benden sonra başkaları da okuyabilsin diye bazen uygun bir yere bırakıyorum. Yalnız ben aradığım her şeyi gazetemde görmek istiyorum.

    Mesela hafta sonu sinema tiyatro vs.'nin yer ve saatlerini, tüm spor karşılaşmalarının yer ve saatlerini gazetemde görmek istiyorum. Bunları öğrenmek için başka gazete almak istemiyorum.

  • Yunus Saraç


    Türkiye, 'hassas konuları' nasıl tartışıyor?

    Göztepe Parkı'ndaki 'yeşil'i koruma bahanesiyle yapılan cami karşıtı gösteri, ve OYAK'ın Erdemir hisselerinin bir kısmını Fransız şirketine satışı geçen hafta sonu Yeni Şafak'ın manşetindeydi. İki haber de, ülkemizde tartışmaların hangi ölçüde 'ahlaki' bir düzlemde yapıldığının birer göstergesiydi. Geniş yankı bulan bu haberlerimiz, hafta sonuna rastladığı için değerlendirmeye alınamadı. Haftaya, bu konularla yeniden buluşmayı diliyoruz.


    Şemdinli olayları

    Gazetenizin abonesiyim. Fakat son günlerde şemdinli olayları altında askere ve polise haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bu ülkenin temeline dinamit koymayalım.

  • Mesut Ay

    Devletin, halkın güvenliğini sağlamak için terörle mücadele etmesi, terörü önlemek için bütün 'meşru' vasıtalara başvurması bir 'görev'dir. Şemdinli olayında sorun, insanları vasıtaların 'meşru' olduğu konusunda kuşkuya düşürecek gelişmelerin gündeme gelmesi. Böyle durumlarda, basının 'meşru' olan tutumdan yana bir tavır takınması gerekiyor. Çünkü yasal olmayan yöntemler, sadece toplumun daha çok bölünmesine yardım ediyor.

    Deneme sınavının baskı ve mizanpajı

    Öğrenciler için hazırlamış olduğunuz deneme sınavı için teşekkür ederim. Ama ilk baskısı gerçekten çok kötü hem küçük yazılmış hemde okunması zor bir baskı yapılmış umarım bir dahaki deneme daha iyi olur saygılarımla...

  • Mustafa Kıranşal

    -Anlaşmalı eğitim kurumuyla görüştük. Deneme sınavının önümüzdeki cuma yayımlanacak nüshası daha güzel ve okunaklı olacak. Selamlar.


  • ZEKAİ IŞILDAR
    Yayın hayatına ilk atıldığından bu yana gazetenizin abonesiyim. Son dönemde gazetede kullanılan bazı yazı tiplerinden rahatsızım. İlk bakışta hemen algılanıp okunamıyor. Daha rahat algılanabilen yazı tipleri ile değiştirebilirseniz iyi olur diye düşünüyorum.

  • HASAN GÜLAY
    Gazetenizin iki yıldır abonesiyim. Gazetenizi ve verdiğiniz kitapları beğeniyle okuyorum. Böyle bir kültür hizmetinden dolayı Allah sizlerden razı olsun.

  • OSMAN DAĞ
    Yusuf Kaplan'ın sayfası okunmaya değer. Başarılarınızın devamını dilerim.

  • RAMAZAN BUZ
    Beşiktaşın bu gidişi çok kötü .Bu kötü gidişin durmasını istiyoruz.

  • ŞENAY AKAY
    Sevgili Yeni Şafak yönetimi size kaliteli yayınlarınız ve özellikle Ali Murat Güven'in sinema hakkında merak ettiklerimizi öğrendiğimiz yazılarına gazetenizde yer verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

  • ALİ GALİP YILDIRIM
    Bu sabah saat 07:50'de, Konutkent Mahallesinde her zaman gazetenizi aldıgım bayide Yeni Şafak yoktu. Sonra ODTÜ'ye geldim. Gazete bayiine gittim. Gelmedi dediler. Benim açımdan bayağı vakit kaybı oldu.

  • MEHMET ÖZTÜRK
    Geçen bayram Yalova'da idim ve ne yazık ki, bir-iki gün gazeteyi öğleden sonra bayilerde bulamadım. Acaba az sayıda mı gazete yolluyorsunuz, yoksa bazı yerlerde mi yığılma oluyor. Benim baktığım yerler İskele civarı idi. Saygı ve sevgilerimle.

  • NECİP CANEL
    Müslümanların onca sorunu varken neden Tom Cruise'ın karısı ile ilgili faydasız magazine yer veriliyor?

  • KAAN COŞKUN KEÇECİ
    Mesajıma cevap vermeniz beni çok mutlu etti. Aslında cevap verileceğini ummuyordum. Sadece kızdığım şey, geçenki yazınızda katsayı meselesine çok az bir yer ayırmış olmanızdı. Mazur göreceğinizi umuyorum. Siz de biliyorsunuz ki hayatıyla oynananlar bizleriz.

  • KAMİL BÜYÜKLER
    Okurun duygularına tercüman olduğunuz için teşekkür ediyorum. Ben de kendimi Yeni Şafak camiasına dahil sayıyorum. Gazetenin kağıdından başlamak üzere, fotoğraflar, sayfaların üstlerine çekilen kalın çizgiler iç açıcı değil. Kültür sanat kanayan yaramız. İnternet yayını çok şükür düzeldi. İnşallah dileğimiz daha güzel Yeni Şafak olmaya doğru gitmesi. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

    Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi