T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 6 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Okyanus aşırı işbirliği

Türkiye’yi tanıtım ve pazarlama atağı yürüten Başbakan Erdoğan, bu kez de okyanus ötesi işbirliği için temaslarda bulundu. Erdoğan, Yeni Zelandalı işadamlarına turizm, eğitim ve tarım konularında işbirliği çağrısında bulundu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, okyanus ötesinde işbirliği çağrısında bulundu. Erdoğan, Yeni Zelanda’lı işadamlarına Türkiye ile turizm, eğitim ve tarım konusunda işbirliği çağrısında bulundu.

Başbakan Erdoğan ile Yeni Zelanda Başbakan Helen Clark, dün başlayan resmi temaslarının ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Clark, görüşmede Ortadoğu, Irak ve Afganistan gibi global konuların yanısıra iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılmasına dönük görüşmeler yapıldığını bildirdi. Yeni Zelanda’nın başkanlığında, Asya Pasifik ülkeleri arasında dinler arası diyalogu arttırmak için gelecek yıl Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bir toplantı olacağını ifade eden Clark, Türkiye’nin de İspanya ile başlattığı ‘Medeniyetler Arası İttifak Projesi’ne atıfta bulundu. Ülkesinin, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini kaydeden Clark, iki ülke arasında tarım, hizmet sektörü ve sismik mühendislik konularında işbirliği yapılabileceğini dile getirdi. Yeni Zelanda’nın, Lahey Adalet Divanı’nda temsil edilmesinde Türkiye’nin verdiği desteğe teşekkür eden Clark, ülkesinin de Türkiye’nin, 2009-2010 yılında BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği için adaylığını desteklediğinin altını çizdi.

ÖNEMLİ OLAN GÖNÜL MESAFESİ

Başbakan Erdoğan da konuşmasında iki ülke arasında coğrafi uzaklığın fazla olduğunu, ancak önemli olanın gönül mesafesi olduğunu ifade etti. Türkiye ve Yeni Zelanda arasında ekonomik, ticari ve kültürel alanda yapılabilecek pek çok işbirliği bulunduğuna işaret eden Erdoğan, turizm, tarım ve eğitim gibi alanlarda iki ülkenin pek çok şey yapabileceğini vurguladı.

İki ülke arasında tarihten gelen bir bağın bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Çanakkale savaşlarına dayanan dostluğumuzun farklı bir özelliği var. İlk defa böyle bir şey olmuştur. Türkiye ve Yeni Zelanda gibi ilişkileri savaşla başlayan ama dostlukla gelişen ülkeler dünyada çok istisnadır. Savaşlar kini ve nefreti tahrik etmemeli. Yeri geldiği zaman ‘Savaşlarla da dostluklar oluşabiliyormuş, işte bunun örneği de burasıdır’ diyebileceğimiz bir merkez olacaktır Gelibolu yarımadası.”

HANGİ TERÖRİSTİN NEFESİ

Erdoğan, uluslararası terörizmle mücadelede işbirliğine ilişkin soru üzerine, şöyle konuştu: “Uluslararası ortak bir mücadele platformunun oluşması şart. Bugün belki Yeni Zelanda’nın böyle bir sıkıntısı olmayabilir, ama yarın olmayacağını kimse garanti edemez. Özgürlükler ülkesi Amerika’da da böyle bir şey söz konusu değildi, ama 11 Eylül’de oluştu. 11 Eylül’den önceki ABD bir tarafa, 11 Eylül’den sonraki ABD bir yana. Bir bakıyorsunuz ki nefes aldığınız zaman acaba bu hangi teröristin nefesi diye bundan şüphelenir hale gelmişsiniz.”

Ortak adımlar atılabilir

Başbakan Erdoğan ve Başbakan Clark Yeni Zelanda Türk İşadamları Toplantısı’na katıldılar. Clark, iki ülkenin pek çok alanda işbirliği yapılabileceğini dile getirdi. Erdoğan da iki ülke arasında ortak yatırımların yapılabileceğini belirtti. Erdoğan, turizm konusunda Yeni Zelanda ile ortak adımlar atılabileceğini söyledi. Erdoğan, “Eğitim alanında da ortak adımlar atılabilir. Tarıma yönelik adımlar atabiliriz. Bizim Güneydoğu Anadolu Projemiz var. Özellikle müşterek çalışma imkanımız olabilir” dedi. Yerli ve yabancıların özelleştirmeye büyük ilgi gösterdiğini ve beklenen rakamların üzerine çıkıldığını kaydeden Erdoğan, “Hedefimiz inşallah 3 yıl içerisinde 15 milyar dolarlık bir yatırımın Türkiye’ye getirilmesidir” dedi. Erdoğan, Yeni Zelanda’yla yeni bir kapıyı açmak istediklerini de söyledi.

Sansürlü Haka dansı

Başbakan Erdoğan için Yeni Zelanda parlamentosu önünde yerli halk Maroiler, Haka dansı gösterisi yaptı. Ancak, bu kez Haka dansı sansürlendi. Maorilerin düşmanlarını korkutmak için yaptıkları el-kol hareketlerinin Türkiye’de müstehcen anlamlar içerdiği tartışmaları nedeniyle Haka dansı, Erdoğan için değiştirildi. Maori Şefi John Tahuparae, Erdoğan’ı, “Aynı havayı tek vücut olarak soluma” anlamına gelen Hogy ‘burun selamı’yla karşıladı. Erdoğan ve Maori şefinin burun buruna yaptıkları selamlaşmanın ardından bir Maori savaşçısı Başbakan’ın önünde dans etti. Savaşçının, dans sırasında belindeki kamayı önüne bırakmasından sonra Erdoğan, ‘barışçı’ bir yaklaşım göstermek için kamayı yerden aldı. Erdoğan, askeri bandonun iki ülke marşlarını çalmasının ardından tören kıtasını selamladı. Başbakan

Erdoğan daha sonra, Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark’la biraraya geldi. Görüşmelerin ardından Erdoğan onuruna öğle yemeği verildi. Bu sırada, parlamento binasının önündeki bahçede, güvenlik bariyerinin arkasında Rum olduğu bildirilen 25 kişilik grup, ellerinde ‘Türk askeri adadan çekilsin’, ‘Kıbrıs için adalet’, ‘Yunan ve Ermeni genosidi için özür dile’ yazılı pankartlar ile Kıbrıs Rum kesimi ve Yunan bayrakları açarak protesto gösterisinde bulundular.

RUMLARA EL SALLADI

Basın toplantısın ardından Yeni Zelanda Başbakanı Clark, Çanakkale savaşlarını anlatan bir tabloyu Erdoğan’a göstererek, beraber fotoğraf çektirdiler. Clark, Erdoğan’ı parlamento binasının merdivenlerine kadar uğurlarken, bir grup Rum, ellerindeki pankartları açarak, protesto gösterisinde bulundu. Başbakan Erdoğan gruba el salladı. Erdoğan daha sonra, Te Papa Tongarewa Müzesi’ne geçti. Temeli depreme karşı izole edilmiş binada Erdoğan’a doğal felaketlerde deprem mühendisliği konusunda brifing verildi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi