T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 6 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Melikşah UTKU

Enflasyonda hedef tutar mı?

Yılın son ayına girdik. Aralık ayı, yılın üçüncü çeyreğine ait milli gelir verilerinin açıklandığı ay. Önümüzdeki hafta milli gelirin üçüncü çeyrekte sergilediği performansa eğileceğiz. Ancak ondan önce yıl sonuna bir ay kalmışken, en son açıklanan enflasyon verileri ile enflasyonun 2005 performansını değerlendirelim.

ANA KALEMLERİN SEYRİ

Tüketici endeksinde önemli ağırlığa sahip olan ve tüketicilerin fiyat artışlarını en çok hissettiği kalemlere baktığımızda enflasyonun tabii düşüş seyrini bozan asli unsurun kira maliyetleri ile kişisel ulaştırma hizmetlerindeki enflasyon olduğunu görüyoruz.

Kiralar, 2005 yılının ilk on bir ayında % 18 civarında bir artış sergilemiş. Bu bakımdan 2005 enflasyonu içinde en etkili dinamiklerden biri. Ancak kasım ayında kira artışlarının ivme kaybettiği de gözlemleniyor. Yılbaşından bu yana hayli yüksek seyreden ulaştırma ana kaleminde de kasım ayında bir gevşemenin başladığı anlaşılıyor.

Kasım enflasyonunun yüksek çıkmasının başlıca nedeni gıda ürünlerindeki % 3,27'lik artış. Endeks içinde % 30'a yakın bir ağırlığa sahip olan bu kalemin etkisini bu aylarda hissettirmesi oldukça normal. Benzer şekilde kış aylarına girerken giyim eşyalarına yönelik enflasyonun da yükseldiğini görmekteyiz. Nitekim mevsimlik ürünlerden arındırıldığı zaman TÜFE'nin kasım ayında hemen hiç artmadığını görüyoruz.

HEDEF TUTUR MI?

Tutmaması için sebep yok. Zira geçmiş yıllardan edindiğimiz tecrübe aralık ayı enflasyon oranının genellikle kasım ayının hayli altında gerçekleştiği yönünde. Gıda ürünlerindeki mevsimsel artışların etkisi kısmen bu ayda da devam etse bile, enflasyonu etkileyen diğer unsurların özellikle yılın son ayında oldukça gevşediği gözlemlenmekte. Eğer endeks, fiyatı yönetilen ve yönlendiren ürünlerden de bir destek görürse, aralık enflasyonunun % 0,7'nin altında gerçekleşmesi zor gözükmüyor.

SERDENGEÇTİ VE ENFLASYON HEDEFLEMESİ

Bu arada dün Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, 2006'dan itibaren Merkez Bankası'nın resmen açık enflasyon hedeflemesine geçeceğini duyurdu. Son birkaç yıldır örtük hedefleme yapan Merkez Bankası, artık kamuoyu ile çok daha şey paylaşmak durumunda. Serdengeçti, bankanın bundan böyle enflasyonu hedefinin üzerine çıkaran dinamikler kadar altına düşüren dinamiklerle de mücadele edecek. Bu çerçevede iki husus dikkatimi çekti. Öncelikle Merkez Bankası'nın belirsizlik aralığını, yani 2006 için % 5 olan hedef etrafında çizdiği tolerans bandının genişliğini 2 puan olarak belirlemesi hayli ilginç. Kanaatimce, bu seviyelerdeki enflasyon için % 40'lık bir marj, oldukça fazla. Karar alıcıların, % 5 olarak yaptıkları varsayımlardan % 40'lık bir sapmaya tahammül edebileceğini sanmıyorum.

Serdengeçti, dış şoklar karşısında hedefin revize edileceğini de ima etti. Enflasyon hedeflemesi politikalarının bugüne dek fazla ifade edilmeyen bir gerçeğini itiraf etmiş oldu böylece. Zira enflasyon hedeflemesinin ana aracı olan faiz oranları ile oynamak, bu tip şoklar karşısında genel dengeyi daha da bozucu etki yapabiliyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi