T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 9 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Direnişçiler ABD ile masaya oturacak mı?

El Hayat gazetesinin haberine göre Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Süleymaniye kentinde direnişçiler ve Amerikalı yetkilileri biraraya getirmek için bir plan hazırlıyor

Londra'da yayınlanan el Hayat gazetesinin Talabani'ye yakın kaynaklara dayanarak verdiği habere göre Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Mekke'de yapılan İKÖ zirvesinin ardından Irak'ta direniş gruplarıyla ilk yüzyüze görüşmesini gerçekleştirecek. Irak'ın Süleymaniye kentinde yapılması planlanan üçlü görüşmeye ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yetkililer de katılacak. Talabani'nin planladığı görüşme öncesi bir açıklama yapan Iraklı Sünni liderlerden Adnan ed Düleymi de ABD'nin el Anbar bölgesindeki saldırılarını durdurmaları halinde, gelecek hafta yapılacak seçimler sırısında direnişin eylemlerinin dondurulabileceğini açıkladı. Duleymi el Anbar bölgesinin teröristlerin değil direniş gruplarının kontrolü altında olduğunu kaydetti. Daha önce bir çok direnişçilerle görüşmeye açık olduğunu bir kaç kez ifade eden Talabani, geçtiğimiz hafta bazı direniş gruplarıyla telefon görüşmeleri yaptığını belirtmişti.

MİLLİ DİRENİŞ

Talabani'ye yakın kaynaklar, Süleymaniye kentinde yapılacak olan görüşmeye yalnızca Iraklı direniş gruplarının çağrılacağını belirtti. "Milli direniş" adı verilen grupların tek amacının Irak'taki işgalin sona ermesi olduğu ve sivillere dönük eylemlere girişmedikleri belirtildi. Kasım ayının sonunda Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan Irak toplantısında direniş resmen tanınmış ve direnişle terörizm ayrıştırılmıştı. Direniş gruplarına yakın kaynaklar da bazı din adamlarının temsil ettiği direniş hareketinin daha önce ABD'li yetkililerle görüştüklerini, ancak ABD Başkanı Bush'un, Irak'tan çekilme takvimi vermemesi ve saldırların daha da artması üzerine görüşmelerin kesildiğini kaydetti.

  • DIŞ HABERLER

    Milli direniş grupları

    Irak'ta Milli direniş olarak tanımlanan 50'ye yakın grup bulunuyor. Bunların en önde gelenleri, "İslam Ordusu, Devrim 20 Tugayları, Mücahitler ordusu ve eski Irak ordusu subaylarınca yönetilen Silahlı Kuvvetler Mücahitleri olarak sıralanıyor. İşgale karşı saflarını birleştiren bütün bu direniş grupları "Irak Direniş Cephesi" adı altında faaliyetlerini yürütüyorlar. KararlarI cephenin yönetim kurulu "Meclis-i Şura" alıyor.


    İntihar saldırısı: 30 ölü

    Irak'ın başkenti Bağdat'ta, dün sabah bir otobüsü hedef alan bombalı saldırıda ilk bilgilere göre, 30 kişi hayatını kaybetti. Irak polisi, 18 kişinin de yaralandığı saldırının intihar eylemi olduğunu bildirdi. Polis, bombacının, otobüse bindikten sonra kendini havaya uçurduğunu belirtti.


    İngiliz rehineler için son şans

    İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak'ta 4 barış eylemcisini kaçıran, daha önce adı duyulmamış grupla görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Straw yaptığı açıklamada, istemeleri halinde eylemcileri kaçıranların ne istediklerini dinleyeceklerini belirtti. Straw, herkesin eylemcileri kaçıranların söyleyeceklerini dinlemeye hazır olduğunu kaydetti. "Doğruluk Tugayı'nın Kılıçları'' adlı grup, rehineler için tanıdığı süreyi Cumartesi gününe kadar uzatmıştı.Öte yandan Irak'ta faaliyet gösteren örgütlerden "İslam Ordusu'' adına yayımlanan bildiride, bir Amerikalı rehinenin öldürüldüğü belirtildi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi