T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 9 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Cep-Banka vurgunu

'Cep Banka' hizmetine hacker darbesi. 'Cep-Banka'dan yararlanan mudilerin hesabına giren sanal korsanlar, milyonlarca YTL'yi başka hesaplara aktarıp büyük bir soygun gerçekleştirdi

Sanal banka soyguncuları, "Alo Banka" hizmeti ile birçok kişinin hesaplarındaki parayı boşalttı. Bankalar da, artan şikayetler üzerine, internet sitelerinden sürekli olarak müşterilerini uyarmaya başladı. Uyarı mesajlarında, bazı kişilerin mudileri kandırıp hesap bilgilerine ulaştığı, bazı uyanıkların ise bu bilgileri sahte internet sayfası açarak almayı denediğini duyurdu. Hiç bir bankanın, müşteri bilgilerini internet yoluyla istemediği belirtilen uyarılarda, e-posta yoluyla gelen linklerde yer alan taleplere uyulurken dikkatli olunması isteniyor.

2 BİN YTL'SİNİ KAPTIRDI

Emekli Büyükelçi Akgün Kıcıman, Cep-Banka dolandırıcılarının kurbanlarından biri. 2 bin YTL'sini kaptıran Kıcıman, dolandırıldığını mağdur bir kadının araması üzerine anladı. Arayan kadın, "Hesabımdan hesabınıza para aktarılmış. Bunu neden ve nasıl yaptınız" diye sordu. Kıcıman, kendisini arayan kadının hesabından aktarılan paranın, başka bir hesaba yönlendirildiğini, kendi hesabındaki 2 bin YTL'lik fonun da bozdurularak başka birinin cep telefonu hesabına yatırıldığını ve Maslak'taki bankamatikten çekildiğini öğrendi.

Cep-Banka hizmeti aktif olmayan Eylem Ezgi Oktay da sanal hırsızların kurbanlardan bir diğeri. Bir bankanın Nişantaşı şubesinde bulunan hesabındaki 4 bin YTL'nin, Mayıs ayında üç ayrı havale işlemiyle, başka birinin hesabına aktarıldığını gören Eylem Ezgi Oktay şikayetçi oldu. Yapılan araştırmada, paranın Cep-Banka hizmeti aktif olan Yarbay C.G.'nin hesabına aktarılarak bankamatikten çekildiği görüldü. İstanbul'da bir askeri birlikte görev yapan Yarbay C.G., böyle bir olaydan haberdar olmadığını belirterek Cep-Banka hesabını kapattı.

Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nün araştırma görevlilerinden Fatih Canan, Mayıs ayında, maaşını aldığı anlaşmalı bankanın bankamatiğine gittiğinde, hesap bakiyesinin ekside olduğunu gördü. Hesap özetini inceleyince, parasının tanımadığı bir şahsın telefon hesabına aktarıldığını görünce, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

SMS'le gelen soygun

Hackerlar cep telefonu şirketleriyle anlaşmalı bankaların, Cep-Banka hizmetinden yararlanan mudileri tespit ediyor. IP numarası denilen kodla kullanıcının bilgisayarına giren hacker, kurbanın cep telefonuna, banka adına, internet şubesine girmesi için mesaj gönderiyor. Mudi internet hesabına girerken, hacker, şifresini ve cep telefonuyla bankamatiğe para aktarmada kullanılan diğer bilgileri alıyor. Daha sonra hacker, internet yardımıyla mudinin hesabındaki bütün parayı, kendi cep telefonu hesabına aktarıyor. Sonra da gidip bankamatikten parayı çekiyor. Mağdurlar soyulduğunun farkına ancak cep telefonlarına gelen hesap ekstresiyle varıyor. Sanal soyguncular, paraları hesaptan hesaba aktararak kafa karıştırmaya çalışıyor.

MURAT PALAVAR

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi