T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
K Ü L T Ü R - S A N A T 6 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yazara hepyek okura düşeş

Yüzyıllardır zevkle oynadığımız tavla, Ertunç Barın'ın kaleme aldığı 'Tavla/ Sarayda Ölümcül Oyun' adlı romanda hem kurguda hem de öyküde karşımıza çıkıyor, her ikisinde de oyun ustaca kullanılıyor

  • ELİF YILDIZ
    Pers İmparatorunun baş veziri Buzur Mehir tarafından yaklaşık 1400 yıl önce tasarlanan ve zaman mefhumundan doğan tavla dünyanın en popüler strateji oyunlarından biri olagelmiştir. Yüzyıllardır kahvehanelerde, evlerimizde zevkle oynadığımız oyun bu kez yazar Ertunç Barın'ın "Tavla: Saray'da Ölümcül Oyun" romanında karşımıza çıkıyor. Onun kaleminde âdeta bir roman kahramanı boyutuna erişmekle kalmıyor, saray içinde gelişen olaylar zincirinde umutsuz bir aşkın ölüm aracına da dönüşüyor.

    YİTİRİLENLERLE YÜZLEŞME

    Özgün anlatımıyla dikkat çeken ve Osmanlı'nın kuruluş döneminde geçen romanın konusu şöyle: Çocukluğunda Avrupa'lıların hadım ederek, Osmanlı'ya sattığı, sarayda Harem oğlanı, Padişah tarafından kendisine verilen tavlayı, Hekim'e derdine şifa bulması için yakınlaşmak niyetiyle armağan eder. Bu arada savaş esiri Almanyalı bir genç saraya gelmiş ve Hekim'in çırağı olmuştur. Harem Oğlanı, bu gençle arkadaş olmak için çabalamaktadır. Çünkü hür bir yaşamdan gelmiş sağlıklı bir erkeğin yaşamını merak etmektedir. Bir gün Almanyalı'nın haremde görüldüğü haberini alır. Bu olayı araştırmak için odasını karıştırırken bir günlük bulur. Artık Almanyalı'nın yaşamını gizlice bu günlükten takip etmekte, aşkı tanımakta ve yitirdikleri ile yüzleşmektedir. Öte yandan, Hekim ve Almanyalı arasında fırtınalı tavla müsabakaları yaşanmaktadır. Harem Oğlanı yaşlılık kompleksinden dolayı gençlere düşmanlık besleyen Hekim'i yenmemesi için Almanyalı'yı uyarmasına rağmen Almanyalı günün birinde anlaşılmaz bir hiddetle tavla sehpasının başına oturur ve Hekim'e karşı büyük bir üstünlük kazanır. Hekim genç(ler) karşısındaki yetersizliği ile yüzleşir ve oracıkta ölür. Bunun üzerine Almanyalı da savaşa gönderilerek hayatını kaybeder. Savaşın sonunda Bursa Sarayı dağılır. Harem Oğlanı, haremden bir kadınla sarayı terk eder.

    'İNSAN' MERKEZLİ, MÜTEVAZİ BİR ROMAN

    Roman Harem görevlisi erkekler ile bir insanlık durumunu masaya yatırıyor. Bu tartışmayı, parmak sallayarak, dikte ederek değil onların psikolojilerini derinlikli olarak yansıtarak yapıyor. Benzer Osmanlı tarihini konu alan romanlar gibi Osmanlı düşmanlığı sergileyerek prim elde etmeye çalışmıyor. Hatta bu konuda öyle hassas ki yanlış anlaşılmaları önlemek için padişahların isimlerin bile vermekten kaçınıyor. Yine ihtişamlı atmosfelerde, ağdalı dil kulanılarak yazılmış klişe Osmanlı romanlarından farklı olarak, mütevazi bir saray insanın gözünden yansıtıyor tarihi. Yazarın kahramanları, diğer Osmanlı başkentlerinin şaşasından uzakta olan Bursa'daki saraydan yansıtması da onun bu mimimalist yaklaşımını destekliyor.

    Roman tavladaki gibi bir yerde kırılıp geri dönüyor

    Bu romanda, tavla oyununun felsefesi olan zaman kavramı geri dönüşlü, ileri gidişli anlatılar, eş zamanlı ilerleyen içiçe geçmiş öykülerle başarılı bir şekilde kurguda da karşımıza çıkıyor. Yazar okuyucuyla tavla oynuyor adeta. Kahramanlarsa oyun pulları gibi okuyucuyla yazar arasında ilerliyor, kırılıp en başa dönüyor. Ama sonunda taşlar zekice yerine oturuyor. Tavla -Saray'da Ölümcül Oyun'un sayfalarını çevirirken Osmanlı Haremi'nin gizemli koridorlarında dolaşacak, Ulu Camii'nin ruhunu hissedecek, Bursa'nın özlemini kalbinizde duyacaksınız.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi